Vær smart på Internett!

Internett åpner dørene dine til resten av verden - både på godt og vondt. Sjansene for å støte borti noe skummelt eller dumt er små, men når du bruker Internett, enter du leser spennende sider eller kommuniserer med andre, bør du huske noen helt enkle sikkerhetsregler.

Det er ikke så mye som skal til for at du kan ferdes sikkert på Internett. Mest av alt gjelder det å bruke hue! - Akkurat som når du ferdes blant folk ellers også.

Hovedforskjellen er at på Internett kan du komme i kontakt med folk fra hele verden - med andre ord, folk du ikke kjenner. Noen av dem, enten de bor i Norge eller andre steder, er kanskje ute etter å utnytte deg. Derfor er det lurt å være smart på Internett - det gjelder for både barn og voksne!

12 nettregler for barn - og voksne

1. Ikke fortell noen etternavnet ditt, adressen din eller forklaring på hvor du bor, telefonnummeret hjemme, eller hvilken skole du går på.

2. Ikke gi fra deg kredittkortnummere eller informasjon om bank, pass, eller liknende.

3. Send heller ikke ut bilder av deg selv eller andre du kjenner, eller annen personlig informasjon.

4. Passord til datamaskinen og annet skal holdes hemmelig! Fortell det ikke en gang til dine beste venner.

5. Spør foreldrene dine, eller andre voksne, om lov før du laster ned spill, plug-ins eller annet, før du melder deg på i konkurranser, eller før du gir ut epost-adressen deres til noen.

6. Si ifra til foreldrene dine, eller andre voksne, hvis noen sender deg meldinger eller bilder som du synes er ekle eller skumle, eller hvis du ser noe slikt på Internett.

7. Husk, ingen kan tvinge deg til noe! Hvis du snakker med noen i et chat-rom som spør om noe du ikke har lyst til å svare på, så skal du ikke svare. Svar heller aldri hvis noen sier noe du synes er ekkelt eller skummelt. Forlat i stedet chat-rommet.

8. Svar aldri på ekkel eller skummel epost, for eksempel fra folk i nyhetsgrupper.

9. Husk, folk du møter på Internett er ikke nødvendigvis den de sier de er!

10. Skal du møte noen du har truffet på Internett må du ALDRI gjøre det alene! En voksen må bli med deg på det første møtet, som bør skje på et offentlig sted og ikke hjemme hos noen.

11. Ikke "gå på" tilbud som virker usannsynlig gode. De innebærer antagelig vis noe lureri.

12. Bruker du hodet så kan Internett være en fantastisk port som åpnes ut mot verden. Vær smart på nett, så får du mange spennende og fine opplevelser fremover!