Trådløs musikk i stua

Her er noen muligheter for deg som vil strømme musikk fra telefonen trådløst til stereoanlegget.

<strong>TRÅDLØST:</strong> Vil du spille musikk trådløst på stereoanlegget i stua, finnes det flere muligheter. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN
TRÅDLØST: Vil du spille musikk trådløst på stereoanlegget i stua, finnes det flere muligheter. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For mange er det nå telefonen som har tatt over som primærkilden for lytting til musikk, enten man hører på MP3-filer, nettradio eller bruker strømmetjenester som Spotify, Wimp, Google Musikk, Rdio, Beat eller hva det måtte være.

LES OGSÅ:

DinSide tester seks mobile musikkstrømmetjenester

For å høre musikken på stereoanlegget i stua, kan man selvsagt koble telefonen til forsterkeren via en vanlig 3,5mm minijack-kabel, men da mister man muligheten til å sitte i godstolen og styre musikken (med mindre avstanden er kort eller ledningen lang), eller til fritt å vandre rundt i huset med mulighet til å bytte sang eller pause avspillingen.

Heldigvis finnes det løsninger for å strømme musikk trådløst hjemme. Her er noen av dem:

Airplay-ikonet
Airplay-ikonet Vis mer

Apple TV / AirPlay

Apple har lenge vært på markedet med sin AirPlay-teknologi, som ble lansert i 2010 som en videreføring av AirTunes. AirTunes kom allerede i 2004 og gjorde det mulig å strømme lyd trådløst fra andre Apple-enheter (med AirPlay kan man også strømme film og bilder).

Foruten å være en kjekk dings som kan brukes for å leie film, se Netflix og mer til, kan Apple TV også ta i mot musikken du sender fra iPhone/iPad. Begge enheter må være koblet til det samme nettverket, og Apple TV koblet til stereoanlegget; enten direkte eller via TV-en.

Apple TV er en populær liten boks som gjør at du kan sende både lyd og bilde trådløst fra kompatible enheter. Foto: Produsenten
Apple TV er en populær liten boks som gjør at du kan sende både lyd og bilde trådløst fra kompatible enheter. Foto: Produsenten Vis mer

Ved å trekke fingeren opp fra bunnen av skjermen på iOS, kan du sende lyden til en Airplay-mottaker.
Ved å trekke fingeren opp fra bunnen av skjermen på iOS, kan du sende lyden til en Airplay-mottaker. Vis mer

Deretter er det bare å starte opp musikken, trykke på AirPlay-ikonet (støttes av de aller fleste apper) og velge Apple TV som mottaker. Finner du ikke noe AirPlay-ikon, kan du sveipe fingeren opp fra bunnen av skjermen og velge AirPlay derfra.

Du trenger:
- Apple TV (ca 800,-)
- Trådløst nettverk
- iPhone/iPad/iPod Touch

Android-telefoner kan også sende musikk lagret på telefonen via AirPlay ved å bruke appen Doubletwist, utvidet med AirSync. Har du en rootet Android-telefon («hacket» slik at du har rot-tilgang), kan du sende all systemlyd (også fra strømmetjenester) via AirPlay ved å bruke appen AirAudio.

Har du en Android-telefon eller en gammel PC liggende som ikke er i bruk, kan du også bruke disse som AirPlay-mottakere:

AirPlay til PC, Mac og Android

(Tidligere fantes også AirPlay-mottaker-apper i App Store, men de har blitt fjernet av Apple.)

Google Chromecast

Den lille Chromecast-pluggen fra Google kobles inn i TV-en eller stereoanlegget via en HDMI-port og gjør at du kan strømme musikk (pluss bilder og film) direkte fra telefon eller nettbrett.

TEST: Chromecast i Norge

Foreløpig er støtten fra strømmetjenester noe begrenset her til lands, men vi forventer at den blir større i tiden som kommer - blant annet har både NRK og TV2 Sumo fått Chromecast-støtte i sine apper.

Chromecast plugges rett inn i TV-en og gjør at du kan strømme bilde og lyd direkte fra telefonen. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
Chromecast plugges rett inn i TV-en og gjør at du kan strømme bilde og lyd direkte fra telefonen. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer

Av de kjente musikkstrømmetjenestene er det kun Rdio, Beat (iOS-versjonen) og Google Musikk full tilgang som støtter Chromecast i skrivende stund.

Chromecast-ikon
Chromecast-ikon Vis mer

Er enheten din koblet på samme trådløse nettverk som Chromecast kan du sende musikken fra kompatible apper ved å trykke på Chromecast-ikonet.

Du trenger:
- Chromecast (ca 300,-)
- Trådløst nettverk
- Enhet med Android eller iOS
(- Apper med Chromecast-støtte)

Denne lille boksen fra Logitech kan kobles til stereoanlegget. Deretter strømmer du musikk fra en Bluetooth-kompatibel enhet direkte til stereoanlegget.
Denne lille boksen fra Logitech kan kobles til stereoanlegget. Deretter strømmer du musikk fra en Bluetooth-kompatibel enhet direkte til stereoanlegget. Vis mer

Bluetooth

Mens AirPlay og Chromecast krever at du har et trådløst nettverk tilgjengelig, kan Bluetooth brukes for å overføre lyd hvor som helst; uavhengig av nettilgang.

Riktignok er det begrenset til cirka 10 meters rekkevidde (gjerne mindre hvis det er ting i veien), men kan være en rimelig løsning du også kan bruke på hytta, for eksempel.

Dessuten fungerer det på nært sagt alle telefoner og apper.

Muligens har forsterkeren din allerede støtte for Bluetooth – hvis ikke trenger du en Bluetooth-adapter som plugges inn i en inngang på forsterkeren og som du da kan strømme musikk trådløst til.

Her er et knippe populære modeller hentet fra Prisjakt.no:

Logitech Bluetooth Audio Adapter (ca kr 400,-)
Belkin HD Bluetooth Receiver (ca kr 500,-)
Yamaha YBA-11 (ca kr 500,-)

Vi gjør oppmerksom på at vi ikke har testet disse produktene.

Les også: En ny måte å dele musikk på

Sonos Connect har en høy prislapp, men kan brukes til langt mer enn bare å strømme musikk fra telefonen til stereoanlegget i stua.
Sonos Connect har en høy prislapp, men kan brukes til langt mer enn bare å strømme musikk fra telefonen til stereoanlegget i stua. Vis mer

Sonos

Mange entusiaster sverger til Sonos, som byr på en komplett løsning med høyttalere som kan plasseres rundt om i huset slik at man kan styre musikkavspillingen via telefonen; enten slik at alle spiller det samme eller med forskjellig lyd i hvert rom.

Løsningen er også kompatibel med flere strømmetjenester, blant annet Spotify og Wimp.

Sonos kan også brukes med eksisterende lydanlegg – da trenger du Sonos Connect-boksen (eventuelt Sonos Connect:Amp med innebygd forsterker). Med en prislapp på snaue 3.000 kroner er det ingen billig løsning hvis ambisjonen bare er å strømme musikk fra mobilen til stereoanlegget i stua, så dette kan heller sees på som en inngangsbillett til Sonos-systemet dersom du har et godt stereoanlegg fra før.

Blant annet kan andre enheter tilkobles Sonos Connect, slik at du kan få lyden fra fotballkampen på TV på høyttaleren på badet.

Ved å trykke på ikonet til høyre, kan du velge hvilken av de Spotify-tilkoblede enhetene dine som skal spille musikk.
Ved å trykke på ikonet til høyre, kan du velge hvilken av de Spotify-tilkoblede enhetene dine som skal spille musikk. Vis mer

Spotify Connect

Bruker du Spotify, er det enkelte forsterkere som har Spotify Connect innebygd, der du da kan styre musikkavspilling direkte fra telefonen.

Funksjonen er også tilgjengelig for alle andre enheter som kan bruke Spotify, så har du en gammel telefon, iPod Touch eller et nettbrett liggende (eller en bærbar PC), kan du koble den til stereoanlegget og styre avspillingen fra en annen enhet med Spotify.

Tilsvarende funksjon finnes også i Beat, der du ved å koble flere enheter til den samme kontoen kan styre hvilken av dem som skal spille av musikk; uavhengig av hvilken av dem du holder i hånda.

SAMLESIDE: Musikk

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!