TEST: SE Xperia X8 vs. LG Optimus One

Smartmobiler koster ikke lenger skjorta. Sony Ericsson og LGs Android-mobiler gjør at du har råd til både ny bukse og sko.

BARE ÉN VINNER: LG Optimus One er et mye bedre valg for budsjettbevisste Android-brukere enn Sony Ericsson Xperia X8, og den koster bare noen hundrelapper mer. Foto: Øivind Idsø
BARE ÉN VINNER: LG Optimus One er et mye bedre valg for budsjettbevisste Android-brukere enn Sony Ericsson Xperia X8, og den koster bare noen hundrelapper mer. Foto: Øivind Idsø Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Googles Android-tog har nå så stor fart og så kraftig fremdrift at det skal godt gjøres å stoppe det med lovlige midler. Markedsandelen har passert Apples iPhone i visse deler av verden, noe som kanske ikke er så rart når antallet Android-mobiler stiger med minst ti mobiler i måneden (tipper vi).

Omfanget er godt hjulpet av at smartmobiler ikke lenger er svindyre. Android har for lengst inntatt billigmobilene, som Sony Ericssons Xperia X8 og LGs Optimus One. Begge koster snaue 2000 kroner, en pris som for bare få år siden var forbeholdt billigmobiler med enkle operativsystem og enda enklere spesifikasjoner.

Vi stilte X8 og Optimus One i hvert sitt hjørne av bokseringen, og til tross for den lave prisen er det liten tvil om hvilken mobil vi ville valgt.

Design og slikt

Utseendet på de to er mobilene tyder på at Sony Ericsson (SE) og LG har hatt blikket rettet mot to ulike kundegrupper. Førstnevnte har blant annet lagt med fire ulike deksel, og selv om ikke alle er like fargesprakende, er det ikke tvil om at rastløse ungdommer med konsentrasjonsevnen til en hamster har utgjort en stor del av inspirasjonen.

Det hvite dekselet fungerer derimot fint, og selv om et ord som eleganse er å trekke ting vel langt vil mange mene X8 er et stilig stykke mobiltelefoni. Skjermen på tre tommer er litt liten sammenliknet med det som er i ferd med å bli standardstørrelsen på smartmobiler (3.5 tommer), og det merkes. Det er påtakelig hvor mye en halv tomme har å si i sammenheng med berøringsfølsomme skjermer, og selv om skjermarealet ikke er klaustrofobisk, kunne vi ønsket oss litt mer plass.

LITEN KLUMP: Xperia X8 har pene linjer, og tar liten plass i lomma. Foto: Øivind Idsø
LITEN KLUMP: Xperia X8 har pene linjer, og tar liten plass i lomma. Foto: Øivind Idsø Vis mer

På den annen side: X8 er laget i den hensikt å ta lite plass, og SE vil nok vise til for eksempel storebror X10 for de som ønsker mer boltreplass for fingrene.

Optimus One er sakligheten selv. De avrunda formene minner oss ørlite om fronten på tre år gamle HTC Touch, men ellers er designet oppsiktsvekkende lite oppsiktsvekkende, men på en bra måte.

Skjermen på 3.2 tommer er også bra, og de ekstra 0.2 tommene er merkbare sammenliknet med X8. Oppløsningen er den samme på begge mobilene (320x480 piksler), og selv om noen av oss har blitt bortskjemt med den ekstreme oppløsningen på iPhones såkalte retina-skjerm, er dette naturligvis mer enn bra nok for veldig mange.

Skjermene på begge mobilene er forøvrig berøringsfølsomme, og heldigvis ikke trykkfølsomme.

Hvorfor, Sony Ericsson? Hvorfor?

Avstanden mellom X8 og Optimus One er ganske stor utseendemessig, men blir gapende stor når en ser på hva som finnes på innsiden.

FRONT MOT FRONT: Tradisjonen tro har SE laget sitt eget "skin" over et annet operativsystem. Foto: Øivind Idsø
FRONT MOT FRONT: Tradisjonen tro har SE laget sitt eget "skin" over et annet operativsystem. Foto: Øivind Idsø Vis mer

Av ubegripelige årsaker har Sony Ericsson valgt å levere X8 versjon 1.6 av Android. Den ble først lansert for utviklere i september 2009, og framstår mot slutten av 2010 som et stykke antikk mobilhistorie. SE hevder at en 2.1-oppdatering vil være tilgjengelig om
"cirka fire uker", men tatt i betraktning hvor forsinket SE har vært med blant annet Xperia X10-oppdateringene - den fikk 2.1 først søndag forrige uke - holder vi ikke pusten.

Og hvorfor ikke gå rett på 2.2? Det ryktes dessuten at versjon 2.3 er rett rundt hjørnet for utvalgte Android-mobiler, så her har ikke Sony Ericsson gjort det enkelt for seg selv, eller for potensielle Xperia-kjøpere.

Som så mange andre mobilprodusenter, deriblant Samsung og HTC, har SE valgt å legge sitt eget lille grensesnitt over Androids hjemskjerm. Det er ikke så dumt. Med fire utbyttbare snarveier plassert i hvert sitt hjørne er du ikke langt unna populære funksjoner som meldinger, musikk, anropslogg og kontakter. Vi skulle likevel ønske det gikk an å skru av dette grensesnittet for de som ønsker den "egentlige" Android-opplevelsen.

(Artikkelen fortsetter etter bildespesialen!)

Begge mobilene har selvfølgelig Android Market, som nå tilbyr både betalings- og gratisapplikasjoner for norske brukere. Vi har omtalt markedsplassen til Google i andre Android-tester, men vi kan gjenta at vi fortsatt synes det mangler endel på å nærme seg Apples App Store når det gjelder brukervennlighet og ren og skjær eleganse.

Kamera og video

Også kamerafunksjonaliteten går i LGs og Optimus Ones favør. Det skyldes ikke megapikselduellen, der LG leverer 3.15 megapiksler, mens Xperia X8 kommer med 3.2.

Optikken er derimot bedre på Optimus One, og med autofokus på toppen av det hele blir bildene greie nok - men ikke noe mer. Vi snakker ikke magi på dette prisnivået, men vi snakker uansett markant avstand til X8, som for det første mangler autofokus, og som for det andre konsekvent produserer dårligere resultater enn Optimus.

Ingen av mobilene har blitz eller LED-lys.

Videokvaliteten er også bedre på LGs Android-mobil, men med liten margin. Ingen av duellantene vil gi deg hakeslepp, og selv om Optimus One irriterer ørlite med å undereksponere opptakene i sterkt lys, er vi likevel mer fornøyd med helheten på LG-opptakene enn på SE-opptakene.

 • Du kan se bilder tatt med Xperia X8 i full oppløsning her: 1, 2, 3, 4, 5.
 • Du kan se bilder tatt med Optimus One i full oppløsning her: 1, 2, 3, 4, 5.
 • Video filmet med Xperia X8 kan lastes ned her.
 • Video filmet med Optimus One kan lastes ned her.

 • Nettleser og epost (og GPS)

  Vi har tidligere hostet og kremtet litt over Android-nettleseren, som vi ikke holder helt samme klasse som Apples Safari-leser for iPhone, iPad Touch og iPad. Det har ikke noe med funksjonalitet å gjøre.

  GAMLE KJENNINGER: Disse fire knappene finner du på alle Android-mobiler. Foto: Øivind Idsø
  GAMLE KJENNINGER: Disse fire knappene finner du på alle Android-mobiler. Foto: Øivind Idsø Vis mer

  Android-nettleseren, og forsåvidt også nettleserne du finner i Android Market, tilbyr flere justeringsmuligheter enn du finner i Safari, men de har alle til felles at brukeropplevelsen dessverre ikke er så motstandsløs som i sistnevnte. Navigering opp og ned sider er tidvis betraktelig mer jevn og glatt, ikke minst når du besøker tyngre, vanlige nettsider. I vår test av Galaxy Tab nevnte vi britiske The Guardians nettsider, de gjør en utmerket jobb som prøvestein også her: På iPhone finnes det ikke rykking eller forsinkelser, det samme kan ikke sies for Android.

  Én ting bør du likevel merke deg når det gjelder Optimus One: Den støtter ikke Flash. Dette har tradisjonelt sett vært fremstilt som ett av Androids fortrinn, men LG har sannsynligvis hoppet over Flash-støtte på grunn av den beskjedne prosessoren - eller for å spare batteri.

  Når det er sagt skiller verken X8 eller Optimus One seg negativt ut - ihvertfall relativt sett. De gjør en grei surfejobb begge to, og selv om ingen av modellene kan skryte av superprosessorer på innsiden vil hastigheten være god nok for mange mobilbrukere.

  Det har skjedd endel med epost-støtten mellom Android 1.6 og 2.2, blant annet i forhold til Exchange. Førstnevnte støtter simpelthen ikke Microsofts utbredte epost- og kalenderstandard, mens 2.2 støtter Exchange fullt og helt.

  Sony Ericsson har inngått et kompromiss for X8 ved å inkludere RoadSync-applikasjonen, som er et slags mellomledd mellom mobiler uten Exchange-støtte og for eksempel bedriftens Exchange-server. Det betyr blant annet at du må forholde deg til to ulike epost-applikasjoner hvis du bruker for eksempel både Gmail eller Exchange, noe ikke alle vil finne like tilfredsstillende.

  GPS-løsninger er inkludert på både SEs og LGs billig-Android. X8 kommer med Wisepilot ferdig installert, mens Optimus One benytter Google Maps Navigation. Sistnevnte er fortsatt i beta-status, men felles for begge applikasjonene er at de bruker kartdata som ikke ligger lagret på mobilen. I Norge vil det fungere helt greit, gitt at du har et mobilabonnement som dekker datakostnadene, men slike løsninger kan bli forferdelig dyre hvis du bruker dem på ferie. Mobilbruk i utlandet er nemlig svært kostbart.

  Samtalekvalitet og batteritid

  FULL PAKKE: LG har ikke rotet mye med Googles opprinnelige Android-hjem-skjerm. Foto: Øivind Idsø
  FULL PAKKE: LG har ikke rotet mye med Googles opprinnelige Android-hjem-skjerm. Foto: Øivind Idsø Vis mer

  Batteritiden på smartmobiler er ikke uten videre enkel å måle. Bruker du 3G-nettet, push-e-post, og i tillegg har en Twitter-feed og kontinuerlige Facebook-oppdateringer gående,
  kan du nesten se batteriindikatoren dale nedover som et høstløv i oktober.

  Klarer du holde orden på prosessene vil begge mobilene nok holde rundt et døgn, som i disse dager regnes for å være vanlig batterivarighet for smartmobiler.

  Samtalekvaliteten for begge mobilene er helt kurant.

  Konklusjon

  De som har lest hele testen blir ikke overrasket over at LG stikker av med seieren, og den er ikke akkurat knepen. Optimus One føles som en dyrere mobil enn de rundt 2000 kronene den faktisk koster (uten abonnement), og det er alltid en følelse som er verdt å lytte til.

  Den ligger godt i hånda, kjennes solid, har et beskjedent, men elegant design, og istedenfor å falle for fristelsen det er å levere en billigmobil med gammelt operativsystem, har LG helt riktig bestemt seg for å gi deg aller siste versjon av Android.

  Skjermen er i tillegg lys og skarp, og navigeringen rundt i mobilmenyene rask og stort sett uten forsinkelser.

  Xperia X8 kommer derimot med en altfor gammel versjon av Android, og selv om det er håp om oppgradering til versjon 2.1 om rundt fire uker, er det alltid tryggere med en fugl i hånda enn de ti du finner på toppen av blokka. Og 2.1 er fortsatt ikke 2.2.

  Byggekvaliteten føles heller ikke like overbevisende, og kamerakvaliteten er hakket dårligere på X8 enn på LGs budsjett-Android - ikke minst fordi sistnevnte har autofokus.

  Optimus One gir mest for pengene, selv om den er rundt 4-500 kroner dyrere enn X8. Her er det ikke grunn til å knipe igjen og holde hardt på lommeboka. Betal de ekstra kronene og sitt igjen med en langt bedre mobil. For 2000 kroner er den nesten et røverkjøp.

  Testresultat

  LG Optimus One

  Solid byggekvalitet, elegant design, siste versjon av Anroid (2.2), klar og skarp skjerm, rask, mye kvalitet for pengene

  Mangler Flash-støtte, middelmådig kamera

  Testresultat

  Sony Ericsson Xperia X8

  Svært rimelig, brukervennlig "skin" fra Sony Ericsson, flere deksler er inkludert i eska

  I overkant mye plastfølelse, eldgammel versjon av Android (v1.6), skjermen føles akkurat litt for liten, middelmådig kamera

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer