TEST: Philips VOIP 321 - Skype og Dect-telefon

En dobbelttelefon? Det er faktisk en enkel telefon. Den gjør det enklere å ringe både på vanlig analog linje eller IP, og med Skype. Vi har testet.

Strømmen av trådløse telefoner som støtter både tradisjonell telefoni og Skype har bare så vidt begynt. Philips har en rekke trådløse telefoner, og er nå straks klar med VOIP 321. Denne modellen har tilkobling til vanlig analog telefon og Skype på PC.

Den "analoge linjen" kan selvsagt være en IP-telefon med adapter tilpasset analogt telefonapparat, som jo er den typiske løsningen. Boksen fra Philips bryr seg bare om det siste leddet i kjeden.

Stilig design

Både telefonen med ladestasjon og den trådløse basen kommer i hvit og sølvfarget plast. Designet er renslig og funksjonelt, og apparatene står støtt på bord eller hylle.


Ladestasjonen kan også festes på vegg, hengende på to skruer, tilkobling til strømforsyning er på undersiden.

Telefonen bruker oppladbare batterier av AAA-type.


Basestasjonen kobles til PC med USB og til analog telefonlinje med standard RJ11 plastplugg. Strømforsyning og telefonplugg plugges i på undersiden av basestasjonen, mens USB-kabelen er fast.


Installasjon

Installasjonen fungerte utmerket på begge maskinene vi testet på. Meldingene fra installasjonsprogrammet som dukket opp på skjermen underveis var derimot noe forvirrende på et par punkter.

Først fikk vi beskjed om at det ville bli installert Skype-versjonen som lå på CD'en for å sikre kompatibilitet, men under installasjonen ble vi spurt om vi ville laste ned den nyeste versjonen. Vi valgte dette, og det fungerte utmerket.

Under siste del av installasjonen ble vi bedt om å sjekke at Philips-enheten var listet opp som foretrukket lydenhet under kontrollpanelet for lydenheter, og at vi skulle krysse av for at bare foretrukne lydenheter skulle brukes.

Det blir jo helt feil hvis du også vil bruke PCen til å spille musikk fra lydkortet eller bruke andre lydenheter som f.eks. webkamera med mikrofon i andre programmer.

Det som er riktig å gjøre er å sette Skype til å bruke Philips-telefonen som lydenhet, mens standard lydenhet er lydkortet i PCen.

I bruk

Når innstillingene var på plass fungerte alt helt utmerket.

Lydkvaliteten var utmerket og rekkevidden var som vi er vant med fra andre DECT-telefoner av anerkjent kvalitet: Den dekker hele hagen og over til alle naboene...

For å ringe på vanlig linje bruker du ikke uventet de vanlige knappene med grønt og rødt telefonsymbol. Skal du hente opp en av Skype-kontaktene trykker du på S-knappen (for Skype...), og kontaktene dukker opp i displayet. Så er det bare å skrolle og trykke på ringe-knappen.


Konklusjon


Philips har en utmerket løsning med sin dobbelttelefon. Den er stilig i designet har utmerket lydkvalitet og rekkevidde og er enkel i bruk.

Løsningen med separat ladestasjon og basestasjon, med hver sin strømforsyning, gjør at du kan ha basestasjonen stående på arbeidsrommet koblet til PCen og telefonlinjen, mens telefonen og ladestasjonen kan stå i stua eller i gangen. Du kan også koble flere håndsett til basen, og plassere disse hvor du vil.

Prisen er også svært rimelig, 525 kroner koster single-versjonen. Duo-utgaven med to telefoner med ladestasjoner og en basestasjon koster 717 kroner.

Leveringstid er ikke kjent i skrivende stund - status er "Coming soon".