UMTS - klart til bruk

NetComs UMTS-nett har offisielt vært åpent en uke, men fungerer det som planlagt? Vi har testet moroa.

Trond Botheim, prosjektleder for UMTS i NetCom, kan med stolthet konstatere at UMTS-nettet fungerer.
Trond Botheim, prosjektleder for UMTS i NetCom, kan med stolthet konstatere at UMTS-nettet fungerer. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I flere år nå har vi skrevet om UMTS, 3. generasjons mobilteknologi, som skulle komme og revolusjonere mobilbruken vår fra og med 1. desember 2001 - dagen da de fire norske UMTS nettene skulle stå ferdige. Etterhvert har to av utbyggerne falt fra, og NetCom og Telenor står igjen alene.

Hva er UMTS?

Dagen kom uten at en eneste champagnekork spratt i taket. Kanskje ikke så rart? Det er liten vits med et mobilnett dersom man ikke har mobiltelefoner som kan brukes i nettet. Slik er det dessverre med UMTS. Både NetCom og Telenor har bygget ut nettene i henhold til løftene de ga i konsesjonssøknadene, men dette er bare for syns skyld, ikke nødvendigvis fordi det har noen pratisk betydning for det norske folk.

Funker, funker ikke

En ombygd japansk telefon er det nærmeste vi idag kommer UMTS-terminaler
En ombygd japansk telefon er det nærmeste vi idag kommer UMTS-terminaler Vis mer

For selskapenes egen del hadde nok det beste vært å ventet med utbyggingen. Utstyret som brukes for å bygge det fysiske nettet er enda ikke ferdig utviklet, og mange av komponentene som nå benyttes må uansett byttes ut på nyåret. Fordelen med å ha et nett allerede nå er likevel at de får testet og feilet litt, og at alt forhåpentligvis virker som det skal når telefonene kommer.

For oss forbrukeres del, er det bare å vente på telefonene, som ikke er ventet før tidligst til sommeren neste år. Nettet fungerer nemlig allerede. Problemet er altså at vi ikke kan bruke det.

Ombygd japaner redder NetCom

I mangel på terminaler, har NetCom tatt i bruk noen ombygde japanske Nec-telefoner, for å kunne teste nettets funksjonalitet. Men telefonene fungerer kun som modem fordi den ikke er tilpasset norske brukergrensesnitt. Det vil si at du kan koble den til PCen, og bruke telefonen til å koble deg opp mot Internett. Dette fungerer utmerket, og du kan i teorien oppnå opptil 386 kbps på dataoverføring. I vår test oppnådde vi en gjennomsnittlig hastighet på 150 kbps, men vi var flere ganger over 300 kbps. Dersom du i dag bruker en vanlig mobiltelefon til å koble deg på Internett, oppnår du ikke mer enn 9.6 kbps, det vil si tregere enn de dårligste modemene. GPRS gir deg rundt 40 kbps, men er foreløpig fryktelig dyrt i bruk.

Hvorvidt dataoverføring med UMTS vil bli like dyrt vet vi foreløpig ikke, heller ikke hva slags prismodell som vil bli brukt.

- Foreløpig tyder det meste på at volumprising, som på GPRS, vil være mest hensiktsmessig, sier Trond Botheim, NetComs prosjektleder for UMTS.

Dette betyr blant annet at høyhastighets overføring med konstant bitrate vil bli dyrt, mens nedlasting av e-post vil bli billig.

Vi kan bare gratulere NetCom og Telenor, og konstatere at Norge faktisk ligger langt fremme i UMTS-utviklingen. Nettet står der, det virker, men det er totalt ubrukelig. Vi tar oss et glass hvitvin og legger champagnen tilbake i kjøleren. Men til sommeren, når telefonene kommer, ja da skal det virkelig feires.