<strong>OPPTAK:</strong> Det finnes flere måter å ta opp radio på, slik at du kan høre programmene når du verken har mobilnett eller DAB-dekning. (Foto: Tore Neset)
OPPTAK: Det finnes flere måter å ta opp radio på, slik at du kan høre programmene når du verken har mobilnett eller DAB-dekning. (Foto: Tore Neset) Vis mer

Radio uten nett eller DAB

Underholdning når du ikke har dekning

Slik kan du høre radio når både mobilnett og DAB svikter.

Publisert

Den 7. desember avgjorde Stortinget endelig at FM-nettet blir slukket (med unntak av lokalradio) neste år.

Dermed vil det fra 2018 kun være mulig å høre NRK-kanalene, P4, Radio Norge og alle de andre riksdekkende kanalene via mobilnettet eller DAB+ («gamle» DAB blir også avviklet neste år).

Når nettet svikter

Det hender likevel at både DAB+ og mobilnettet svikter oss når vi kjører bil. Og selv om det nå er trådløst nett på mange fly, er dette ofte ustabilt. Dessuten egner det seg ofte dårlig til å strømme musikk og nyheter, spesielt om dine medpassasjerer ser på YouTube-videoer eller sportssendinger.

<strong>SVIKT I TUNNEL:</strong> DAB fungerer ikke like godt overalt hvor du kjører. (Foto: Bjørn Eirik Loftås)
SVIKT I TUNNEL: DAB fungerer ikke like godt overalt hvor du kjører. (Foto: Bjørn Eirik Loftås) Vis mer

Heller ikke på tog og buss kan vi alltid stole på radionett, mobilnett eller innebygd WiFi.

Selv hjemme i stua kan det tenkes at nettet går ned og mobildekningen er for dårlig til å strømme noe som helst.

Heldigvis finnes det håp.

Spotify og Tidal

De to mest bruke musikkstrømmerne i Norge er Spotify og Tidal.

Begge disse har mulighet til å laste ned musikk for avspilling uten nett.

Her kan du for eksempel lage deg en egen spilleliste kalt «Nettløst» eller lignende, og lagre den musikken du ønsker å spille her.

Men husk å aktivere knappen for nedlasting, slik at ikke mobilen fortsatt går på nettet for å spille av musikken når du skal bruke spillelisten.

Den lagrede musikken kan du overføre via kabel eller Bluetooth til bilradioen akkurat som med direktesendt musikk fra radio eller strømmetjeneste.

Podcast

Både NRK og mange andre kringkastere gir deg muligheten til å laste ned enkeltprogrammer som såkalt podcast.

Ordet podcast stammer opprinnelig fra den gangen Apple lanserte sin iPod, spilleren som skulle komme til å gjøre CD-løs, digital og bærbar musikk til allemannseie.

I dag er podcast ikke knyttet til Apple lenger, og heller ikke bare til de store kringkasterne som NRK og BBC.

Det lages mange interessante podcaster utenfor de etablerte mediemiljøene. Et eksempel er amerikanske Serial, med grundig gjennomgang av uløste kriminalsaker og andre mysterier.

Med en iPhone eller iPad er det veldig enkelt å finne, lagre og spille av podcaster. Du søker dem rett og slett opp i «Podkaster»-appen og abonnerer på hvert enkelt program. Så kan du bestemme hvilke episoder du vil lagre.

Android-telefoner har ingen innebygd Podcast-app, så har må du for eksempel installere Pocket Cast.

Trykk på opptaks-knappen

I gamle dager, den gangen FM-radioen regjerte og folk flest hadde kassettspiller eller til og med spolebåndopptaker, var det vanlig å ta opp fra radio.

Det kan man gjøre også i en digital verden.

<strong>KNAPPEN:</strong> I TuneIn Pro-appen kan du ta opp programmer mens du hører på.
KNAPPEN: I TuneIn Pro-appen kan du ta opp programmer mens du hører på. Vis mer

Verdens mest utbredte radio-app, TuneIn, har en opptaks-knapp i Pro-versjonen. Den er gratis, men da må du leve med stadig mas om et Premium-abonnement til 109 kroner i måneden.

Ved hjelp av denne kan du lagre timevis med radio på mobilen for å spille av senere - helt uten nett.

Det finnes også en rekke andre programmer både for mobil og PC/Mac som lar deg ta opp nettradio. En oppdatert guide finner du på Lifewire.com.

Lagring på hjemme-PC

Du kan også gjøre opptak i ro og Mac på PC eller Mac i sofaen eller på hjemmekontoret. Gruer du deg til 10-12 timer i et flysetet, kan du jo la opptakeren stå på over natta for å få med deg favorittstasjonen på turen.

Audacity er et gratisprogram for Mac og PC som brukes av både amatører og profesjonelle. Det kan ta litt tid å sette seg inn i, men fungerer til de fleste lyd-oppgaver.

<strong>GRATIS OG AVANSERT:</strong> Audacity ser kanskje fryktinngytende ut for en nybegynner, men er ganske enkelt å bruke når du først kommer inn i det.
GRATIS OG AVANSERT: Audacity ser kanskje fryktinngytende ut for en nybegynner, men er ganske enkelt å bruke når du først kommer inn i det. Vis mer

For Mac finnes det et superenkelt program med mange muligheter kalt Audio Hijack, som koster 518 kroner med moms.

Windows-brukere har mye å velge i som både er gratis og bra. Total Recorder til rundt 150 kroner er et enkelt og velprøvd alternativ.

LES OGSÅ:
Alt dette kan du gjøre uten nett
Slik reduserer du databruken på mobilen
Slik bruker du Google Maps uten nett

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer