Ti anbefalte spill til juleferien

Her er spillene vi anbefaler deg å ta en titt på.

<strong>SNART FERIE:</strong> Har du tid til overs i ferien, finnes det mange morsomme mobilspill å hygge seg med. Foto: ALL OVER PRESS
SNART FERIE: Har du tid til overs i ferien, finnes det mange morsomme mobilspill å hygge seg med. Foto: ALL OVER PRESS Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Juleferien er rett rundt hjørnet, og det betyr en haug av fridager med stengte butikker. Endelig litt tid til å gjøre noe som er gøy!

Derfor har vi samlet ti spill for mobiltelefoner og nettbrett som du kan kose deg med denne julen, og vi håper vi har klart å plukke noe for en hver smak.

Noen av dem er splitter nye, mens andre er spill vi i redaksjonen har hygget oss med de siste månedene.

PS! Hvis du trenger flere spilltips, finner du flere lister i bunnen av artikkelen.

Retry

iOS, Android

PRØV IGJEN: Hver gang du misser i Retry får du opp en stor knapp merket «Retry». Den kommer du til å trykke på. Mange ganger.
PRØV IGJEN: Hver gang du misser i Retry får du opp en stor knapp merket «Retry». Den kommer du til å trykke på. Mange ganger. Vis mer


Du husker fortsatt Angry Birds, ja? Retry er det nye spillet fra Rovio, som stod bak Angry Birds-suksessen. Dette er en slags avansert variant av Flappy Bird, der du skal styre et fly gjennom baner med hindre, og spillmekanikken er enkel: enten trykker du, hvorpå flyet gasser og flyr litt oppover, eller så trykker du ikke, og da faller flyet mot bakken. Berører du en kant, må du starte på nytt.

Etter hvert blir det ganske avanserte traseer du må igjennom – heldigvis kan du mellomlande på flyplasser for å mellomlagre brettet – enten ved å bruke mynter du har funnet, som også kan kjøpes for ekte penger, eller ved å se på en reklamevideo. Det finnes også hjelpemidler du kan bruke (enten du finner dem eller kjøper dem) slik at alt foregår i sakte film, der du tåler en ekstra trøkk eller lignende.

Gratis å laste ned, men du kan altså bruke penger om du trenger litt hjelp på veien – selv har jeg dog brukt ganske mange timer på Retry uten å bruke en krone.

Retry for iOS (App Store, gratis)
Retry for Android (Google Play, gratis)

Heads Up!

PÅ PANNEN: I Heads Up må du legge telefonen på pannen for å spille.
PÅ PANNEN: I Heads Up må du legge telefonen på pannen for å spille. Vis mer


iOS, Android

Ikke alle spill trenger å være noe du spiller alene, og har du spilt «Kortskalle» vil du umiddelbart kjenne deg igjen. Heads Up er den elektroniske varianten der du i stedet for fysiske kort heller bruker telefonen.

Start spillet, sett telefonen på pannen og så skal de andre spillerne få deg til å gjette ordet som står på skjermen. Klarer du det, vipper du telefonen nedover. Klarer du det ikke, vipper du den oppover for å få et nytt. En fiffig funksjon er at frontkameraet også tar opp hele seansen, slik at du kan se videoen og dele den med andre når runden er ferdig.

Spillet er riktignok på engelsk, så den yngre garde kan få litt trøbbel med å være med på å forklare, men til vorspiel burde det passe utmerket.

Heads Up! for iOS (App Store, kr 7)
Heads Up! for Android (Google Play, gratis)

(Flere ordpakker kan kjøpes i tillegg.)

Papers, Please

iPad

KRITIKERROST: Som du ser har mang en publikasjon gitt svært god kritikk til Papers, Please.
KRITIKERROST: Som du ser har mang en publikasjon gitt svært god kritikk til Papers, Please. Vis mer


Det dystre Papers, Please høstet svært gode kritikker da det ble lansert for PC og Mac, og bare for noen få dager siden gjorde spillet sin inntreden i App Store. Som du ser på bildet, er ikke grafikken all verden, men det er også noe av det som bidrar til stemningen. Slik så spill ut da jeg var ung, for å si det sånn.

Ganske utradisjonelt jobber du i passkontrollen på grensen i dette spillet, der du hver dag må vurdere om de som kommer til skranken har rett til å passere, eller om de må snu. Gradvis blir du introdusert for nye regler og muligheter for å undersøke papirer og den slags, og siden lønna er provisjonsbasert gjelder det å være rask på labben.

Det er kanskje ikke et billig spill, men setter du pris på en spillopplevelse utenom det vanlige, er Papers, Please en god anbefaling.

Papers, Please (App Store, kr 56,-)

Peggle Blast

iOS, Android

FARGERIKT: Peggle Blast har båte Beethoven og regnbuer.
FARGERIKT: Peggle Blast har båte Beethoven og regnbuer. Vis mer


Peggle er ikke nytt, men det er Peggle Blast, som nylig ble sluppet i app-butikkene. Som med tidligere spill er målet å skyte kuler for å fjerne alle de oransje kulene i bildet, der du bare har et begrenset antall kuler å rutte med. Klarer du brettet, blir du belønnet med regnbuer, Beethovens «Ode to Joy» og Gud vet hva.

Den siste varianten av spillet har hentet noe inspirasjon fra Candy Crush Saga hva angår progresjon, der du må vente på nye liv og den slags, men spillet er like morsomt som det alltid har vært i våre øyne. Og det kan godt hende at Candy Crush-trikset fungerer her også når du går tom for liv.

Peggle Blast for iOS (App Store, gratis)
Peggle Blast for Android (Google Play, gratis)

Duet

iOS, Android

RØD OG BLÅ: Her bør man trykke på høyre side av skjermen så ikke den blå ballen krasjer. Men hva med den røde?
RØD OG BLÅ: Her bør man trykke på høyre side av skjermen så ikke den blå ballen krasjer. Men hva med den røde? Vis mer


Noen ganger er det imponerende hvor lite som skal til for å lage et spill man ikke klarer å legge fra seg. I Duet skal du ganske enkelt styre en rød og en blå prikk som roterer rundt samme punkt. Du trykker til høyre på skjermen for å rotere dem med klokka, og på venstre side for å rotere andre vei.

Ned faller det hvite blokker i mange varianter, og dermed må du rotere de to prikkene for å unngå de hvite blokkene. Treffer du en slik, må du begynne på nytt, og det kommer du til å gjøre mange ganger.

Duet byr også på et nydelig lydspor og en herlig minimalistisk spillopplevelse vi virkelig anbefaler deg å prøve. Tunga rett i munnen!

Duet for iOS (App Store, kr 7)
Duet for Android (Google Play, gratis, men man må betale for å låse opp flere enn en håndfull brett)
Duet for Windows Phone (Windows Store, kr 7 – klone)

Framed

iOS

Framed er et svært originalt spill lagt opp som en tegneserie, men der du må endre rekkefølgen på rutene for at vår helt skal komme seg helskinnet igjennom jakten.

La oss like gjerne vise traileren, så ser du hvordan det fungerer:

Framed for iOS (App Store, 35 kroner)

Hitman: Go

iOS, Android

BRETT-MAN: Det foreløpig siste Hitman-spillet er en blanding av brett- og mobilspill.
BRETT-MAN: Det foreløpig siste Hitman-spillet er en blanding av brett- og mobilspill. Vis mer


Hitman har vært en populær spillserie både til PC og konsoller, der du styrer en skallet leiemorder som skal snike seg rundt og ta enkelte mål av dage.

Mobilutgaven er langt fra like voldelig og er laget som et brettspill, der du på ingen måte har det travelt. For hvert trekk du gjør, gjør fiendene et trekk, og så gjelder det å planlegge godt for å bevege seg riktig slik at de ikke ser deg. Du får selvsagt bedre score om du bruker færre trekk på brettet, om du ikke «dreper» noen (i praksis å dunke dem ut fra spillebrettet) og så videre.

Leo's Fortune

iOS, Android

LEO: Litt Mario-aktig, men bare litt.
LEO: Litt Mario-aktig, men bare litt. Vis mer


Med usedvanlig flott grafikk er Leo's Fortune et klassisk plattformspill der du styrer den lille pelsklumpen Leo fra brett til brett på jakt etter gullmynter. Fysikkmotoren er også meget god, og noen ganger må du tenke litt ekstra på hvordan du skal løse oppgavene.

Leo's Fortune for iOS (App Store, kr 35,-)
Leo's Fortune for Android (Google Play, kr 35,-)

Sky Force 2014

iOS, Android

RETRO: I Sky Force 2014 må du skyte mye. Heldigvis skyter flyet av seg selv hele tiden.
RETRO: I Sky Force 2014 må du skyte mye. Heldigvis skyter flyet av seg selv hele tiden. Vis mer


Er du like gammel som meg, har du nok brukt mang en femkroning på spilleautomater som 1942, der du styrer et fly med ubegrenset ammunisjon.

Sky Force 2014 bringer definitivt tilbake de gamle minnene, der du med fingeren manøvrerer mellom kuler og raketter for å skyte ned helikoptre, båter, tårn, tankser og annet. Stjernene du samler inn kan så brukes for å oppgradere våpen og den slags.

Som med mange andre «gratis» spill må du dog belage deg på å spille veldig mye for å klare de senere brettene, med mindre du bruker penger på å ta noen snarveier.

Monument Valley

iOS, Android

MEN ER DET IKKE&#8230;? Vi har anbefalt Monument Valley før, men nå har det kommet flere brett.
MEN ER DET IKKE…? Vi har anbefalt Monument Valley før, men nå har det kommet flere brett. Vis mer


Hvis du er en veldig trofast Dinside-leser, skal vi innrømme at vi også hadde med dette spillet da vi lagde en tilsvarende liste før påskeferien, men til vårt forsvar fikk spillet nylig et påfyll med brett i form av en tilleggspakke som kan kjøpes i appen.

Dette spillet er et puzzle-spill litt utenom det vanlige der du må manipulere såkalt «umulig arkitektur» for å føre en prinsesse fra A til B. Apple kåret for øvrig nylig spillet til årets iPad-spill i 2014.

For å sitere min mor da jeg hadde anbefalt min far å prøve:

Hva er det for et spill du har anbefalt. Faren din spiller og spiller. Spiller mens han lader. Overså at jeg søla en kopp varm sjokolade over brystet og klærne. Slang til meg en klut og spilte videre. 8. nivå nå.

– Intelligent spill, sier han hele tiden.

Monument Valley for iOS (App Store, kr 28 + 14 for nye brett)
Monument Valley for Android (Google Play, kr 28 + 14 for nye brett)

Flere lister

Lyst på flere tips? Her er lignende artikler vi har skrevet tidligere:

Åtte anbefalte spill til påskeferien
Ti iPad-spill for barn
Spillene flere kan spille på samme nettbrett
Syv spill det er vanskelig å legge fra seg
Fem fine quiz-apper
Fem spill som trimmer hjernen