To nye Pebble-smartklokker og en bitteliten Spotify-spiller

Blir Core den nye iPod Shuffle?

<strong>TRE NYE PRODUKTER:</strong> Pebble har hatt stor Kickstarter-suksess tidligere. Nå ser det ut til å gå mot ny rekord. Foto: PEBBLE
TRE NYE PRODUKTER: Pebble har hatt stor Kickstarter-suksess tidligere. Nå ser det ut til å gå mot ny rekord. Foto: PEBBLE Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I 2012 ble smartklokka Pebble lansert som et Kickstarter-prosjekt, og skaperne dro inn over ti millioner dollar, som gjorde prosjektet til det mest innbringende noensinne.

Et par år senere var det duket for nok en runde; da med Pebble Time – med fargeskjerm. Da passerte selskapet 20 millioner dollar, og fremdeles står det seg som det mest innbringene Kickstater-prosjektet noensinne, foran The Coolest Cooler, som på tross av over 13 millioner dollar i finansiering fortsatt ikke har klart å levere produktet sitt til alle som backet prosjektet.

LES OGSÅ: Hva er Kickstarter?

Tre nye produkter

Nå ser det ut til at Pebble vil prøve å sette nok en rekord. Etter bare et døgn på Kickstarter har selskapet allerede fått inn over seks millioner dollar fra brukerne, og med en finansieringsperiode på fem uker kan det se ut til å bli en ny toppnotering på Kickstarters «Most funded»-side.

Denne gangen er det snakk om tre nye produkter:

  • Pebble 2 – oppfølgeren til den originale Pebble-klokka
  • Pebble Time 2 – oppfølgeren til Pebble Time
  • Pebble Core – en splitter ny enhet

Dette er Pebble Core

Starter vi med nykomlingen er dette en enhet som kan minne litt om en iPod Shuffle. Den har 4 GB innebygd lagringsplass, men i stedet for å mate den med MP3-filer, er den kompatibel med Spotify. Dermed kan du enten lagre musikk, podkaster og lignende på Core, eller strømme direkte fra nett, siden den også er 3G-kompatibel (forutsatt at du har satt i et SIM-kort).

LITEN: Pebble Core kan minne om en iPod Shuffle, men kan ogs brukes til å strømme musikk fra Spotify. Foto: PEBBLE
LITEN: Pebble Core kan minne om en iPod Shuffle, men kan ogs brukes til å strømme musikk fra Spotify. Foto: PEBBLE Vis mer


Det betyr også at den kan brukes helt uten at mobiltelefonen er i nærheten, og dermed bør den være velegnet til trening, også siden den kan klipses på et av plaggene man har på seg. Lyden kan spilles av via en 3,5mm-port eller via Bluetooth.

Ved siden av å spille musikk har den innebygd GPS-mottaker, og dataene den samler inn kan synkroniseres med tjenester som Runkeeper og Strava. Det finnes også mulighet for å spille inn talenotater og sende en nødmelding direkte fra Core.

Batteritiden oppgis til ni timer med musikk og GPS, produktet planlegges utsendt i januar 2017 og Kickstarter-prisen er fra 69 dollar, med fraktpris på 15 dollar til Norge. Det skulle bety en drøy tusenlapp inkludert frakt, moms og fortollingsgebyr ifølge Dinsides netthandelskalkulator.

Pebble 2

I september planlegger Pebble å sende ut de første Pebble 2-enhetene til de som har backet prosjektet.

FLERE VARIANTER: Pebble 2 kommer i fem ulike fargevarianter, men skjermen er sort/hvit. Foto: PEBBLE
FLERE VARIANTER: Pebble 2 kommer i fem ulike fargevarianter, men skjermen er sort/hvit. Foto: PEBBLE Vis mer


Som på den opprinnelige Pebble-klokka kommer Pebble 2 med en monokrom e-paper-skjerm, som betyr at den synes helt fint også i sollys. Nytt denne gangen er at Pebble 2 får en pulsmåler, og Pebble 2 har innebygd automatisk aktivitetsmåling som synkroniseres med Apple Healthkit og Google Fit. Den har også innebygd smartalarm som vekker deg i en lett søvnfase om morgenen, samt mulighet for diktering av meldinger via den innebygde mikrofonen.

Mens mange smartklokker holder i en dag eller to før de må lades, oppgis batteritiden til sju dager med Pebble 2. Pebble 2 er også vanntett ned til 30 meter.

De som backer Pebble 2 får den for 99 dollar, pluss 15 dollar med frakt til Norge, som skulle tilsi rundt 1.200 kroner pluss fortollingsgebyr.

Pebble Time 2

Som med den opprinnelige Time-klokka, får også oppfølgeren fargeskjerm. Den er nå 53 prosent større enn hva den var på Time; som vi også syntes hadde i overkant mye ramme rundt seg da vi testet den.

MED FARGER: Pebble Time 2 har fargeskjerm som er 53 prosent større enn forgjengeren. Foto: PEBBLE
MED FARGER: Pebble Time 2 har fargeskjerm som er 53 prosent større enn forgjengeren. Foto: PEBBLE Vis mer


Foruten en større skjerm med farger (fortsatt e-paper), kan Time 2 skilte med 10 dagers batteritid og er bygget i rustfritt stål – eller ser den ut til å være ganske lik Pebble 2.

Prisen er dog vesentlig høyere med 169 dollar, eller da rundt 2.000 kroner pluss fortollingsgebyr.

Får kritikk

Som et ganske etablert selskap må Pebble tåle noe kritikk for å bruke Kickstarter nok en gang, blant annet i denne Reddit-tråden. Mange mener at dette grenser til misbruk av folkefinanseringstjenesten, og at selskapet heller burde ha solgt produktet på sine egne nettsider.

Samtidig er det ingen hemmelighet at selskapet har hatt økonomisk trøbbel det siste året. For to måneder siden måtte de si opp 1/4 av de ansatte. Det er nok en del av grunnen til at selskapet velger folkefinansering fremfor å låne penger til produksjon av de nye produktene.

Som før advarer vi mot at det å backe et Kickstarter-prosjekt ikke er det samme som å kjøpe produktet. Det er risiko for at produktet blir forsinket, annerledes enn forespeilet eller ikke noe av i det hele tatt – selv om selskapet har fått inn millioner av dollar.

For eksempel venter fortsatt 2/3 av Kickstarter-backerne på The Coolest Cooler; to år over tiden som ble anslått.

Uansett – lar du deg friste av en av de nye Pebble-enhetene, finner du Kickstarter-kampanjen her.

LES OGSÅ:
TEST: Samsungs nye smartklokke kan brukes uten telefon
Link vil gjøre tradisjonelle klokker smarte
Dette synes vi om Apple Watch – etter ti måneders bruk

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!