Tips til bedre batteritid i iOS 7

Sluker iPhone eller iPad strøm etter oppdateringen?

NY PROGRAMVARE: Synes du at din iPhone eller iPad går fortere tom for strøm etter iOS 7-oppdateringen? Det kan være flere grunner til det.  Foto: Kirsti Østvang
NY PROGRAMVARE: Synes du at din iPhone eller iPad går fortere tom for strøm etter iOS 7-oppdateringen? Det kan være flere grunner til det. Foto: Kirsti Østvang Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Apples nyeste operativsystem kommer med masse nye funksjoner, men dessverre betyr enda flere funksjoner som regel større strømforbruk.

Og er det noe vi verdsetter høyt med mobilene og nettbrettene våre, er det så lang batteritid som mulig.

Flere mener de har merket en nedgang i batteritiden etter oppdateringen, men teknologi-nettstedet Ars Technica har undersøkt, og funnet ut at iOS 7 tømmer batteriet raskere enn iOS 6.1.

Mange av de nye funksjonene er også skrudd på som standard, og kjenner du ikke til dem, er det ikke så lett å finne syndebukkene.

Så hva kan du gjøre? Vi har samlet sammen tips for å forlenge batteritiden. Merk at noen av dem gjelder for alle iOS-enheter, mens noen krever at iOS 7 er installert. Sistnevnte er markert med en stjerne.

Fersk på iOS 7? Her er triksene du bør kunne!

Slik ser det nye kontrollsenteret ut  i iOS 7. Her kan du skru av og på Bluetooth, WiFi og AirDrop samt justere lysstyrken.
Slik ser det nye kontrollsenteret ut i iOS 7. Her kan du skru av og på Bluetooth, WiFi og AirDrop samt justere lysstyrken. Vis mer


Skru ned lysstyrken: En gammel klassiker hva gjelder å spare batteritid på alle elektroniske dingser.

I iOS 7 er dette enklere enn noensinne. I stedet for å måtte gå inn i Innstillinger, kan du gjøre det via den nye kontrollsenter-menyen. Bare dra fingeren opp fra bunnen av skjermen på iPhone eller iPad.

Skru av Bluetooth og WiFi: Også et kjent batteri-spare-triks. Hvis du ikke bruker verken Bluetooth eller WiFi, er det ingen vits å ha funksjonene skrudd på, da de begge trekker strøm helt unødvendig.

Disse kan du også skru av og på via kontrollsenteret.

Skru av Siri: Bruker ikke talestyrings-funksjonen Siri fordi hun fremdeles ikke snakker norsk? Da er det like greit å skru henne av. Siri er nemlig lett å starte opp ved en feiltakelse når man holder inne hjemknappen, noe som naturligvis også bruker strøm.

Gå til Innstillinger > Generelt > Siri. Trykk på bryteren for å få henne til å holde kjeft.

Kortest mulig autolås: Jo kortere tid iPhone din bruker på å skru av skjermen automatisk, jo mer strøm sparer du på batteriet. Mange legger bare enheten på bordet uten å skru av skjermen når de ikke skal bruke den. Så selv om du ikke bruker den, vil skjermen fortsatt trekke strøm.

Gå til Innstillinger > Generelt > Autolås, og sett den til å være enten 1 eller 2 minutter avhengig av hva som passer deg best.

Skru av Spotlight-søk: Søkefunksjonen Spotlight, som lar deg søke etter apper, meldinger, musikk og så videre, må indeksere alt innholdet på iOS-enheten din med jevne mellomrom for å kunne gi deg de beste søkeresultatene til enhver tid. Det vil også gå utover batteriet.

Gå til Innstillinger > Generelt > Spotlight-søk for å skru den av fullstendig ved å fjerne haken ved alle datatypene listet opp. Du kan også bare velge noen typer data om du heller ønsker det.

Bruk tid på å tilpasse hvordan de ulike appene du har installert skal varsle deg, om de skal være i varslingsmenyen og om de skal sprette opp midt på skjermen eller øverst - eller ikke i det hele tatt.
Bruk tid på å tilpasse hvordan de ulike appene du har installert skal varsle deg, om de skal være i varslingsmenyen og om de skal sprette opp midt på skjermen eller øverst - eller ikke i det hele tatt. Vis mer


Begrens varslinger: At appene dine kan varsle deg ved en hendelse er vel og bra, men må alle appene dine gjøre det? Det er kanskje ikke så viktig å få beskjed når nye supertilbud er tilgjengelig i Subway Surfer eller Quiz Battle? Ikke bare kan det være irriterende, men det sluker også strøm.

Gå til Innstillinger > Varslingssenter og se hvilke apper som gir hva slags type varslinger. Skru av så mange som mulig, det vil batteriet ditt sette pris på.

PS: Under innstillingene for hver enkelt app kan du også justere hva slags type varsel skal som vises, deriblant om den skal vises på en låst skjerm eller ikke. Hvis den gjør sistnevnte, betyr det at skjermen din lyser opp med jevne mellomrom, og det er vel åpenbart hva det fører til.

«Ikke forstyrr»-funksjonen tilgjengelig fra kontrollsenteret er også en god måte å midlertidig skru av varsler på.

Hent, ikke push, epost: Hvis du ikke er avhengig av å få epost servert deg i det øyeblikket du mottar den, skru av push-nedlasting under Innstillinger > Mail, kontakter, kalendere > Hent nye data.

Hvis du bruker «hent»-funksjonen i stedet, lastes epost ned ved valgte intervaller i stedet for at det «dyttes» til deg hver eneste gang en epostmelding ankommer innboksen.

PS: Hvis epost ikke er viktig i det hele tatt, kan du også velge å bruke manuell nedlasting i stedet, slik at faktisk du må åpne Mail-appen selv for å se nye meldinger.

Skru av AirDrop*: AirDrop er den nye funksjonen i iOS 7 som lar deg raskt dele filer, bilder, kartplassering og lenker med andre iOS-enheter i nærheten. Når AirDrop er skrudd på, vil enheten din lete etter andre enheter i nærheten hver gang du åpner delingsmenyen i appene dine. Og du klarer vel å forestille deg hva det resulterer i.

La derfor AirDrop være på bare når du skal bruke det - den er også tilgjengelig fra kontrollsenteret.

Automatiske nedlastinger kan spare deg for unødvendig arbeid, men det kan også spise batteritiden din. For å spare mobilregningen din, bruk for all del ikke mobilnettet til det.
Automatiske nedlastinger kan spare deg for unødvendig arbeid, men det kan også spise batteritiden din. For å spare mobilregningen din, bruk for all del ikke mobilnettet til det. Vis mer


Skru av automatiske nedlastinger*: En etterlengtet nyhet i iOS 7 er at iPhone og iPad nå laster ned app-oppdateringer automatisk fra App Store. Praktisk, men også det tømmer batteriet.

For å forhindre det, gå til Innstillinger > iTunes og App Store og bla ned til Automatiske nedlastinger og skru av for Oppdateringer.

Begrens bakgrunnsoppdatering*: Det har vært mulig en stund for apper å oppdatere seg i bakgrunnen på iOS-enheter, men i iOS 7 utvides dette for å et større utvalg apper. Gode nyheter, men kanskje ikke for batteriet ditt.

Heldigvis kan du velge nøyaktig hvilke apper som kan oppdatere innholdet sitt i bakgrunnen ved å gå til Innstillinger > Generelt > Bakgrunnsoppdatering.

Begrens bruk av mobildata*: Å bruke 3G eller 4G LTE på iPhone tømmer batteriet som baare det. Under Innstillinger > Mobilnett kan du faktisk velge hvilke apper som får tilgang til internett ved å bruke mobildata. Deaktiver de som virkelig ikke trenger det.

Hvis du ønsker å spare batteriet så mye som mulig, kan det være en ide å skru av all mobildata, i hvert fall for en kort periode om du trenger det.

Reduser bevegelse*: Har du sett at ting ser litt mer 3D ut i iOS 7? Alt f.eks. ikonene på skjermen ser ut til å bevege seg når du beveger på telefonen? Det er en ny effekt kalt parallakse. Det ser unektelig kult ut, men det kan også sluke batteriet på iOS-enheten din (i tillegg til at noen hevder de blir sjøsyke av det...). For å skru effekten av, gå til Innstillinger > Generelt > Tilgjengelighet > Reduser Bevegelse.

Det er stilig at bakgrunnen på låseskjermen har objekter som rører på seg når du vipper på telefonen, men batteriet liker det neppe.
Det er stilig at bakgrunnen på låseskjermen har objekter som rører på seg når du vipper på telefonen, men batteriet liker det neppe. Vis mer


Skru av dynamiske bakgrunner: De nye dynamiske bakgrunnene - altså de som har elementer som beveger på seg - ser også stilige ut, men vil du bevare batteritiden din, bruk et vanlig stillbilde som bakgrunn i stedet - gå til Innstillinger > Bakgrunner og lystyrke for å gjøre det.

Skru av stedstjenester: Trenger alle appene dine å vite hvor du er til enhver tid? Det er kanskje kjekt for Google Maps, kameraet og Facebook, men ikke så viktig for Chrome og Fruit Ninja? Når telefonen din hele tiden beregner din plassering, vil det naturligvis gå utover batteriet.

Gå til Innstillinger > Personvern > Stedstjenester og deaktiver funksjonen for hver spesifikke app. Du vil nemlig ikke skru den helt av, for da vil sporingstjenesten Finn iPhone slutte å fungere.

Skru av ofte besøkte steder*: iOS-enheten din kan lære seg hvilke steder du besøker ofte, og på den måten gi deg "nyttig stedsbasert informasjon". For eksempel kan du få estimert ankomsttid til steder du skal. Men også det bruker strøm.

Deaktiver funksjonen ved å gå til Innstillinger > Personvern > Stedstjenester, og velge Ofte besøkte steder.

Ha en nødlader: Har du prøvd alt for å få bedre batteritid, men er fremdeles ikke fornøyd? Gå til innkjøp av en nødlader eller batterideksel. Det koster deg noen hundrelapper, men kan spare deg for masse bry. Vi har testet flere:

(Kilder: GigaOM, Pocket-Lint, Gizmodo, ZDNet)

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!