Telefonen din lagrer hvor du har vært

Og på iPhone er all data tilgjengelig - helt ukryptert.

Bruk av kart og lignende applikasjoner på iPhone gjør også at posisjonshistorikk blir liggende på telefonen.
Bruk av kart og lignende applikasjoner på iPhone gjør også at posisjonshistorikk blir liggende på telefonen.Vis mer
«... man får en ganske grei antydning om hvor vedkommende bor, jobber, har hytte eller har befunnet seg i et gitt tidsrom.»De fleste smarttelefoner har i dag gode muligheter til å finne ut hvor de befinner seg. Dette gjøres både via GPS-brikker på telefonen, samt ved å utnytte posisjonen til mobilantenner og eventuelle trådløse nettverk du måtte være koblet mot.

Grunnene kan være flere – det er mange applikasjoner som baserer seg på hvor brukeren befinner seg (f.eks. en kartapplikasjon der du kan se din posisjon på kartet, eller lokasjonsbaserte nettjenester der man "sjekker inn" rundtom), i tillegg til at både Google og Apple bruker telefonens posisjon som grunnlag når de skal servere relevante annonser.

Les også: Seint ute? Del posisjonen din med Glympse

På Android får du beskjed om dette første gang du bruker telefonens posisjonsfunksjon. Android-telefoner tar også vare på de siste 50 mobilantenne du har vært koblet til, samt de siste 200 trådløse nettverkene. Denne informasjonen ligger lagret i to filer på telefonen. Posisjonsdata sendes anonymiserte til Google ved jevne mellomrom (gjør blant annet at Google kan vise bilkøer på sin karttjeneste i USA), og det er mulig for brukeren å takke nei til dette.

Apple ber ikke om lov

Den samme innsamlingen gjør Apple, men de gjør det uten eksplisitt tillatelse fra deg som bruker. I følge Apple brukes dette for å gjøre karttjenestene kjappere.

Når du ber om posisjonen din (f.eks. i kartapplikasjonen), bruker telefonen i utgangspunktet lang tid for å finne ut hvor den er. Derfor har Apple laget en løsning der telefonen din først sender en liste over alle tilgjengelige trådløse nettverk og hvilke mobilantenner du er koblet mot til Apple. Apple sjekker så sin database slik at de kjapt kan finne ut en cirkaposisjon basert på denne informasjonen. Denne databasen inneholder bidrag fra iPhone-brukere, der telefonen sender denne type informasjon (anonymisert) til Apple to ganger i døgnet.

Lagres på telefonen - ukryptert

Denne posisjonsinformasjonen blir imidlertid liggende på telefonen din, selv etter at den er sendt til Apple. Helt siden lanseringen av versjon 3.2 av deres mobiloperativsystem (i april 2010) har Apple samlet posisjonsdata fra iPhone-brukere, og på en hver iPhone vil det derfor ligge en fil med posisjonsdata som (foreløpig) strekker seg et år tilbake i tid. Disse dataene er tilgjengelige i en fil som ikke er kryptert. Fila er ikke tilgjengelig for applikasjoner som kjører på telefonen, men kan leses dersom du kobler telefonen til en datamaskin, og blir også overført når du synkroniserer via iTunes.

Dersom telefonen din blir stjålet betyr det med andre ord at (foreløpig) ett års posisjonshistorikk vil være tilgjengelig for de som får tak i telefonen din, og det kan plottes på et kart slik at man får en ganske grei antydning om hvor vedkommende bor, jobber, har hytte eller har befunnet seg i et gitt tidsrom. Det samme gjelder dersom du f.eks. er siktet for en kriminell handling, hvorpå denne informasjonen kan brukes av politiet for å finne ut hvor du, eller i hvert fall telefonen din, har vært. Databasen inneholder et tidsstempel, samt lengde- og breddegrad.

Eksempelvis kan programmet iPhoneTracker (OSX) brukes for å lese denne fila. Utviklerne har med vilje redusert nøyaktigheten på punktene, men sier samtidig at selve databasefila er mer detaljert. Under ser du et utdrag av hvor undertegnedes telefon har vært de siste ukene:

Telefonen din lagrer hvor du har vært


I følge Apple blir dette kun logget og overført til Apple dersom du har aktivert stedstjenester, men den amerikanske avisen The Wall Street Journal har avslørt at dette ikke er tilfelle, og at dette logges uansett; uavhengig av om stedsjenester er aktivert eller ikke. Dog ikke like nøyaktig som når GPS er aktivert.

En gruppe politikere i den amerikanske kongressen har nå sendt et brev til flere av de store mobilaktørene (Apple, Google, RIM, Microsoft, Nokia m.fl.) der de ber om en redegjørelse innen 9. mai for lagring av posisjon, hvordan data sikres og hva formålet er med denne praksisen. Brevet som ble sendt til Apple kan leses her (PDF)

Kilder: Wired (1, 2), Wall Street Journal, digi.no