TEST: Topcom Butler 4012 USB VoIP - Skype/dect-telefon

Et felles verktøy til flere oppgaver kan være både kjekt og praktisk, vi har testet Butler 4012 USB VoIP - en trådløs telefon fra Topcom som håndterer de fleste situasjoner.

Å ringe blir aldri som før. Fra å bli koblet direkte med kabler fra et apparat til et annet, bare innom noen brytere og linjeforsterkere her og der til dagens og framtides scenario hvor alt skjer via Internetts kaotiske orden - her har det bokstavelig talt skjedd tekniske kvantesprang.

Men det er noe som ikke har forandret seg, og det er plasseringen av øre og munn. I tillegg er behovet for komfort alltid tilstede når man skal gjennomføre lengre samtaler.

TEST: Topcom Butler 4012 USB VoIP - Skype/dect-telefon
TEST: Topcom Butler 4012 USB VoIP - Skype/dect-telefon


Derfor er det ikke så rart at det dukker opp en rekke løsninger for dem som gjerne vil ringe på gamlemåten selv om de bruker Skype eller en lignende teknisk løsning.

Mange kombinerer andre telefoniløsninger med Skype, og Topcom har derfor tatt fram en trådløs telefon som både kan kobles til vanlig telefonlinje og til en PC med Skype.

I pose og sekk

Løsningen heter Butler 4012 USB VoIP og består av et håndsett med en basestasjon, som støtter DECT-standarden.

Basestasjonen har tilkobling for USB til en PC, og analog telefonlilnje som kan være "ekte analog" eller være koblet til en adapter for IP-telefoni. Strømforsyning som lader batteriene i telefonen kobles også til.

Løsningen forutsetter at den er koblet til en PC med Skype, og naturlig nok at PCen står på når man skal ringe via Skype...

Men for vanlig telefoni er man ikke avhengig av annet en at telefonlinjen/IP-telefonen er oppe og klar. Her fungerer telefonen som en helt vanlig trådløs telefon.

Installasjon og ringing

Programvaren og brukerveiledningen kommer på en mini-CD, og installasjonen krever omstart av PCen. Vi koblet til USB-kabelen og etter en liten stund ble basestasjonen oppdaget og programvaren ble installert, med litt enkel manuell assistanse.

TEST: Topcom Butler 4012 USB VoIP - Skype/dect-telefon


Skype-programmet spurte oss om vi ville at styreprogrammet til telefonen skulle få adgang til Skype, og vi bekreftet dette.

Et trykk på knappen på håndsettet som har et telefonrør og teksten VoIP henter opp Skype-kontaktene dine. Med opp og ned knappene velger du kontakt og et nytt trykk på knappen med rør og VoIP ringer opp kontakten.

Det er det hele.

Skal du ringe vanlig telefon trykker du på knappen som bare har telefonrør og får summetone.

Ringer noen til deg, via Skype eller vanlig telefon, så ringer apparatet med forskjellig ringetone. Disse kan du selv velge.

Ingen hemmelige manøvrer her - stort enklere kan det ikke bli.

Lydkvalitet

Lyden var helt ok, ganske lik vår egen DORO trådløse DECT-telefon, og det var ingen forskjell i talekvaliteten mellom vanlig telefon og Skype. Dette forutsetter selvsagt at den du snakker med har en ok mikrofon som gir god lydkvaliltet. Vi testet med folk som brukte headset med mikrofonbom, slik vi selv har pleid å bruke, og dette fungerte glimrende.

TEST: Topcom Butler 4012 USB VoIP - Skype/dect-telefon


Avanserte muligheter

Vi nevnte at vi allerede har en trådløs DECT telefon, og dette systemet lar deg knytte flere håndsett og basestasjoner sammen.

Med denne løsningen er det eneste fornuftige at du kobler Butler til PC og vanlig telefonlinje, og knytter sammen den andre trådløse telefonens håndsett til Butlers basestasjon.


Da vil begge telefonene fungere som vanlige trådløse telefoner, mens Butler i tillegg fungerer som Skype-håndsett.

Å sette opp DECT-samband er litt knotete, og man er nødt til å finne bruksanvsninger og følge prosedyrene til punkt og prikke.

Men det fungerte til slutt, og vi kan nå Skype' hvor som helst i huset uten å måtte sitte ved PCen med headset!

Butler 4012 koster rundt 700 kroner og er tilgjengelig.

Les også: Bedre IP-telefoni med smart adapter?