Tasker - 5 kjekke tips

Nysgjerrig, men forvirret?

Sannsynligvis har du lest vår lille introduksjon til Tasker, og tydeligvis er du nysgjerrig på å se hvordan du skal bruke denne applikasjonen.

Spør du meg er det lite som er så effektivt som å lære seg ting via eksempler, så vi går igjennom fem ulike scenarier og viser deg hvordan du enkelt og greit kan få telefonen din til å gjøre ting automatisk som du tidligere ville ha måttet knotte med.

Forhåpentligvis gir det deg inspirasjon til å fortsette - bruk gjerne kommentarfeltet under artikkelen hvis du lager noe annet morsomt du vil dele med DinSides lesere.

Slå av ringetonen når du er på jobb

Ah, hvor ofte har du ikke irritert deg over at du glemte å slå av ringetonen da du kom på jobb? La oss lage en trigger som gjør at telefonen slår seg på lydløs når du kommer på jobb og slår seg på igjen når du drar hjem.

Dette må vi gjøre: Funksjonen skal slå til når vi er på jobb. Da skal ringetonen slås av og vibrasjon slås på. Når vi går fra jobb, settes ringevolumet på maks igjen (vi må jo høre den på bussen).

Følgende bildespesial viser deg fremgangsmåten (tekst under hvert bilde):

Begynn med å trykke new. Da kommer følgende vindu opp. Vi skal lage en profil som baserer seg på at vi befinner oss på jobb, og dermed velger vi Location.
Opp kommer kartet. Trykk på "get fix"-knappen for å finne din nåværende posisjon. Du bør trykke på Net og GPS for å få en ganske nøyaktig posisjon, og bruker applikasjonen lang tid, trykker du stop, så kan du heller flytte flagget de siste meterne selv. Dette gjør du ved å holde fingeren nede og slippe den etter ett sekund. Dernest velger du radius. Husk at telefonen ikke alltid posisjonerer seg 100% (spesielt hvis GPS er avslått til vanlig), så gi den litt spillerom. Trykk done når du er ferdig. Da får du spørsmål om hva du vil kalle konteksten - vi kaller den "Jobben".
På dette bildet skal vi definere hva som skjer når hendelsen inntreffer. Som nevnt skal vi slå av ringetonen og slå på vibrering, og vi trykker på +-ikonet for å legge til actions.
Her er alt du så kan få telefonen til å gjøre, sortert i kategorier. Som du ser er det ganske mange dusin muligheter, men ringelyd og vibrering finner du under "audio"-valget.
Dette er audio-menyen. Som du ser kan du styre mye rart, men både ringetone og vibrering er kombinert i "silent mode", så vi velger den.
Under mode kan vi velge mellom on, off og vibrate. Setter vi den til vibrate vil den ikke ringe, bare vibrere. Det var akkurat det vi ville ha. Vi trykker done og done. Nå vil telefonen automatisk sette seg på vibrering når den befinner seg på jobb.
Men! Ikke glem at den må slå seg på når du drar fra jobb også. Vi klikker på høyre side av profilen vi opprettet og får opp menyen som vist. Vi vil legge til en "exit task" som slår til når telefonen ikke lenger befinner seg på jobb.
Du gjettet riktig. Vi gjør nesten det samme, men setter silent mode off (= ringing og vibrering). Done, og vi er ferdige med første leksjon!


Start favorittprogrammet når du plugger i hodetelefoner

Når du setter inn hodetelefoner er det som regel enten for å høre på musikk eller se på film. Vi vil at telefonen automatisk skal vise en meny med noen utvalgte applikasjoner så fort du setter inn hodetelefonene, slik at du slipper å bla deg frem til Spotify eller hva det måtte være.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dette må vi gjøre: Når hodetelefoner kobles til, vises en meny med selvdefinerte programmer.

Her er fremgangsmåten:

Når ørepluggene settes i, endres telefonens "state", og derfor går vi inn hit først.
Under "type" kan du velge om dette kun skal gjelde headset med mikrofon eller ikke. Vi lar det stå på any.
Denne gangen vil vi ha en meny, og derfor må vi trykke på verktøyknappen og endre "task type" til "menu". Som du ser har vi også satt timeouten til 10 sekunder - gjør du ikke noe på 10 sekunder, forsvinner med andre ord menyen.
Vi trykker på +-knappen som sist. Denne gangen skal vi åpne en applikasjon og velger derfor "app" og "load app".
Herfra velger vi en applikasjon, og prosessen gjentas for alle applikasjonene du vil ha i menyen.
Nå har vi satt opp menyen. Vi vil ha mulighet til å starte Spotify, Musikk, YouTube og Rockplayer når vi dytter i hodetelefoner.
Og sånn fungerer det. Så fort vi dytter i ørepropper, vises følgende meny over det du måtte holde på med, og vi kan raskt starte ønsket applikasjon. Leksjon 2 er ferdig!


Spar batteriet om natten

De fleste av oss har lite behov for WiFi, GPS, Bluetooth etc. midt på natten; ei heller å synkronisere epost. Hva med å slå det av automatisk? Så varer batteriet tross alt litt lenger.

Les også: Dobbel batteritid på HTC Desire?

Dette må vi gjøre: Når det er natt, du er hjemme og skal på jobb dagen etter (mandag til fredag) sparer vi batteriet ved å slå av GPS, WLAN, Bluetooth og epostsynkronisering. Når det er helg eller vi ikke er hjemme, kan det jo brått være at vi ønsker å ha det på, så vi lar helgedagene være fredet.

Slik gjør vi:

Her vil vi kombinere både time, day og location. Vi begynner med time ...
Jeg vet ikke når du pleier å sove, men jeg er stort sett i drømmeland mellom 23 og 0530, i hvert fall.
Vi gjør som før, legger til nye justeringer med +-ikonet og har nå valgt å sette WiFi, Bluetooth, GPS og Auto-sync av. GPS finner du under "misc", resten under "net". Vi trykker done.
Vi vil legge til kriterier for ukedager og plassering også. Vi klikker på tidsdelen av vår nye profil (den venstre delen) og velger add. Deretter day.
Her er vi i dagsmenyen. Vi bytter først fra månedlig til ukentlig visning, og huker av mandag til fredag.
Bruker du det du har lært til nå, kan du også legge til "hjemme" som location, samt definere en exit-prosedyre (som inntreffer når det blir morgen eller når du lister deg ut om natten). I vårt tilfelle har vi kun slått på wifi og autosync - GPS og Bluetooth tar vi heller ved behov. Ferdig!


Ekstravarsel når kona sender SMS

Du er kanskje ikke verdens mest tilgjengelige når du er på jobb? Enkelte personer bør allikevel få et fortrinn, og selv om du bare har på vibrering, kan du kanskje gjøre et unntak når kona sender SMS?

Dette vil vi gjøre: Når en bestemt person sender SMS, skal telefonen vibrere litt annerledes, og i tillegg vise et ekstra ikon på statuslinja.

Og slik gjør vi det:

Vi velger først new, event og phone. Deretter knappen for "received SMS". Her fører vi opp det aktuelle telefonnummeret (hold knappen inne på feltet for å velge en kontakt fra kontaktlista). Vi trykker done og går videre.
Vi legger til flere ting, blant annet alert=>notify LED. Her kan vi styre LED-lyset på telefonen (forutsatt at du har) og velger at det skal blinke gult, og vi definerer også et eget ikon som blir liggende i statuslinja når du har fått melding fra personen du definerte i forrige steg.
Her har vi også lagt til en egen SMS-lyd som slår inn selv om telefonen står på lydløs (ligger under media-menyen), samt et eget vibreringsmønster (under alert). For ikke å krasje med jobbsituasjoner vi lagde i første steg, må du inn på verktøymenyen (klikke på verktøyknappen på dette bildet) og velge "run both together" under collision handling. Legg også merke til at vi har flyttet litt på rekkefølgen, som du kan gjøre ved å holde fingeren inne på en av linjene og deretter dra den til ønsket posisjon.PS! For å få dette til å fungere som det skal, er du nødt til å slå av tilsvarende varsling i SMS-appen. Det betyr også at du må lage en profil for alle innkommende SMS. Eventuelt kan du ta til takke med LED-fargen og bare slå av LED-varsling i SMS-applikasjonen.


Automatisk SMS-sending når du er opptatt

Lei av at telefonen ringer eller vibrerer når du er på kino? Ofte kan det være greit å få sagt i fra at du er på kino, men du vet godt at sidemann finner det fryktelig irriterende når du drar frem mobilen.

Dette vil vi gjøre: Vi vil lage en funksjon vi kan aktivere ved behov. Den gjør det slik at hvis noen ringer deg og legger på/kommer til svareren, sender du automatisk en SMS om at du er opptatt og ringer tilbake om et par timer.

Og by the power of Grayskull:

Vi vil slå av og på denne funksjonen ved hjelp av en widget. Da må vi først opprette en task som svitsjer en variabel frem og tilbake. Vi trykker først på "tasks" på hovedbildet, klikker new og gir den et navn. Vi har gitt vår BissiAvPå (bissi er det ungdommelige ordet for opptatt). La oss så se på linjene: 1. Finnes under Tasker-goto action. Velg linje 4, men pass på å huke av if-krysset. Der setter du %BISSI (math equals) 1. %BISSI er en variabel. Når denne er satt til 1 vil vi sette den til 0 og omvendt. 2. Dersom denne linja kjøres, betyr det at %BISSI var 0 i utgangspunktet. Da setter vi den til 1 ved å bruke variable set under variable-menyen. 3. Dernest hopper vi over linje 4, som vi hoppet til i punkt 1 hvis %BISSI var 1. 4. Hit kommer vi hvis %BISSI var lik 1 til å begynne med, så vi setter den til 0. 5. Vi avslutter med å sette den såkalte widget-labelen (altså teksten som skal stå under selve widget-ikonet på hjemmeskjermen) lik Bissi: pluss verdien på %BISSI.
Finn et skrivebord med ledig plass, hold fingeren nede og velg widget fra menyen som spretter opp. Deretter blar du ned til task, velger BissiAvPaa (eller det du valgte å kalle den vi nettopp lagde) og trykker "make widget". Hvis du gjorde det som oss i forrige punkt, kan du nå trykke på den flere ganger slik at det står Bissi: 0 og Bissi: 1.Nå skal vi lage selve profilen, som bare skal trigge dersom Bissi er satt til 1.
Vi lager en ny profil, og velger konteksten events, phone og missed call.Første linje stopper resten av skriptet dersom %BISSI er satt til 0. Da er vi jo ikke opptatte, så vi sender ikke noe SMS til folk som ringer.2. Vi legger inn en liten ventepause på 20 sekunder så de ikke skjønner at det er en automatisert melding. Det ville definitivt sett snodig ut om du sendte en beskjed etter to tideler om at du ringte tilbake senere, eller hva?3. Når ventetiden er over, sender vi SMS-meldingen. Hopp til siste bilde for å se hvordan vi gjorde akkurat den biten.
Som du ser har vi referert til variabelen %CNUM, og det er enkelt og greit nummeret til den som ringte.I message-feltet skriver du så meldingen du vil sende til den som ringte.Vi har også huket av krysset for å lagre meldingen i sms-applikasjonen, så har du den for fremtidig referanse.Og det er det! Neste gang du er på kino, trykker du på bissi-widgeten slik at den blir stående på 1, og deretter kan du sette telefonen på lyd- og vibrasjonsløs og trøste deg med at de som eventuelt måtte ringe får en SMS om at du ringer senere.Har du lyst til å gjøre det ekstra avansert, kan du selvsagt la BissiAvPaa-tasken vi lagde først kalle en annen task som slår av ringelyd og vibrering også.


Kilder/inspirasjon: Lifehacker, offisiell Tasker-wiki

Lager du noe snasent, må du veldig gjerne dele det i kommentarfeltet under artikkelen!