Ubuntu med mobil-OS

Skal gi Android konkurranse på mobile enheter.

Den populære Linux-distribusjonen Ubuntu kommer nå i mobil utgave.
Den populære Linux-distribusjonen Ubuntu kommer nå i mobil utgave. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De første telefonene kommer riktignok ikke før i 2014, men den mobile utgaven av Ubuntu ser definitivt ut til å kunne bli et svært attraktivt operativsystem i fremtiden.

Tankegangen er litt annerledes enn hos de etablerte plattformene, med stort fokus på blant annet sveipebevegelser og snarveier. Apper og funksjoner en nylig har brukt gis dessuten prioritet på hjemskjermen, noe som bidrar til å gjøre hjemmeområdet mindre statisk enn tilfellet er med både Android, iOS og Windows Phone.

Eksempelvis kan du sveipe tommelen inn fra venstre for å få frem de mest brukte appene dine, eller fra høyre for å hoppe tilbake til forrige app. Et sveip ned fra toppen henter frem søkefeltet, og du kan også sveipe ned fra de små varsel-ikonene for å hoppe rett inn til innstillingene.

Windows Phone ser ut til å ha vært blant inspirasjonskildene, der hele sveip fra venstre mot høyre lar deg bytte mellom kontakter, medier og apps.

Bygget på Android

Ikke bare viser velkomstskjermen tapte anrop og uleste meldinger. Du får også se hvor lenge du sov og hvor langt du har gått i dag.
Ikke bare viser velkomstskjermen tapte anrop og uleste meldinger. Du får også se hvor lenge du sov og hvor langt du har gått i dag. Vis mer


Mobilutgaven av Ubuntu er bygget på Android-kjernen, men i motsetning til Android brukes ikke Java. Ifølge Ubuntu-koordinatoren Canonical skal dette gjøre det mulig å hente ut mer krefter av telefonen. I likhet med Android er også Ubuntu et åpent operativsystem, i motsetning til de lukkede systemene fra Apple (iOS) og Microsoft (Windows Phone).

Med i pakken er også Ubuntus nettskyløsning, Ubuntu One. Det gjør for eksempel at bilder du tar med kameraet automatisk lastes opp til nettskyen, og løsningen har også klienter for iOS, Android og Windows, slik at bildene automatisk synkroniseres på tvers av enhetene.

Snedig er også muligheten for å koble telefonen direkte til en PC-skjerm, slik at telefonen i praksis blir en PC du kan bruke med mus og tastatur.

image: Ubuntu med mobil-OS


Se video

Under får du en liten smakebit på operativsystemet. Liker du det du ser? Si din mening i kommentarfeltet under!

Du kan se mer på Ubuntus hjemmesider.