Apple versus Android

– Unnskyld, androidbrukere. Jeg visste ikke hvor ille det sto til ...

KOMMENTAR: Etter én uke har abstinensene etter Apple allerede meldt seg. Men ikke på alle områder.

LITT USTABILE: Strømmeappene fungerer, men er litt ustabile. Det merkes også på brukeromtalene. Foto: Gaute Beckett Holmslet
LITT USTABILE: Strømmeappene fungerer, men er litt ustabile. Det merkes også på brukeromtalene. Foto: Gaute Beckett Holmslet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mandag i forrige uke begynte jeg på prosjektet #DinsideDroid, som kort fortalt betyr at jeg legger bort alt av Apple-enheter og bytter ut med enheter fra andre produsenter. I stor grad betyr dette et bytte fra iOS til Android.

Målet er å lære litt om «den andre siden», og på en uke har jeg lært mye.

Det begynte med at jeg plutselig ikke hadde mobilbank lenger. Det vil si, jeg kan fremdeles logge inn i DNBs mobilbank i nettleseren, men appen var borte vekk.

Det eneste jeg fikk var den enkle oversiktsappen – som for så vidt lar deg overføre mellom egne kontoer, men da ved å opprette SMS-meldinger som sendes til banken.

Men det er ikke en skikkelig mobilbank-app. Innlogging med fingeravtrykk? Nope. Betale regninger? Glem det.

Noen av dem som følger #DinsideDroid på Twitter mener at heller ikke DNBs iOS-app er noe særlig. Det kan godt være, jeg har ikke prøvd konkurrentene. Men den ga meg det jeg trengte da jeg var på farta.

Ting tar tid

Nå er det altså Bank ID på mobil, i stedet for fingeravtrykk. Bank i nettleser, i stedet for bank i app.

For DNBs kunder med Android-telefoner må dette være irriterende å se på. Jeg merker det selv etter bare én uke. Hvorfor skal Apple-brukerne få alle de smarte og gode løsningene, mens Android-versjonene er enkle lettvektere som bruker løsninger som er ti år tilbake i tid?

Ett og et halvt år har gått siden DNB lanserte Finger ID-appen til iOS. Ett og et halvt år.

Like lenge har trolig Android-brukere med DNB-kontoer irritert seg over at det ikke har kommet en app til dem.

Skal vi tro tilbakemeldingene på Twitter og e-post, så har noen også valgt å bytte bank.

Hadde dette vært unntaket til regelen, så hadde det kanskje vært greit. Men det virker ikke som det er det.

Jeg har prøvd flere apper som ikke er på langt nær like gode og driftsikre som sin søster-app på iOS. Det er tydelig at det enten ikke settes av nok ressurser til utvikling av Android-versjonene, eller at Android-plattformen er så komplisert at utviklerne sliter med å få det like bra som på Apples plattform.

Svak strømming

Det området hvor denne problemstillingen merkes best, er ved strømming. Det var også det jeg var mest skeptisk til da jeg gikk igang med prosjektet, ettersom jeg bruker Apple TV (4. gen.) til det aller meste av det som foregår på TV-en.

Allerede mandagen prosjektet startet, gikk første poeng til Apple. HBO hakket og hadde ikke surround-lyd når jeg strømmet til Android TV (Philips 7600). 1-0 til Apple.

Netflix og Viaplay kunne jeg bruke gjennom egne apper installert lokalt på Android TV, men sistnevnte var heller ikke optimal i bruk. 2-0 til Apple.

Onsdagen fikk jeg tak i en Chromecast <strike>Ultra</strike> 2, og håpet steg. Men her strømmet ikke HBO i det hele tatt, Viaplay hakket og Chromecasten bare krasjet og startet på nytt da jeg skulle se fotballkamp på TV2 Sumo dagen etter. 3-0 til Apple.

Brukeranmeldelsene i Play Store tyder på at jeg ikke er alene om å være misfornøyd med de nevnte appenes ytelse.

I tillegg sliter jeg med å venne meg til at jeg må ha telefonen framme. Før prosjektet brukte jeg universalfjernkontrollen til alt, inkludert Apple TV. Nå må jeg finne fram telefonen for å gjøre noe så enkelt som å sette på pause.

4-0 til Apple.

TV2 Sumo krasjet bare fra mobil, så jeg forsøkte å caste en fane i Chrome i stedet. Det ble hakkete og lav kvalitet. Løsningen ble appen på Xbox One S. Foto: Gaute Beckett Holmslet
TV2 Sumo krasjet bare fra mobil, så jeg forsøkte å caste en fane i Chrome i stedet. Det ble hakkete og lav kvalitet. Løsningen ble appen på Xbox One S. Foto: Gaute Beckett Holmslet Vis mer

Virkelighetssjekk

Det som er irriterende, og som egentlig er grunnen til at jeg tror #DinsideDroid-prosjektet har noe for seg, er at jeg visste jo egentlig dette fra før.

Jeg visste jo at apper som er spesiallaget for Apples tvOS, og lagret lokalt på enheten, trolig ville fungere bedre og være mer brukervennlig enn apper som castes til en Chromecast eller Android TV.

Jeg visste jo at iOS-apper ofte slippes før en skikkelig velfungerende Android-app er på plass, men jeg har ikke reflektert mer over det enn at jeg har tenkt «jaja, flaks at jeg har iPhone, da».

Nå sitter jeg midt i det, og skal sitte her fram til slutten av oktober.

Det har blant annet fått meg til å tenke på hvordan vi teknologijournalister av og til er litt vel kjappe til å akseptere svaret «... og så har vi en Android-app på vei», uten å stille kritiske oppfølgingsspørsmål rundt denne forskjellsbehandlingen.

Jeg unnskylder meg med at jeg aldri har hatt Android før, og derfor ikke har hatt noe forhold til operativsystemet. Nå som jeg har tatt steget over til den andre siden kan jeg bare si unnskyld, androidbrukere. Jeg visste ikke hvor ille det sto til.

Jeg trodde kanskje at Android-appene kom noen uker etter iOS, og at de kanskje manglet en funksjon eller to. Men virkeligheten ser jeg at er en ganske annen.

Hvem har skylda?

Et så stort og utbredt operativsystem som Android fortjener mer kjærlighet fra app-utviklere enn det får i dag. Bare av vår egen statistikk, ser vi at Dinsides lesere på mobil i all hovedsak kan deles inn i to grupper: iOS, med 58 prosent, og Android, med 39 prosent. Dette er nok ikke representative tall på landsbasis, men det gir et bilde på situasjonen.

En så stor gruppe mobilbrukere fortjener apper som fungerer og mobilbanker som leverer like gode løsninger som på den konkurrerende plattformen.

Men hvem har skylda? Er det app-utviklerne som lager dårlige løsninger, eller er det Android i seg selv, som er et operativsystem med et langt større spekter av enheter og produsenter som skal kunne benytte det?

Kanskje Google må legge litt ekstra innsats i arbeidet med å gjøre jobben enklere for app-utviklerne, og sørge for en smartere måte å få appene til å fungere på forskjellige enheter med forskjellige forutsetninger?

Positivt overrasket

Jeg vet ikke hva svaret er, men jeg har fortsatt nesten seks måneder på å tenke på det. For jeg gir ikke opp – Apple er ikke velkommen tilbake i stua før i slutten av oktober.

Og til dem som nå måtte tro at jeg allerede har dømt Android-produktene nord og ned: Galaxy S8 kan fort bli min neste telefon, Gear S3 er en vel så bra klokke som Apple Watch, og det er ikke umulig at jeg kan komme til å bytte ut iPaden med en Tablet S3.

For det er tredjepartsappene og strømmemulighetene som foreløpig har skuffet. Android som operativsystem har tvert imot overrasket meg positivt, med smarte løsninger, flere muligheter og likevel et forholdsvis enkelt brukergrensesnitt.

Når det gjelder strømmeproblemene skal jeg selvfølgelig feilsøke Chromecasten for å se om noe kan hjelpe, og dersom den fortsatt ikke fungerer vil jeg kanskje prøve andre plattformer, som Nvidia Shield.

Men Apple TV-en står foreløpig ganske trygt på TV-benken. Selv om det bare er kona som får bruke den de neste seks månedene.

Denne kommentaren ble skrevet i forbindelse med prosjektet #DinsideDroid, hvor undertegnede går fra Apple-universet og over til konkurrentene. Les mer om prosjektet her. Du kan følge @gautebh på Twitter for løpende oppdateringer og erfaringer.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!