Tele2 får fortsette - du er taperen

Allerede i mai i fjor avslørte DinSide at Tele2 ikke ville klare å holde UMTS-fristen. Lite tyder nå på at de noen gang kommer til å bygge noe nett.

Kampen om basestasjonene er igang igjen
Kampen om basestasjonene er igang igjen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den 30. desember 2000 tildelte samferdselsdepartementet konsesjon til Tele2 Norge, Telenor ASA, Broadband Mobile og NetCom GSM til å bygge og drive UMTS-nett i Norge. Telenor og NetCom har begge sine nett på plass, og vi i DinSide testet NetComs nett ved åpningen i desember i fjor.

Broadband Mobile gikk i august i fjor konkurs, og ble like etter fratatt sin konsesjon. Tele2 hadde i sin konsesjonssøknad forpliktet seg til å sette opp 821 stasjonspunkter og å dekke til sammen 2.227.000 mennesker og 12.275 km2 i løpet av det første året, 2001. Dette var langt mer enn noen av de andre selskapenes løfter.

Status Quo i Tele2

Allerede i mai 2001 kunne DinSide avsløre at Tele2 ikke kom til å klare å overholde fristen den 31.12. Dette er datoen da selskapene hvert år må fremvise resultatene av utbyggingen. De tre gjenværende konsesjonshaverne måtte alle sende brev og dokumentasjon til Post- og teletilsynet (PT), som i denne saken fungerer som kontrollorgan for Samferdselsdepartementet.

Alle de tre selskapene måtte levere sine rapporter til PT med bøyd hode. NetCom og Telenors nett står halvferdige på grunn av leveranseproblemer. Hos Tele2 har imidlertid tiden stått stille siden vi pratet med dem i fjor sommer. Ikke en eneste påle er satt i jorda eller en mast satt opp. Det eneste de har gjort er å skaffe avtaler med grunneiere om å sette opp 444 basestasjoner. Ville Tele2 miste sin konsesjon som følge av forsømmelsene?

Tele2: vi klarer det ikke
ABC til UMTS

Willy Jensen i Post- og Teletilsynet straffer Tele2 for brudd på løftene i konsesjonssøknaden
Willy Jensen i Post- og Teletilsynet straffer Tele2 for brudd på løftene i konsesjonssøknaden Vis mer

Etter å ha gått igjennom konsesjonshavernes årlige rapporter, innkalte Post og Teletilsynet i går til pressekonferanse. Vi vil anta at gleden var stor hos Tele2 da dommen ble lest opp. Selskapet blir ilagt dagbøter på 300.000-400.000 kroner. Det er ikke avklart når bøtene vil begynne å løpe, men det skal mye til for at dette skal kunne veie opp for alle investeringene Telenor og NetCom har gjort i sine nett.

Bøtene skal, i følge Willy Jensen i PT, være til motivasjon fremfor å demotivere. Han er redd for at for høye bøter vil føre til at Tele2 skrinlegger utbyggingsplanene. Tele2 kan klage på avgjørelsen, og det kan ta lang tid før de må betale første krone. Dermed kan de også utsette en avgjørelse om hvorvidt de faktisk skal bygge noe nett.

Tele2 unnskylder seg i rapporten med at en utbygging på det nåværende tidspunkt ville medført et for stort underskudd, blant annet grunnet mangelen på UMTS-terminaler. At Telenor og NetCom også sliter med store utgifter, og ingen inntekter, synes for mange urettferdig. Telenor og NetCom blir imidlertid ikke straffet fordi PT anser deres forsinkelser som så marginale i forhold til hva som er tilfellet hos Tele2.

Tele2 reddes av svenskene?

Post- og teletilsynet har også "anbefalt at det vurderes om det skal lempes på begrensninger i UMTS-konsesjonene angående tilgang til andres nett (nasjonal roaming) og adgangen til å samarbeide om utbygging..." Dette vil si at Tele2 i Norge kan gå inn på leveringsavtalene til Tele2 i Sverige, som har kommet mye lenger i utredningsfasen. Dette kan isåfall bety redningen for et norsk Tele2-nett.

I sin anbefalning til Samferdselsdepartementet sier også PT at det vil være fordelaktig å legge ut lisensen som i sin tid var gitt Broadband Mobile til salg så snart som mulig. Dermed vil vi forhåpentligvis sitte igjen med fire UMTS-nett til slutt, noe som selvsagt vil gi en konkurransemessig fordel for oss forbrukere.