Takk for nå, Windows Phone

Jeg tror det skjer mer på Røyrvik kommunes intranett. Nå gidder jeg ikke vente lenger.

HISTORIE: Her holder jeg min Windows Phone 8X fra HTC. Jeg har den fortsatt, og bruker den sporadisk, men bruker mer og mer Android.  Foto: Per Ervland
HISTORIE: Her holder jeg min Windows Phone 8X fra HTC. Jeg har den fortsatt, og bruker den sporadisk, men bruker mer og mer Android. Foto: Per Ervland Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Windows Phone ble offisielt lansert i Norge i 2011, med utgivelsen av Windows Phone 7 Mango. "Noe mangler fortsatt" skrev jeg i min test, men likte plattformen så godt at jeg hev meg på det jeg antok ble en bølge, og skaffet meg en HTC Titan.

Dette var min mobil i ett år, inntil Windows Phone 8 landet i slutten av 2012. "Windows Phone 8 har ikke mye nytt å komme med, men det har telefonene" var min konklusjon da jeg testet HTC 8X. Og snart ble dette min nye telefon.

Er Windows Phone nytt for deg? Se forskjellen på Windows Phone, iPhone og Android her!

Tidligere i år stod jeg derfor frem som mangeårig, stolt Windows Phone-bruker i DinSides På Privaten-spalte. Som det siste kjærtegn natten før et samlivsbrudd. Kort tid senere gikk jeg nemlig med senket hode inn i utroskapet, og kjøpte en Google Nexus 4 med rykende fersk, men blodig rå, Android.

Det tok altså to år, men jeg kan ikke lenger med hånda på hjertet kalle meg selv Windows Phone-bruker.

Her er grunnen.

FINT: Windows Phone er lekkert og annerledes. Men det er slettes ikke bare annerledes på positive måter.  Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
FINT: Windows Phone er lekkert og annerledes. Men det er slettes ikke bare annerledes på positive måter. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer


#1: Operativsystemet

Windows Phone er et silkemykt og lekkert operativsystem. Det trenger vi ikke diskutere engang. Selv på billige modeller kjører nettsider og menyer så responsivt at selv iPhone-eiere nikker og smiler.

Men oppdateringene har vært få, og ikke minst: Små. Til og med overgangen mellom versjon 7 og 8 førte med seg lite nytt for brukerne. Det var snakk om store forandringer under panseret, som støtte for moderne maskinvare og høyoppløste skjermer og bedre prosessorer, som burde vært med fra dag én.

Og det ble ikke akkurat bedre av dette: Windows Phone 7-mobiler kan ikke oppdateres til Windows Phone 8

De to oppdateringene Windows Phone 8 har fått siden starten av oktober i fjor, har først og fremst gitt oss banale selvfølgeligheter som støtte for FM-radio og automatisk lagring av usendte tekstmeldinger.

Men allerede siden versjon 7 har brukerne skreket etter helt grunnleggende funksjoner som mangler, som et skikkelig varslingssystem. Microsofts svar? Ingenting. De "kommenterer ikke rykter", som PR-folk liker å si. Men ryktene sier at varslingssenteret kommer i "Windows Phone Blue". Dette er både gode og tragiske nyheter: Versjonen ventes nemlig ikke før i 2014. Det kan altså ta Microsoft over tre år å få på plass funksjonen.

Microsoft, verdens største programvareselskap med 97.000 ansatte, gidder tilsynelatende ikke å la noen hundre av dem sette skapet der det skal stå. Men de kan ikke regne med at folk kaster seg over en plattform som får like hyppige og spennende oppdateringer som intranettet til Røyrvik kommune.

Les også: Dette savnet vi i Windows Phone 7 – mye er ennå ikke på plass

OPPDATERT: Facebook-appen til Windows Phone kom i ny drakt nylig. Men den oppleves fortsatt seigere enn hos konkurrentene, og har noen merkelige mangler.  Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
OPPDATERT: Facebook-appen til Windows Phone kom i ny drakt nylig. Men den oppleves fortsatt seigere enn hos konkurrentene, og har noen merkelige mangler. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer


#2: Appene

I år 2000, da Microsoft fylte 25 år, skapte Microsoft-direktør Steve Ballmer historie ved å skrike "Developers, developers, developers, developers!" på en diger utviklermesse mens svetten silte. Nå bør Ballmer svette minst like mye, for utviklerne har vist han ryggen.

Jeg orker ikke å krangle mer om dette, men bare fastslår: Apputvalget på Windows Phone er milevis fra iPhone og Android, og det begynner å bli krisetilstander. Til og med Microsofts bestekamerat Nokia innser det. Jeg snakker ikke bare om antall apper, men også kvaliteten. Og nei, jeg blåser en lang marsj i at Windows Phone er et "nytt" operativsystem som "trenger mer tid på å etablere seg". Jeg har gitt det mange år, og faktum er at Windows Phone forsatt er plattformen hvor du ikke kan regne med å finne de nye og spennende appene folk snakker om.

"HVA ERSEE MORE": Denne Facebook-meldingen er ikke spesielt lang. Men den er fortsatt for lang for Facebooks Windows Phone-app.
"HVA ERSEE MORE": Denne Facebook-meldingen er ikke spesielt lang. Men den er fortsatt for lang for Facebooks Windows Phone-app. Vis mer


Når du går inn på appbutikken på Windows Phone kan du regne med å finne regelrett stygge og tidvis meningsløse apper og spill som foreslåtte kjøp. Akkurat nå "frister" den for eksempel med spillet "Traffic Race 3D Free", som er utviklet av en 12-åring som kjedet seg på hyttetur. Tilsynelatende.

Men det får så være: Skrot finner du på alle plattformer. Det er de viktige appene som teller, altså de offisielle løsningene fra tjenestene du bruker hver dag. I vårt tilfelle blant annet Facebook, Twitter, Spotify, Instagram, Dropbox, og Google-tjenestene. Av disse finner du offisielle apper for bare Facebook, Twitter og Spotify. Men appene oppfører seg ofte merkelig, de "levende flisene" på hjemskjermen oppleves ofte døde eller meningsløse og apper du nettopp har brukt må stadig lastes inn helt på nytt. Det topper seg når du finner ut at Facebook-appen ikke klarer noe så banalt som å vise hele meldingen når den har en viss lengde.

Les også: Spotify-appen brukte fire måneder på å komme seg fra Windows Phone 7 til 8

Google-tjenestene kunne blitt en artikkel for seg selv. Siden starten har det vært problemer med synkronisering av for eksempel Google-kalendere, men dette, kontakter og e-post fungerer nå greit i Windows Phone sine egne funksjoner. Det finnes kun én offisiell Google-app: En elendig søkeapp. Microsoft prøvde nylig å få på plass en skikkelig Youtube-app, men det førte bare til masse krangling. Så Google-kart, Youtube, Google+, Google Docs og resten av den digre haugen vi har blitt helt avhengige av, må derfor brukes gjennom tredjepartsapper eller nettsider. Med vekslende hell, for å si det pent.

Det var en grunn til at Ballmer skrek "Developers, developers, developers, developers!" i år 2000. Og han burde skrike det enda høyere i 2013, nå som apputviklere i stor grad definerer hva vi gjør på mobilene våre. Men han skriker tilsynelatende til tomme saler, og spiralen fortsetter: Fraværende utviklere gir fraværende apper som gir fraværende brukere som gir fraværende utviklere – og så videre. Hva som forsvant først av høna eller egget spiller ingen rolle når man hverken har høner eller egg.

FARGERIKT: Windows Phone-modellene er pene å se på og gode å bruke. Så det er neppe mobilprodusentenes skyld at det ikke slår an.  Foto: Ole Petter Baugerød Stokke/Produsent
FARGERIKT: Windows Phone-modellene er pene å se på og gode å bruke. Så det er neppe mobilprodusentenes skyld at det ikke slår an. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke/Produsent Vis mer


#3: Telefonene

Det finnes altfor mange Android-telefoner på markedet. Så det skal Windows Phone ha: Det finnes ikke spesielt mange av dem, og de som finnes er gode. Ikke bare er de gode, men mange av dem er også unike. Produsentene har omfavnet plattformens fargerike profil ved å gi ut fargerike telefoner i en verden preget av grå Android- og iPhone-mobiler.

Da Windows Phone 7 kom, støttet ikke operativsystemet HD-skjermer. Så kom 8-eren med støtte for 720p-skjermer, men fortsatt støttes ikke 1080p. Så hvordan skal HTC, Nokia og Samsung kunne levere skikkelige flaggskip, når det er umulig for dem å levere like heftige spesifikasjoner som på sine Android-modeller? Hvorvidt du bryr deg om 1080p-skjermer eller ikke er heller ikke poenget. Poenget er at Microsoft siden starten har stappet kjepper i hjulene for produsentene, i stedet for å legge palmeblader under dem.

Få med deg: Hvordan skal Windows Phone 8 klare seg? Vi spurte Microsoft

Også på programvarebiten har Microsoft oppført seg som en kommunistisk rottweiler. Man kunne for eksempel se for seg at HTC ønsket å portere sin Sense-opplevelse fra Android til Windows Phone. Eller at Nokia ville ta saken i egne hender, og få på plass et varslingssenter på sine Lumia-modeller. Men, nei: Microsoft tillater ikke tukling med operativsystemet. Bra, da man slipper alle de halvhjertede skallene vi ser på Android, men dumt, da Windows Phone har noen åpenbare hull ingen får fylt. Også apputviklerne er nemlig under et svært strengt regime, som setter klare grenser for hva appene får lov til. Og med det: Hva du får lov til.

Når hverken apputviklere, brukerne eller mobilprodusenter slipper til, er det bare Microsoft igjen som kan gjøre Windows Phone-opplevelsen bedre. Men det gjør de altså ikke. De burde derfor slutte å skrike etter nye utviklere, og heller skrike til sine egne, når hele markedet skriker etter at noe skjer nå.

SJELDENT SYN: Når så du noen sist sitte slik med en Windows Phone?  Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
SJELDENT SYN: Når så du noen sist sitte slik med en Windows Phone? Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer


#4: Resultatet

Tilbake sitter vi med lekre telefoner som henger etter på spesifikasjoner, med et lekkert operativsystem som henger etter på funksjoner. Og et apputvalg som henger etter på det aller, aller meste.

Resultatet er at Windows Phone-bølgen jeg trodde jeg hev meg på i 2011 aldri kom. Siden 1. januar har én prosent av besøkene på DinSides mobilsider blitt gjort fra en Windows Phone-mobil. Android stod for 30 prosent, mens iOS sikret seg de resterende 69 prosentene, ifølge våre tall fra Google Analytics. Det samme viser tallene fra store nettsider som Finn.no. Det er heller ingen hemmelighet at artikler på DinSide som handler om Windows Phone blir langt dårligere lest enn Android- og iPhone-artikler, og du trenger ikke være analytiker for å trekke konklusjoner ut av alt dette. At billige Windows Phone-modeller kan ha et marked i fattigere land er i vår sammenheng uinteressant.

PROSENTEN: Windows Phone har ifølge våre tall én prosent markedsandel blant våre lesere.  Foto: Google Analytics
PROSENTEN: Windows Phone har ifølge våre tall én prosent markedsandel blant våre lesere. Foto: Google Analytics Vis mer


Jeg har flere ganger skrevet at vi skulle ønske at flere fikk opp øynene for Windows Phone. Det synes jeg fortsatt. For mange vil Windows Phone nemlig være et godt valg, spesielt fordi det er svært brukervennlig. Det kan også være gøy for de som er lei av Android og iPhone. Og jo flere brukere, jo bedre blir plattformen og apputvalget. Bare se hva som skjedde med Android.

Men om Microsoft skal få sving på salget nytter det ikke å sitte på toppen av pengebingen, spytte ut en liten oppdatering i halvåret og håpe at alt ordner seg bare Nokia stapper gode nok mobilkameraer i telefonene sine. Eller skylde på at Google er kranglete. De har ikke andre å skylde på enn seg selv.

Jeg er fortsatt sporadisk Windows Phone-bruker, både på jobb og privat. For det er fortsatt ting som gjør at jeg gledet meg stort til å teste den siste Windows Phone-toppmodellen, Nokia Lumia 925. Men når testen var ferdig, telefonen returnert og arbeidsdagen over, la jeg Nexus 4 tilbake i lommen. For jeg orker ikke lenger vente på at én plattform blir bedre, når to andre allerede er best.

Les også: Test av Nokia Lumia 925 – det beste Windows Phone har å by på

Hva synes du om Windows Phone? Er du enig eller uenig? Vi hører gjerne fra deg under kommentaren!

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!