The BAIR 3.3

[Ugjyldig objekt (NAV)]

Proxy-basert filtrering

The BAIR fra amerikanske Exotrope baserer seg på en annen teknologi enn for eksempel Cyberpatrol. Under installasjonen forandrer den på proxy-oppsettet til nettleseren slik at all Internett-trafikk filtreres gjennom Exotropes servere i USA. I praksis passerer all informasjonen på en nettside gjennom filtreringsserverne før du kan få fram siden i nettleseren din.

Du blir også bedt om å legge inn et passord under installasjonen for å kunne justere sikkerhetsnivå. Du trenger også passordet for å skru av The BAIR og for å avinstallere programmet.

The BAIR 3.3

Med The BAIR installert er det ikke behov for å oppdatere og ajourføre lister over nøkkelord og uegnede nettsider, og du har ganske få innstillingsmuligheter.

I bruk

Alle våre testsider ble effektivt blokkert. Den sensurerer ikke søkeord i Yahoo og Altavista, men med en gang du klikker på en av sidene du har fått listet opp etter søket, får du melding om at den har blitt vurdert som uegnet. BAIR har også instillinger for å kreve passord ved bruk av programmer som kan omgå filtreringen, for eksempel Windows Media Player. Denne funksjonen kan enkelt skrus av i BAIRs oppsett.

BAIR ble litt vel ivrig til tider. På normalt sikkerhetsnivå sperret den magasin-nettsteder som Femme.no og Detnye.com, og ikke minst lite sexy sider som IT-avisen og DinSide. Med innstillingen for maksimalt sikkerhetsnivå ble også VG.no dømt som uegnet, mens Dagbladet.no passerte. Dette skyldes antagelig at BAIR på maksimalt sikkerhetsnivå aktiverer en modul for analyse av bilder. Denne er tydeligvis ikke helt optimalisert siden vanlige små nyhetsbilder ikke passerer kontrollen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

The BAIR 3.3

Positivt var det at den blokkerte selv norske nettsider med pornografisk innhold og nazi-propaganda. Med andre ord et svært effektivt program som går de andre nettfiltrene en høy gang med tanke på effektivitet også på norske nettsider.Konklusjon

The BAIR er overlegent effektivt i å blokkere uegnede nettsider uansett språk, men kan av og til bli litt for effektivt. Siden du ikke kan definere at for eksempel VG.no er en tillatt nettside, må du skru av filteret hver gang du skal inn her. Til gjengjeld slipper du å tenke på oppdatering av lister over nøkkelord og uegnde nettsider siden alt filtreres gjennom en proxy-server.

På minussiden må vi dra fram at surfingen går betydelig tregere siden all informasjon om en nettside først blir filtrert gjennom Exotropes proxy-servere i USA.

The BAIR kan brukes gratis i 14 dager og kan lastes ned her. Det koster $49.95 for ett års bruk hvis du registrerer deg.

Systemkrav:
Windows 98, 98, ME eller 2000.
De advarer mot mulige problemer med oppsettet hvis BAIR skal brukes over et nettverk. Vi merket ingen problemer under testing på en PC satt opp med ADSL-forbindelse.

Les mer om We-Blocker, vårt favorittprogram i denne testen.