Track & Protect knipser tyven

Mobiltelefoner stjeles som aldri før. Denne tjenesten tar blant annet bilder av tyven og sender dem til eieren.

<B>SPOR OG BESKYTT:</B> Track & Protect kan være en kjærkommen venn i nøden hvis du roter bort mobilen, eller hvis den blir stjålet. Foto: Montasje / Colourbox
SPOR OG BESKYTT: Track & Protect kan være en kjærkommen venn i nøden hvis du roter bort mobilen, eller hvis den blir stjålet. Foto: Montasje / Colourbox Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lommetyvene koser seg åpenbart i Oslo, der statistikken Politiet forteller om en voldsom økning i anmeldte tyverier av mindre eiendeler og verdisaker.

Smartmobiler er enkle å omsette, og derfor populære blant lommetyvene. Heldigvis er det en grunn til at de kalles smarte, det gjør dem også enklere å beskytte - og å spore opp igjen. Track & Protect er en tjeneste som kan gjøre det enklere å finne igjen både mobilen og eventuelle uærlige sjeler.

Noe gratis - noe koster penger

Tjenesten er en kombinasjon av app og web-pålogging, og finnes til både Android, Symbian og BlackBerry-mobiler. Track & Protect er delt i én gratisdel og en del som koster penger.

Etter at appen er installert på mobilen (Android-versjonen kan installeres direkte fra Google Play, tidligere kjent som Android Market) og brukeren har registrert seg, kan med gratistjenesten blant annet legge inn et egendefinert passord, sørge for at mobilen låser seg når en bytter SIM-kort, og, best av alt, ta og sende bilde av tyven hvis vedkommende taster feil passord tre ganger.

Betaldelen åpner opp for en rekke mer avanserte muligheter. Først må du kjøpe det produsenten kaller "mynter". Myntene selges i pakker á 15, 35 eller 55 stykk, med priser på henholdsvis 5, 10 og 15 Euro, eller rundt 38, 76 og 115 kroner. Hver gang du benytter deg av en betaltjeneste, betaler du med én mynt.

Tilby finnerlønn

Disse tjenestene inkluderer rapportering av geografisk posisjon til epost eller annet mobilnummer hvis noen skifter SIM-kort, trådlås telefonlås (du kan låse mobilen fra en hvilken som helst nettleser), mulighet for ekstern sletting av alt innhold på mobilen, sending av tekstvarsler til de som har mobilen, i tillegg til en backupfunksjon, som gjør det mulig å gjenopprette innholdet på mobilen i etterkant av tyveriet.

En morsom vri er muligheten for å oppgi finnerlønn på skjermen idet mobilen for eksempel blir fjernlåst. Vedkommende som er i besittelse av mobilen kan også velge å ringe eieren umiddelbart fra den stjålne eller bortkomne mobilen.

Les også: Sikre mobiltelefonen mot tyveri

Hva med iPhone og iPad-eierne?

Tjenester som dette er ikke noe nytt, selv om Track & Protect kanskje er av de mer omfattende. Den er riktignok ikke tilgjengelig for brukere av Apples iOS-operativsystem, men de har til gjengjelde sin egen vri.

SKRU PÅ: Finn iPhone er nyttig enten du klarer rote bort mobilen selv, eller hvis noen stjeler den.
SKRU PÅ: Finn iPhone er nyttig enten du klarer rote bort mobilen selv, eller hvis noen stjeler den. Vis mer


Find My iPhone-tjenesten fungerer riktignok bare sammen med enheter som støtter iOS 5, men den er gratis for alle. Du kan ikke ta bilde av gjerningsmannen, men du kan gjøre det som for mange er viktigst: Du kan slette alt innholdet på iPhonen eller iPaden fra nettleseren.

Det er også mulig å sende tekstmeldinger til iOS-enheten, og du kan se omtrent hvor mobilen befinner seg på et kart. Lydvarsling er også mulig.

For å aktivere tjenesten må du for det første være registrert som iCloud-bruker. Det gjør de fleste etter at de har installert iOS 5, har du ikke gjort det går du til "Innstillinger" og "iCloud". Følg instruksjonene.

Etter at det er gjort aktiverer du "Finn iPhone" (samme sted).

Logger du deg nå på Apple ID-brukeren din på iCloud.com, kan du enkelt styre iOS-enhetene dine med "Find My iPhone"-funksjonen.