STOLT: Arif Shafique og resten av Microsoft Norge liker å vise frem Windows Phone 7, men innrømmer at den har store mangler i Norge.  Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
STOLT: Arif Shafique og resten av Microsoft Norge liker å vise frem Windows Phone 7, men innrømmer at den har store mangler i Norge. Foto: Ole Petter Baugerød StokkeVis mer

- Vent med Windows Phone 7!

Microsoft gir et overraskende råd til norske forbrukere.

Med bløtekake, direktører og demonstrasjoner viste Microsoft Norge stolt frem den siste versjonen av Windows Phone 7 denne uken.

Versjon 7.5, eller Mango som Microsoft kaller den, byr på 500 nye funksjoner og en rekke nye verktøy for app-utviklere. Blant annet får man HTML5-støtte, multitasking og støtte for Facebook-chat.

Men det er langt enklere ting vi savner på Windows Phone 7 i Norge. Som muligheten til å laste ned apps og norsk tastatur.

Dårlig salg

Heldigvis kommer også disse funksjonene i Mango. Microsoft vil ikke si når oppdateringen slippes, men det skal dreie seg om "en gang til høsten". Altså nesten et år etter telefonene ble tilgjengelige i Norge.

Derfor må Windows 7 holde seg langt vekk fra nettbrett

- Windows Phone 7 er egentlig ikke lansert i Norge ennå. Det er bare tilgjengelig, sier teknologidirektør Petter Merok i Microsoft til DinSide.

Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
HTML5: Windows Phone 7 Mango støtter HTML5-lyd, fra for eksempel den norske musikktjenesten Beat. Det vil blant annet si at du kan styre musikken du spiller fra nettstedet på låsskjermen. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
NRK7: Denne appen kan komme i enten offisiell eller uoffisiell versjon snart. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke

Her kan du få en sniktitt på norsk Windows Phone 7 (telefonmodellen er sensurert etter pålegg av Microsoft):

Dette skal blant annet være for å unngå gråimport, slik vi så det med Apples iPhone da den ble lansert i USA.

Men i motsetning til Windows Phone 7, ble iPhone en svært ettertraktet telefon i Norge, lenge før den ble tilgjengelig. Microsofts nyhet, derimot, er ikke noe man ser mye til blant nordmenn riktig ennå.

Heller ikke på verdensbasis peker pilene i riktig retning. Nye tall fra analyseselskapet Gartner hevder det ble solgt bare 1,6 millioner Windows Phone 7-telefoner de første tre månendene i 2011. Til sammenlikning ble det solgt over 100 millioner smarttelefoner til sammen, 36 millioner av disse med Android.

Vurderer du Windows Phone 7? (Avsluttet)
Nei! (48%) 707
Ja!(34%) 501
Kanskje etter oppdateringen(18%) 274
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Anbefaler å vente

Ettersom telefonene er tilgjengelige i Norge, uten apps og norsk tastatur, blir de også testet av teknologipresse som DinSide. Karakterene blir ofte lave, mye på grunn av Windows Phone 7 sine begrensninger. Som vi skrev i vår test av HTC 7 Mozart, som fikk terningkast tre:

"Å teste Windows Phone 7-mobiler her til lands føles fortsatt litt rart."

Les hele testen her: Enda en Windows Phone 7-mobil

- Frykter dere at det kan ha skadet Windows Phone 7 å ha det tilgjengelige her uten mange av nøkkelfunksjonene?

- Vi i Microsoft, i motsetning til mange andre, tror på inkludering, interaksjon og dialog. Vi vil at folk skal kunne kjøpe Windows Phone 7-telefoner om de ønsker det. Det nytter ikke å holde systemet hemmelig om vi skal bli den prefererte plattformen, sier Merok.

- Men vil dere anbefale nordmenn å kjøpe en Windows Phone 7-mobil nå?

- Om man er interessert i ny teknologi: Ja. Men om man er en helt vanlig forbruker ville jeg ventet, innrømmer Merok overfor DinSide.

App-solutt viktig

Løsningsarkitekt Arif Shafique i Microsoft mener at man i så fall venter på noe godt.

NRK7: Denne appen kan komme i enten offisiell eller uoffisiell versjon snart.  Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
NRK7: Denne appen kan komme i enten offisiell eller uoffisiell versjon snart. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer


Han viser frem det nye tastaturet, norske menyer, multitasking, Facebook-integrasjon, HTML5-støtte som blant annet lar deg bruke musikktjenesten Beat.no i nettleseren, og ikke minst apper. Allerede skal det være rundt 70 norske apper tilgjengelig, i tillegg til de over 17.000 andre. Blant annet viser han frem en uoffisiell NRK-app for nett-tv, som ikke er tilgjengelig ennå, men kan komme i nærmeste fremtid.

Slik er Xbox Live på Windows Phone 7

- Appen ble utviklet i løpet av fire dager i romjula, smiler Shafique, som for anledningen hadde Facebook-statusen "Mango er søtere enn eple".

- Så jeg tror vi kommer til å se et vell av apper fremover. Å utvikle til Windows Phone 7 er enklere og raskere enn på noen annen plattform.

Her kan du se en demonstrasjon av noen av nyhetene i Mango:

Hva synes du om Windows Phone 7? Burde de lansert det skikkelig i Norge med én gang? Si din mening under!