Foto: Torvald Kvamme
Foto: Torvald KvammeVis mer

Trenger du hjelp til domenenavn?

I det siste har det blitt mer og mer populært å registrere sine egne domenenavn. Problemet er bare at mange av de beste navnene allerede er opptatt. DinSide gir deg tips om hvordan du fortsatt kan finne gode navn!

Ingen kunne forutse den enorme eksplosjonen i bruken av Internett som vi har vært vitne til de siste årene. Mange av dem som registrerte smarte domenenavn på midten av 90-tallet, har tjent seg rike på å selge navnet etter noen år.

Det er tross alt lett å huske på navn som news.com eller business.com, og gode navn er uvurderlige i en markedsføringssammenheng. Denne problemstillingen gjelder særlig for USA, hvor det har vært fritt frem for hvem som helst å registrere domenenavn. I Norge, derimot, har det inntil nylig vært ført en svært restriktiv politikk på domenenavn, hvor kun registrerte firmaer og organisasjoner har hatt lov til å registrerer et .no-domene.

I dag ”må” alle foretak som skal etablere et nytt firmanavn eller produktnavn sjekke at ikke navnet er opptatt. Velger du å lete manuelt etter ledige navn på webben kan du bruke www.domene.com. Men dette tar tid, og kanskje du oppdager at alle gode navn er opptatt. Da trenger du hjelp, og et program som Domain Name Analyzer kan da være noe for deg.

46 forslag på en-to-tre

Programmet kan hjelpe deg med å konstruere ditt eget domenenavn. Du spesifiserer et basisord, og Domain Name Analyzer putter på stavelser som er naturlige innenfor den kategorien du har valgt, for eksempel ”business”. Du kan også lage dine egne stavelser.

I vårt forsøk valgte vi å konstruere et firmanavn ut fra ordet ”front”. På et par sekunder fikk vi 46 mer eller mindre smakfulle forslag, og i neste øyeblikk var programmet i gang med å sjekke hvilke av navnene som var ledige. Vi fant faktisk en del ålreite ledige navn ved hjelp av denne metoden. Prøv selv!

Kjøpe domenenavn fra andre?

Selv om mange domenenavn er reserverte, er det ikke sikkert at de er i bruk. Domain Name Analyzer gir deg detaljer om hvem som har reservert domenenavnene, slik at du kan ta kontakt med vedkommende for eventuelt kjøp. Bare husk at prisnivået her ofte kan være svært høyt. Mange eiere av domenenavn tror nemlig at mange tusen dollar er et riktig prisleie.

Domain Name Analyzer er gratis, og kan lastes ned her.