Unngå passord-slurv

Viktig å ikke bruke samme passord overalt.

BRUK FLERE PASSORD: Og unngå egen fødselsdato og navn på familiemedlemmer. Foto: Per Ervland
BRUK FLERE PASSORD: Og unngå egen fødselsdato og navn på familiemedlemmer. Foto: Per Ervland Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En fersk, britisk undersøkelse viser at britene slurver med datasikkerheten, og bruker samme passord - igjen og igjen.

Slurver med sikkerheten

Svært mange går i den klassiske passord-fellen, viser undersøkelsen gjennomført av forsikringsselskapet Esure blant 1.000 forbrukere.

Tre av fire briter bruker nemlig det samme passordet til alt fra e-post og sosiale medier, til nettbanker og nettbutikker. Og dette gjør de ikke ustraffet; 10 prosent av de spurte har opplevd å bli hacket i løpet av det siste året.

I tillegg er oppfinnsomheten dårlig når man skal finne på et godt og sikkert passord. 20 prosent av britene bruker mors pikenavn - til tross for at 15 prosent mener det er mulig for fremmede å skaffe til veie denne informasjonen.

Og når man skal ha ny pin-kode, bruker 14 prosent egen fødselsdato, mens ti prosent bruker enkle tallkombinasjoner, som 1234.

Disse tallene er antakelig ikke enestående for Storbritannia. Seniorrådgiver Hans Marius Tessem ved Norsk senter for informasjonssikkerhet (NorSis) tror nordmenn gjør de samme feilene, rett og slett fordi vi ikke makter å huske så mange forskjellige passord, og at vi ikke forstår konsekvensene av å miste det.

– Det er lettvint å bare huske ett passord, dermed kommer sikkerhet i andre rekke, sier Tessem.

Her kan du sjekke om din pin-kode er en av de mest brukte

Dette risikerer du

Ved å bruke samme brukernavn og passord overalt risikerer man at noen med uærlige hensikter som skulle få tak i dette, får tilgang flere steder.

Hans Marius Tessem forteller at de daglig får meldinger om at noen tar over Facebook-kontoen deres - og mailkontoen, fordi disse to har samme brukernavn og passord.

– Facebook sender ny påloggingsinformasjon til e-postadressen din. Hvis angriperen også har kontroll på mailen din, så er man like langt. Man bør derfor ha som grunnregel at passord og brukernavn før eller siden vil komme på avveie - og unngå å bruke samme informasjon flere ganger, sier Tessem.

Han råder også om å passe godt på innloggingsinfo du bruker i nettbutikker ved bestilling av varer.

– Får noen med uærlige hensikter tilgang til innloggingsinformasjon i nettbutikker hvor du har lagret kredittkortinformasjon, kan vedkommende handle med dine penger, understreker han.

Her kan du lese flere, gode tips om passordbruk, og sjekke hvor vanskelig passordet egentlig må være - for å være sikkert nok