Total Recorder

Dagens spørsmål:

Hei,

Jeg ønsker å spille inn musikk som streames over Internett, for eksempel fra nettradiostasjoner og lignende. Vet dere om det finnes løsninger for dette?

Hilsen Are Sønjum

Datadoktoren svarer

Total Recorder

Lydinnspillingsprogrammer på PCen fanger vanligvis inn bare analog lyd som digitaliseres gjennom lydkortet, for eksempel via mikrofon eller andre innganger. Lyd som er generert av andre programmer sendes direkte til driverne til lydkortet, og kan derfor ikke fanges opp av lydinnspillingsprogrammet.

RealPlayer Plus og noen andre medieavspillere har riktignok en innspillingsfunksjon, men denne fanger bare opp lyd fra seg selv. Dessuten er de aller fleste sendingene fra live-kilder over nettet kopibeskyttet, og da kobles innspillingsfunksjonen ut.

Spiller inn alt!

Men det finnes andre løsninger. En av dem er programmet Total Recorder fra selskapet High Criteria. Dette programmet kan brukes som et hvilket som helst annet lydinnspillings/avpillingsprogram, og fange opp lyd fra inngangene på lydkortet. I tillegg kan du fange opp lyd som er generert av andre programmer, som for eksempel RealPlayer, Windows Media Player, QuickTime, WinAmp og mange andre.

Med andre ord kan du spille inn lyd fra Internett, både lydfiler og live-strømmer, musikk og lyd fra spill, og til og med samtaler som du foretar ved hjelp av Internett-telefoni.

Total Recorder velger autmatisk kvalitet på opptaket ut fra kilden
Total Recorder velger autmatisk kvalitet på opptaket ut fra kilden Vis mer

Dette er mulig på grunn av at lyden fra disse programmene sendes til en virtuell lyddriver, som overtar som standard lydenhet i Windows. Deretter sendes lydsignalene videre til driverne til lydkortet. På denne mellomstasjonen er det altså mulig å fange lyden og lagre den til disk, enten i wave-format, eller komprimert direkte til MP3 (krever riktige kodeker installert).

Total Recorder har i tillegg en del fiffige tillleggsfunksjoner, blant annet programmering av opptak og vekkeklokkefunsksjon.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Før du setter i gang med opptakene, er det viktig å være klar over at en god del av det lyden som streames over nettet er kopibeskyttet, og dermed ulovlig å reprodusere. Undersøk dette på forhånd dersom du er i tvil.

To versjoner

Total Recorder foreligger i gratisversjon, men denne har en grense for opptakene på 40 sekunder. Hvis du ønsker ubegrensede opptak, koster det ikke mer enn rundt hundrelappen å registrere programmet og få full funksjonalitet. Du kan laste ned programmet (1 MB) fra denne adressen.