Telenor lanserer WiFi-tale

Gode nyheter for deg som sliter med dårlig innendørsdekning.

<strong>BEDRE DEKNING:</strong> Sliter du med mobildekningen hjemme eller på hytta? Da kan WiFi Tale gjøre susen. Foto: TELENOR
BEDRE DEKNING: Sliter du med mobildekningen hjemme eller på hytta? Da kan WiFi Tale gjøre susen. Foto: TELENOR Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Selv om dekningskartene fra Telenor og Telia kan vise at det bør være god dekning der du befinner deg, er ikke det alltid sannheten.

Ikke bare fordi det er teoretiske beregninger som kan avvike noe fra virkeligheten, men også fordi dekningskartene presenterer dekningen utendørs. De sier lite om hvordan mobildekningen er når du befinner deg under tak.

Der sørger nemlig vegger og annen konstruksjon for å svekke mobilsignalene, og mange har nok opplevd å få dårlig dekning i kjelleren, på hytta eller i en butikk.

LES OGSÅ: Seks tips til bedre trådløst nett

Nå holder det med WiFi-dekning

I disse dager ruller Telenor ut såkalt WiFi Tale. Det er en videreføring av 4G-tale, og sørger da for at vanlige telefonsamtaler og SMS heller sendes over internett som datapakker.

I praksis betyr det at det nå vil holde å være koblet til et trådløst nettverk for å kunne føre telefonsamtaler. Det kan være en gledelig nyhet for mange som sliter med mobildekningen hjemme eller på hytta, men som til gjengjeld har god WiFi på samme sted.

NTNU har vært med i pilotprosjektet og ser ut til å være godt fornøyde:

– I en årrekke har vårt personale og studentene klagd på innendørsdekningen. Lokale forbedringer har tatt lang tid med dagens teknologi. Da vi fikk testet mobilsamtaler over WiFi-nettet, var det klar tale fra dag én, sier seksjonssjef Terje Buseth ved NTNU i pressemeldingen fra Telenor.

Kortere oppkoblingstid

I likhet med 4G Tale vil også WiFi Tale korte ned oppkoblingstiden betraktelig, altså tiden det tar fra du trykker på ringeknappen til det faktisk begynner å ringe hos motparten.

Å bruke tjenesten koster ingenting ekstra, men ringeminutter og SMS telles mot en eventuell kvote på abonnementet som om du ringer på vanlig måte.

Du kan også fortsette samtalen om du går ut av huset og har 4G-dekning, men verdt å merke seg er imidlertid at samtalen vil bryte dersom du forflytter deg fra WiFi-oppkobling og direkte til 2G/3G. Tjenesten fungerer for øvrig kun i Norge.

Bare tre telefoner foreløpig

Til å begynne med er det imidlertid ikke så mange mobilbrukere som kan dra nytte av WiFi Tale. Det er kun tre telefoner som støtter denne teknologien per i dag, og det er de tre telefonene i Sonys Z5-serie; Z5, Z5 Compact og Z5 Premium.

Men til Dinside forteller informasjonssjef i Telenor, Per A. Meling, at det også er flere eksisterende modeller som vil få WiFi Tale i løpet av høsten. Det gjelder Sonys nye X-serie, Samsung Galaxy S6 og oppover og iPhone 6 og oppover.

Har du en av Sonys Z5-telefoner, kan du aktivere WiFi-tale via innstillingsmenyen. Sørg for å ha siste oppdatering installert (innstillinger, om telefonen, programvareoppdatering) og gå deretter til innstillinger, mer og sett WiFi Anrop til . Når telefonen så kobles til WiFi, vil du få en SMS fra Telenor om at tjenesten er aktivert.

LES OGSÅ:
Hvor raskt mobilabonnement trenger man?
Store prisforskjeller på mobilt bredbånd
Slik virker 4G