TEST: Samsung Galaxy A3 og A5

Samsungs nye mellomklasse-mobiler innfrir på de fleste punkter.

<b>MER MORO MED METALL?</b> Ja, det er faktisk det. Samsungs nye mobiler både ser og føles bra ut. Foto: KIRSTI ØSTVANG
MER MORO MED METALL? Ja, det er faktisk det. Samsungs nye mobiler både ser og føles bra ut. Foto: KIRSTI ØSTVANGVis mer

På avstand ser Galaxy A3 og A5 ut som helt typiske Samsung-mobiler, men ved nærmere øyesyn, finner vi de lekreste telefonene selskapet har laget til nå.

De to nykommerne er selskapets første forsøk på mobiler helkledd i metall, hvis vi ser bort fra 2014-modellene Galaxy Alpha og Note 4, hvor kun rammen var i metall.

Men til tross for et eksklusivt utseende, er ikke Galaxy A3 og A5 fullspekkede toppmodeller.

De er mellomklassemobiler med henholdsvis 4,5 og 5 tommers skjerm, og koster respektive 2.500 og 3.500 kroner.

LES OGSÅ: Slik velger du riktig smartmobil

Farvel til plast

Samsung har måttet tåle mye kritikk de senere årene for sin satsing på plasttelefoner. Folk har ropt etter metall, og Samsung har lyttet.

Et lurt valg, synes vi, for førsteinntrykket av Galaxy A3 og A5 er svært godt.

Designet til en mobil har ikke alt å si for hvor bra den er, men det er ikke uvesentlig heller.

PEN: Samsungs nye metallmobiler har en pen og stilren design. Foto: KIRSTI ØSTVANG
PEN: Samsungs nye metallmobiler har en pen og stilren design. Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis merEtt stykke metall

HENDIG: 4,5 tommer store Galaxy A3 ligger godt i hånda. Foto: KIRSTI ØSTVANG
HENDIG: 4,5 tommer store Galaxy A3 ligger godt i hånda. Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer


Det første vi merker oss når vi plukker opp mobilene er hvor «usamsungske» de føles.

Misforstå oss rett, selskapet har laget fine mobiler før, men her er premiumfølelsen rett og slett til å ta og føle på.

Begge er tynne og lette, og bakdekselet i aluminium har en matt overflate som skaper et elegant uttrykk.

Baksiden virker heller ikke å være spesielt utsatt for fett og smuss, noe som ofte er tilfellet med plastmobiler. Honor 6 viste seg å være en fingeravtrykksmagnet da vi testet den i fjor.

Det eneste problemet med designet slik vi ser det er at høyttaleren er plassert på baksiden (til høyre for kameraet), og holder man fingeren over, kommer det nesten ikke lyd ut av telefonen.

Mobilene i Galaxy A-serien har en såkalt unibody-konstruksjon, hvilket vil si at kroppen består av ett støpt metallstykke.

Rent praktisk betyr det at du ikke kan ta av bakdekselet slik det har vært mulig på de fleste Samsung-mobiler frem til nå. Det innebærer også at simkort- og mikro-sd-kort-skuffene sitter på sidene.

FINN FREM BINDERSEN: På høyre side av både A3 og A5 er det luker for både simkort og minnekort. Foto: KIRSTI ØSTVANG
FINN FREM BINDERSEN: På høyre side av både A3 og A5 er det luker for både simkort og minnekort. Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer


SLANKE: Mens iPhone 6 er 6,9 mm tykk, er Galaxy A3 og A5 henholdsvis 6,9 og 6,7 mm tykke.  Foto: KIRSTI ØSTVANG
SLANKE: Mens iPhone 6 er 6,9 mm tykk, er Galaxy A3 og A5 henholdsvis 6,9 og 6,7 mm tykke. Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer


SMAKEN ER SOM BAKEN: I plast eller metall. Her er Honor 6, Galaxy A5 og iPhone 6. Foto: KIRSTI ØSTVANG
SMAKEN ER SOM BAKEN: I plast eller metall. Her er Honor 6, Galaxy A5 og iPhone 6. Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer


Middels spekket

Som nevnt er det tusen kroners forskjell mellom Galaxy A3 og A5, og i tillegg til at storebror har litt større skjerm med høyere oppløsning, har den også litt mer RAM, større batteri og et bakre kamera med flere megapiksler.

Begge er som nevnt mellomklassemobiler, med helt middels spesifikasjoner.

 Samsung Galaxy A3Samsung Galaxy A5
Skjerm4,5" AMOLED5" AMOLED
Oppløsning960 x 540 punkter1280 x 720 punkter
Prosessor1,2GHz (fire kjerner)1,2GHz (fire kjerner)
RAM1,5GB2GB
Lagringsplass16GB16GB
MinnekortJa, opptil 64GBJa, opptil 64GB
Batteri1900mAh2300mAh
Kamera bak8MP13MP
Kamera foran5MP5MP
Størrelse130.1 x 65.5 x 6.9 mm139,3 x 69,7 x 6.7mm
Vekt110,3g123g
OperativsystemAndroid 4.4 (KitKat)Android 4.4 (KitKat)


Ingen av dem oppnår spesielt imponerende resultater i våre ytelsestester, og må se seg slått, i noen tilfeller grundig, av mobiler som Honor 6, Huawei Ascend P7 og Nexus 5. Selv forløperen i serien, Galaxy Alpha, kommer bedre ut.

Sunspider (nettlesertest, mindre er bedre):
Galaxy A3: 1374,2
Galaxy A5: 1247,3
Galaxy Alpha: 631,6
Honor 6: 650,8
Ascend P7: 1106
Nexus 5: 658,5

Geekbench 3 (prosessor- og minnetest, høyere er bedre):
Galaxy A3: 475/1422
Galaxy A5: 484/1429
Galaxy Alpha: 927/3118
Honor 6: 859/3168
Ascend P7: 576/1756
Nexus 5: 905/2662

Men middelmåddige resultater til tross: I bruk opplever vi begge som relativt kjappe. De er slettes ingen sinker som ytelsestestene antyder. Det flyter fint i menyer og når vi skroller opp og ned i nettsider. Apper starter raskt, også kameraet.

Vi opplever også batteritiden som god, og de holder det gående hele dagen og vel så det. Med moderat bruk i flere dager, faktisk.

Begge kommer for øvrig med 16GB lagringsplass som kan utvides med minnekort.

Ikke full HD

En av hovedforskjellene mellom Galaxy A3 og A5 er skjermstørrelsen. A3 har en 4,5 tommers skjerm, mens A5 har en 5 tommers skjerm.

Ingen av dem har full HD-oppløsning, men det gjør ikke så mye. Begge er skarpe nok til sin prisklasse. Samsungs Super AMOLED-skjermer byr som vanlig på sterke farger og gode sortnivåer, noe som er med på å heve inntrykket.

FARGEFINE: Bakgrunnsbildet hjelper nok ekstra på, men fargene spretter nærmest ut av skjermen på Samsung-mobilene. Foto: KIRSTI ØSTVANG
FARGEFINE: Bakgrunnsbildet hjelper nok ekstra på, men fargene spretter nærmest ut av skjermen på Samsung-mobilene. Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer


Lurer du på hva i alle dager Super AMOLED egentlig betyr, forklarer vi det i denne artikkelen.

Kurante kameraer

Selv om du ikke vil fleske til med en rådyr mobil, vil du kanskje fortsatt ha en mobil som tar bra bilder. Begge Galaxy A-modellene gjør faktisk en hederlig innsats på denne fronten, bedre enn blant andre Honor 6.

Galaxy A3 har et bakre kamera på 8MP, mens A5 har et på 13MP. Mer megapiksler betyr ikke nødvendigvis bedre bilder, men i de fleste tilfeller produserer storebror det beste resultatet.

Objektivet i A5 har noe større mindre brennvidde og får dermed med seg enda litt mer i motivet. Skarphet og fargegjengivelse blir ofte også bedre. A3-bildene blir stort sett alltid litt blassere, men vi snakker om marginale forskjeller.

Under kan du se noen bilder tatt med Galaxy A5:

For den selfiebevisste

Samsung markedsfører mobilene mot et yngre publikum, og har derfor lagt til flere selfie-funksjoner, eksempelvis «finpuss ansikt», som glatter ut huden din samt «slank ansikt» og «forstørr øyne» som begge gjør akkurat hva navnet tilsier.

Resultatet blir ofte mer skremmende enn pent, men det er heldigvis valgfritt å bruke dem.

Det er også mulig å ta en såkalt «bred selfie», som er en slags panorama-selfie-funksjon.

IKKE HEEELT NORMALT: Skrur du opp selfie-funksjonene i kamera-appen, ender du opp med å se ut som et romvesen. Foto: KIRSTI ØSTVANG
IKKE HEEELT NORMALT: Skrur du opp selfie-funksjonene i kamera-appen, ender du opp med å se ut som et romvesen. Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer


LES OGSÅ: Hvilken selfiestang skal du bruke?

TouchWiz på rett vei

De nye Galaxy A-modellene kjører nyeste versjon av KitKat-Android, 4.4.4, med Samsungs TouchWiz-grensesnitt på toppen.

De fleste Android-produsenter bygger på Android med ekstra funksjoner, visuelle endringer og andre ting, og Samsung er blant de som har hatt tradisjon for å tøye strikken lengst unna den «originale» Android-opplevelsen.

For noen blir det kanskje i overkant med endringer, men Samsung har heldigvis roet det ned en del i senere tid.

OVERDÅDIG: Samsungs Android er ikke like minimalistisk som Googles versjon. Varslingsmenyen (til høyre) kan fort bli rotete, særlig på en mobil med «liten» 4,5 skjerm som Galaxy A3. Foto: KIRSTI ØSTVANG
OVERDÅDIG: Samsungs Android er ikke like minimalistisk som Googles versjon. Varslingsmenyen (til høyre) kan fort bli rotete, særlig på en mobil med «liten» 4,5 skjerm som Galaxy A3. Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer


For eksempel er mange av modulene (widgets) på hjemskjermen nå er tonet kraftig ned med tanke på visuelt uttrykk, der de aller har en semitransparent bakgrunn med minimalistisk innhold, slik at de fremstår langt mindre dominerende.

Trekker du ned varselmenyen, er imidlertid omtrent halve skjermbildet viet til Samsungs varsel-widgets, som snarveier til innstillinger, regulering av lysstyrken, søk og «hurtigkobling», som lar deg sende filer kjapt til andre brukere i nærheten. Dermed må du skrolle litt hvis du har en liste med varsler.

Galaxy A3 og A5 er heller ikke utstyrt med de fancy funksjonene vi finner i Samsungs toppmodeller, som pulsmåler og fingeravtrykksleser. Ingen av dem har fungert spesielt bra med Galaxy S5 og Note 4, så det er ikke akkurat noe savn her.

LES OGSÅ: Tysk teleselskap avslører Galaxy S6

Konklusjon

Utseendet har noe å si, også hva mobiler angår. Galaxy A-serien er et steg i riktig retning for Samsung, som nok har stått litt stille designmessig de siste årene.

Det finnes tilsvarende mobiler med heftigere spesifikasjoner enn Galaxy A3 og A5, men vi opplever Samsung-telefonene som bra i bruk likevel. Det er likevel designen som løfter de ett hakk opp.

A5 er ikke overraskende den vasseste av de to, med litt skarpere skjerm og bedre kamera. Vi syns likevel at tusen kroner ekstra er i meste laget.

Begge kunne dessuten ha kostet enda litt mindre, særlig når vi ser at Huawei har klart å prise sin Honor 6-mobil med full HD-skjerm til bare 2.699 kroner. Her får man mye mer for pengene spesifikasjonsmessig, men må samtidig ta til takke med en mobil i plast.

LES OGSÅ: Derfor trillet vi en sekser til Honor 6

Testresultat

Samsung Galaxy A3

Terningkast 5

Mellomklasse-mobil med premiumfølelse, elegant design, grei ytelse, bra kamera, god batteritid, fin skjerm tross lav skjermoppløsning.

Lav skjermoppløsning, litt dyr sammenlignet med konkurrerende modeller, uheldig høyttalerplassering.


Testresultat

Samsung Galaxy A5

Terningkast 5

Mellomklasse-mobil med premiumfølelse, elegant design, grei ytelse, bra kamera, god batteritid, fin skjerm tross lav skjermoppløsning.

Litt dyr sammenlignet med konkurrerende modeller, uheldig høyttalerplassering.


Les enda flere mobiltester fra Dinside