Folk er ikke nødvendigvis den de utgir seg for i chat-rom!
Folk er ikke nødvendigvis den de utgir seg for i chat-rom!Vis mer

Tips og advarsler om Internett-chat

Takket være Internett-chat kan du "prate" med folk verden rundt i sanntid. I løpet av noen få kveldstimer kan du ha "snakket" med folk på alle kontinenter, eller med en hyggelig "nabo" et par dalfører bortenfor deg her i Norge. Men før du setter i gang med praten, bør du ta med deg et par råd og advarsler på veien.

Chat er "samtaler" som foregår i sanntid mellom to eller flere personer via Internett. Du kan bruke enten web-basert chat eller protokollbasert chat, slik som Internet Relay Chat (IRC).

Enkelte ting kan sies generelt om web-basert chat og IRC: Når du deltar i en samtale, skriver du korte meldinger, kommentarer eller spørsmål og sender disse til en sentral server. Derfra går alle meldinger ut på skjermen i den rekkefølgen de blir mottatt, og alle som deltar i samtalen ser hva du har skrevet.

Det utvikler seg samtaler mellom deltakerne, og spørsmål, kommentarer og svar sendes ut direkte til de andre i chat-rommet. Hvis du vil, kan du også sende "private" meldinger til en og en deltaker.

Bruk hodet

Før du begynner å "prate" i vei, må du registrere deg hos serveren du skal benytte. Omfanget av registreringen varierer, men én grunnregel gjelder over alt: Tenk gjennom hva slags informasjon du legger inn i disse registrene, for mange kan få tilgang til for eksempel din epost-adresse.

Når du bruker Web-baserte chat-tjenester, kan det være en god idé å opprette en egen adresse til bruk ved eventuell videre kommunikasjon med folk du treffer i chat-rom. Dette kan for eksempel gjøres gjennom et av de mange gratis epost-tilbudene på Internett. Hotmail og Yahoo! Mail er to av de mange selskapene som tilbyr gratis epost.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hvis du derimot laster ned program for å bruke IRC, du ved registrering skrive inn epost-adressen du har hos din Internett-leverandør.

Men selv om du registrer deg med epost-adresse og navn, er det ikke alle som fortsetter i samme seriøse stil. Husk at folk ikke nødvendigvis er den de utgir seg for i chat-rom… Den trivelige dama du har blitt kjent med, kan gjerne være to tenåringsgutter som morer seg.

Klar, ferdig, chat!

Etter å ha lest brukerveiledningen (forskjellige leverandører har forskjellige veiledninger) og er ferdig registrert, kan du begi deg inn i et chat-rom. Dette er forskjellige rom, eller kanaler, som enten omhandler spesielle temaer, er tiltenkt folk i en spesiell aldersgruppe, nybegynnere eller ingen spesielle temaer. Til å begynne med kan det være spennende nok å hoppe fra rom til rom for å bli kjent med tonen på de forskjellige stedene.

Noen ganger kan samtalene være temmelig stillestående, mens andre ganger går det så fort at du knapt klarer å henge med. For å få i gang en samtale, er det hjelpsomt å sende ut en generell hilsen til alle i rommet, eller å spørre en utvalgt person om noe. Spennende brukernavn ("nick" eller "nickname") oppmuntrer ofte andre til å snakke til deg, så oppfinnsomhet ved registrering belønnes.

Du vil også se at kommunikasjonen i chat-rommene følger en egen stil, med forkortelser og ansiktsuttrykk ("smileys"). Blant annet brukes stjerner (*) på hver side av beskrivelser av ting man gjør. Noen skriver for eksempel "Ha det bra alle sammen *vinker*". Skriver du med store bokstaver, ansees det som at du roper, og det er ikke populært (blokkbokstaver "overdøver" andres skrift).

All verdens tanker

Nettverk-operatører holder et øye med de fleste chat-rommene, uten at det er noen fastsatt form for sensur. Hvis en deltaker kommer med kommentarer som kan skade andre i et rom, kan vedkommende bli utestengt fra chat-rommet, enten midlertidig eller for evig tid.

Reglene og måtene dette foregår på varierer fra tjeneste til tjeneste. Det finnes generelle regler om chat-etikette som du bør forholde deg til.

Likevel må du være forberedt på at du kanskje får høre ting du ikke er enig i eller ikke liker. Husk, her kommuniserer du med hele verden, og ikke alle tenker likt som deg...

Hvis du ikke liker det som blir sagt, kan du rett og slett gå til et annet rom -- eller gi beskjed til nettoperatørene, hvis det er riktig ille. Du behøver heller ikke svare på noe du ikke har lyst til å svare på.

Krydder

Chat-rom kan være en artig måte å "treffe" folk fra hele verden. Meningsutvekslinger eller morsomme samtaler kan gi litt ekstra krydder i hverdagen. Det er spennende å "bli kjent" med likesinnede -- eller folk som er helt forskjellige fra deg.

Selv om det som regel dreier seg om flyktige bekjentskap, kan det være hyggelig å dele noen timer med andre pratelystne og finne ut hva som opptar dem i deres lille hjørne av verden akkurat i dag.

Og skulle det så ha seg at du i en tidlig kveldstime entrer et chat-rom hvor du har vært før, og blir møtt med et blidt "Great to see you again, Norwegian Viking! *Hugs*" fra gamle chat-kjente, så er det desto hyggeligere!