Utfordrer Palm med lav pris og flere finesser

CeBit: Flere av verdens ledende mobilselskaper samarbeider nå om å ta kontroll over markedet for PDAer (personlig digital assistent). Først ut er Quartz-prosjektet, som kombinerer mobiltelefoni, Internett-surfing og multimedia. Virkemiddelet for å nå markedet er svært lav pris.

Quartz er ikke en PDA. Det er et referansedesign utviklet av Symbian, som blant annet består av gigantene Ericsson, Nokia og Motorola. Hvert av disse selskapene vil utvikle egne Quartz-produkter, som baseres på det opprinnelige designet. Dette kan bety en revolusjon i dette markedet.

Hva er nytt med Quartz?

Referansedesignet for Quartz er ikke ulik en Palm-maskin, med to eller fire knapper. Også programvaren er i stor grad inspirert av Palm-kjernen, men introduserer en lang rekke nye funksjoner.

En Quartz-maskin vil ha en fargeskjerm med 320x240-oppløsning. Den vil være kraftig nok til å vise MPEG-filmer, spille av MP3-filer og delta i videokonferanser. Den kan også fungere som en vanlig telefon, hvis du plugger inn et handsfree-headset. Teknologien støtter også Bluetooth, slik at Quartz kan ligge trygt i lomma eller kofferten mens du snakker i et trådløst headset.

Lav pris

I følge Ericsson vil Quartz-utstyr selges gjennom subsidierte kontrakter med teleoperatørene, som garanterer meget lave priser. Denne modellen har jo allerede vært forsøkt med stort hell ved salg av vanlige mobiltelefoner, og Symbian håper på hele 40 millioner abonnenter i år 2003.

Analytikerne er stort sett enige: I Europa er trådløs kommunikasjon temmelig godt utbygd allerede, og Symbian har en god sjanse for å ta over dette markedet. Teleoperatørene i USA har derimot helt andre strategier, og Symbians prosjekt kan derfor være vanskelig å innføre der.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Uansett ser det ut som om vi nærmer oss en ny periode innen telekommunikasjon, hvor en rekke funksjoner samles i én liten boks som ikke koster all verden.