TEST: Nokia 770 Internet Tablet

Nokia har lansert en helt ny dings som fort kan kapre hjertene til elektronikkinteresserte. Vi har testet Nokia 770 Internet Tablet.

Under Nokia Mobility Conference fikk vi første gang stifte bekjentskap med den Linux-baserte sofasurferen til Nokia. 770 Internet Tablet er en PDA-lignende dings som utrolig nok ikke har noe mobilfunksjonalitet. For Nokia driver jo tross alt med mobiltelefoner og at de skulle entre tablet-PC-markedet var langt fra åpenlyst og ikke nødvendigvis noen god idé. Det ryktes imidlertid at en IP-telefoniløsning for enheten er under utarbeidelse.

Allikevel fikk vi et godt inntrykk av denne modellen etter de første par minuttene. Men det er lett å bli blendet av en slik dings og spørsmålet er om den leverer varene etter en snau uke med testing.

Foto: Per Ervland Vis mer


Mange muligheter

Som sagt er Nokia 770 Internet Tablet en enhet som fokuserer på internettfunksjonalitet. Det betyr at man fra starten av har mulighet til å surfe på vanlige nettsider, lese og skrive e-post, høre på webradio og følge med på RSS-feeder. Her finnes også en media player for vanlige musikk- og videoformater, bildefremviser, PDF-leser, kalkualator, filbehandler, notisblokk og enkelte spill mm.

Selve enheten måler 141 x 79 x 19 mm, og veier 230 gram. Skjermen er relativt stor, med høy oppløsning (800 x 480 punkter). Innebygd minne er 128 MB, som kan bygges ut med minnekort av typen RS-MMC (maks 512 MB)

Men det er Linux-operativsystemet som gjør denne dingsen ekstra spennende. For med Debian Linux og Maemo-plattformen har man mulighet til å bygge ut Nokia 770 med langt mer funksjonalitet enn det man kanskje kunne tro. Nesten så man får sin egen lille Linux-PC på nattbordet.

Flere nettsider har oversikt over programvare som kan lastes ned og installeres rett på 770 (for eksempel hos Maemo Wiki). Spesielt muligheten til å koble til et Bluetooth-tastatur er nyttig. For Nokia 770 er ikke utstyrt med eget tastatur, noe som betyr at når man skal taste inn webadresser eller skrive e-post må man bruke skjermtastaturet eller skrive rett på skjermen.

Foto: Per Ervland Vis mer


Programvaren som skal kjenne igjen håndskrift er imidlertid helt håpløs, og selv om det går greit å bruke stylus til å taste på skjermtastaturet er det en stor fordel med et eksternt tastatur.

Nokia og hastighet

De innebygde funksjonene fungerer ganske godt. Nettleseren er en versjon av vår egen kjære Opera og viser nettsidene perfekt på den flotte skjermen. Vi har hatt noen småproblemer med e-posten, men RSS og webradio har fungert helt perfekt.

Når det gjelder internettoppkobling er Nokia 770 utstyrt med støtte for trådløst nettverk og oppsettet er veldig enkelt. Er man utenfor trådløse nett har man også mulighet til å koble opp via mobilen (bluetooth), noe som fungerte ypperlig med de Nokia-mobilene vi prøvde. Den kan også kobles til en PC via USB.

Foto: Per Ervland Vis mer


Største problemet med Nokia 770 er at den sliter med det samme de avanserte mobilene til selskapet har gjort de siste årene - den er treg. Hvorvidt det er prosessoren eller minnet som gjør dette er vi ikke sikker på (sistnevnte kan forresten utvides med RS MMC-minnekort). Uansett er det hevet over enhver tvil at Nokia har et problem med hastighet.

Bra batteri og oppstart

Vi er fremdeles fornøyde med Nokia 770 Internet Tablet, selv om vi vel ikke er like ekstatiske som vi var etter vår første prøvekjøring. Den er imidlertid perfekt for oss som er interessert i dingser. Og ekstra nyttig de gangene man vil sjekke e-post eller gjøre litt enkel surfing, uten å måtte starte opp en PC.

For selv om den første oppstarten er langsom vil den stort sett alltid være i ventemodus, og da slår den seg på det øyeblikket man fjerner beskyttelsesdekselet foran skjermen.

Foto: Per Ervland Vis mer


Batteritiden på sin side har ikke bydd på noen problemer, selv om vi har brukt Nokia 770 til å se på film (noe som går meget bra på den glimrende skjermen med 800 x 480 punkter) og bilder, samt høre på musikk. Batterilevetiden med vanlig surfing er oppgitt til 3 timer, standbytiden er opptil én uke.

Sterk firer

Det er et par områder som trenger forbedring. Blant annet mangler den en kalender og adressebok, som man tross alt bør ha på en slik enhet. Da selvsagt med enkel synkronisering med Outlook eller andre standardprogrammer.

Allikevel synes vi at Nokia 770 Internet Tablet er et imponerende første forsøk fra Nokia. Vi gleder oss stort til neste versjon kommer, der småtingene er fikset og hvor hastigheten kanskje er bedre.

Skulle vi imidlertid slengt et terningkast på denne ville vi nok endt opp med en sterk firer, så absolutt noe man kan satse på og som sagt, noe som fort kan kapre hjertene til oss elektronikkinteresserte.

Detaljerte spesifikasjoner finner du her.