Billigst: Avis kjøpt i butikk, 9 kroner
Billigst: Avis kjøpt i butikk, 9 kronerVis mer

Verdens dyreste avis

Med en bærbar PC koblet til nettet ved hjelp av en GPRS-telefon vil det ta deg 20 minutter og koste over 100 kroner å lese dagens hovedsaker på VG nett.

GPRS er spådd en lysende fremtid av aktørene på mobilmarkedet. Raskere mobilt internett og nytt liv til WAP, er noen av ingrediensene i deres GPRS-satsninger. Med teoretiske hastigheter opp mot 118 kbps skulle det ikke bli noe problem å få krydret WAP med både bedre grafikk og spennende innhold.

118 kbps er foreløpig bare en fremtidsvisjon, og de reelle hastighetene du kan oppnå med en GPRS-telefon i dag ligger på rundt 40-60 kbps, avhengig av hvilken telefon du bruker og kapasiteten i nettet. Dette, kombinert med få abonnenter, har foreløpig ført til at svært få innholdsleverandører har satset på WAP-løsninger spesielt myntet på GPRS-telefoner. De fleste WAP-tjenestene som finnes er tilpasset vanlig GSM, og er grafisk like spennende som kommandolinjen i Windows 95.

Hva skal du så med en GPRS-telefon? Foruten raskere WAP har GPRS - i hvertfall på papiret - den åpenbare fordelen at du kan koble en bærbar PC til Internett gjennom den, og surfe fire ganger raskere enn med vanlig GSM-forbindelse, og teoretisk oppnå ca 75% av hastigheten til én ISDN-kanal. Med andre ord; kanskje greit nok til vanlig surfing (lesing) i nettmagasiner og aviser.

DinSide tester

Akseptabelt: Bærbar PC pålogget med vanlig GSM
Avis ca. 30 kroner
Akseptabelt: Bærbar PC pålogget med vanlig GSM
Avis ca. 30 kroner Vis mer

Vi har testet WAP over GPRS, sendt og mottatt e-post på telefonen, og koblet oss opp mot Internett fra en bærbar PC via IR. I testen brukte vi en Ericsson T39 og storebroren R520 med NetCom-abonnement. Fordi hastigheten avhenger av telefonen du bruker og kapasiteten i nettet, kan du vente avvikende resultater med en annen telefon og et annet abonnement i forhold til det vi oppnådde.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Plug & Play eller Plug & Pray?

For å kunne bruke GPRS trenger du selvsagt en GPRS-telefon. Fordi disse ikke har vært på markedet så lenge, og det ikke finnes så mange modeller, er de temmelig dyre. Du får
dem fra ca. 4.000 kroner. Fordelen er at flere av disse telefonene er regnet blant markedets aller beste, uansett om du bruker GPRS eller ikke (GPRS-telefonene kan nemlig brukes som standard GSM-telefoner. Les for øvrig mer om GPRS-teknologien her).

Før du kan bruke telefonen til GPRS må telefonen konfigureres. Dokumentasjonen som fulgte med våre Ericsson GPRS-telefoner ga svært lite informasjon om hvordan du gjør dette, så det beste i vårt tilfellet var å ta kontakt med mobilopperatøren. Dersom du er NetCom-abonnent finner du en fyldig veiledning på selsapets hjemmesider.

Videre må du legge inn driveren til telefonens modem på PCen. Driveren finner du på den medfølgende CDen. Når det er gjort må du opprette en ordinær ekstern forbindelse som du så bruker for å koble deg til nettet.

Enkelt i teorien, men for vår del ble den en omstendelig prosess med mange feilmeldinger. Heldigvis slipper du å gjøre jobben mer enn en gang. Forhåpentligvis.

Vanvittig: Leser du avisen på en bærbar PC der du er koblet til nettet med GPRS betaler du over 100 kroner for å lese toppsakene.
Vanvittig: Leser du avisen på en bærbar PC der du er koblet til nettet med GPRS betaler du over 100 kroner for å lese toppsakene. Vis mer

Information Superhighway???

Våre telefoner bruker tre tidsluker til å laste ned informasjon, og skal sånn sett kunne gi oss en maksimal hastighet på 53.6 kbps. Vi WAP’et, sendte eposter og surfet, men oppnådde sjelden hastigheter høyere enn 26-27 kbps. Dette er tre ganger raskere enn standard GSM, men godt under hva nettet skulle tåle.

Det er klart at det er mange feilkilder her. Nettet gir tidvis variabel hastighet, og serverplassering er også avgjørende. I vår hastighetstest valgte vi derfor hovedsakelig å laste ned filer fra Tucows via Enitels server på Lysaker, som skulle gi maksimal ytelse.

Et dokument på 1.3 MB ble lastet ned på 6 minutter og 28 sekunder (26.8 kbps), mens vi brukte 1 minutt og 20 sekunder på en fil på kun 275 KB (27.5 kbps)

Much ado about nothing

Selv om resultatene vi fikk ligger langt under 118 kbps, er det riktignok langt raskere enn hva du kan oppnå med en vanlig mobiltelefon. Dersom du bruker en vanlig mobiltelefon og kobler deg opp uten verken HSCSD eller GPRS, vil du maksimalt kunne surfe på 9.6 kbps.

Likevel, med GPRS-hastigheten opplevde vi ikke stort annet enn venting, venting og atter venting. At hastigheten var ustabil, merket vi da vi brukte nesten to og et halvt minutt på å laste vår egen DinSide-forside...

Verdens dyreste avis

Vi koblet mobilen til en bærbar PC, koblet oss opp på Internett for å lese dagens hovedsaker på VG nett. Med den lave hastigheten tok det oss 20 minutter å få et aldri så lite overblikk over hva som hadde skjedd de siste 24 timer (riktignok var vi innom noen artikler). På denne tiden hadde vi overført 1.1 MB data, og dette er altså det som kan kategoriseres som "vanlig" surfing.

Med dagens GPRS-priser blir dette ikke mindre enn svinedyrt. Har du et Telenor-abonnement, og dette er månedens første GPRS-surfing, koster det deg ca 110 kroner å gjennomføre den samme runden i VG på nett. NetCom tar mellom 75 og 100 kroner for den samme surfingen, avhengig av hvor mye mer du surfer totalt den samme måneden. Med ordinær GSM surfing ville dette kostet fra ca. 15 kroner, avhengig av abonnementstype.

Fremtidens WAP-sider vil ventelig blir mer avanserte, og større datamengder vil finne veien til mobiltelefonen din. Sidene skal bli langt penere å se på og nye telefoner skal gjøre grafikk og annet innhold raskere å laste ned. Men med dagens prisstruktur kan det fort bli like dyrt som vårt eksempel viser. Hvor står vi da?

Moralen blir altså at GPRS-telefoner egner seg for WAP. mindre bra til vanlig internettsurfing – men duger i krisetilfeller. I alle andre tilfeller bør du la det være.