Prizmo Go kan lese tekst (iOS)

Ta bilde av teksten og hør den bli lest på mobilen

Kjekk OCR-app når du vil gjøre tekst på papir til tekst på skjerm. Eller på øret.

PÅ TELEFONEN: Prizmo Go lar det skanne tekst fra papir og lese det på skjermen, eller få teksten opplest via den innebygde voiceover-funksjonen. Foto: Pål Joakim Pollen
PÅ TELEFONEN: Prizmo Go lar det skanne tekst fra papir og lese det på skjermen, eller få teksten opplest via den innebygde voiceover-funksjonen. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Noen ganger kan det være at man får behov for å flytte tekst fra papir og til PC-en, slik at teksten kan redigeres, siteres eller lignende.

Dedikerte skannere eller multifunksjonsskrivere med skanne-funksjon har lenge vært veien å gå, men i en tid der de fleste av oss er utstyrt med både kamera og god maskinkraft i lomma, finnes det også apper som kan skanne tekst fra ark og gjenkjenne bokstaver og ord.

En av de bedre løsningene på iOS har vært Prizmo fra Creaceed, som nå har lansert en ny variant av appen; Prizmo Go.

Her er det nettopp OCR-funksjonaliteten (Optical Character Recognition) som står i sentrum, og i tillegg til at dette kan gjøres lokalt på telefonen, kan man også utnytte kraften i nettskyen for enda mer presis gjenkjenning.

Støtter norsk og kan brukes gratis

Både offline- og online-gjenkjenningen fungerer på norsk, og de to variantene støtter henholdsvis 10 og 22 språk totalt. Å bruke den innebygde tekstgjenkjenningen er gratis (appen er også gratis å laste ned).

Nettsky-varianten, som krever at du er koblet til internett, er mer presis, støtter flere språk og bruker Microsofts såkalte «Cognitive Services» for å skanne teksten.

Akkurat den biten er ikke gratis. Du får riktignok 10 prøve-skanninger på kjøpet, men her kan du kjøpe 100 nye for 11 kroner, eller 1.000 nye for 55 kroner.

Og – vil du ha mulighet til å eksportere teksten du skanner inn til en annen app, koster det 55 kroner å låse opp alle funksjonene i Prizmo Go. Det kjøpet inkluderer også muligheten til å gjøre lenker, e-postadresser, QR-koder og lignende i teksten klikkbare.

Få teksten lest opp

En ting som kan være veldig kjekt for synshemmede, er at Prizmo Go har en innebygd voiceover-funksjon, som gjør at du kan få lest opp teksten du har skannet inn. Denne er gratis å bruke.

LES OPP: Når du har skannet inn tekst, kan du få den opplest via «Reader»-funksjonen. Hastigheten kan også justeres. Skjermdump: Pål Joakim Pollen
LES OPP: Når du har skannet inn tekst, kan du få den opplest via «Reader»-funksjonen. Hastigheten kan også justeres. Skjermdump: Pål Joakim Pollen Vis mer

Tekst-til-tale-funksjonen benytter seg av Apples innebygde variant, altså med samme stemme som Siri. Om du ikke visste det fra før, kan du for øvrig bytte ut stemmen hennes med en mannlig stemme ved å gå til innstillinger, generelt, tilgjengelighet, tale, stemmer.

Slik bruker du Prizmo Go

Prizmo Go er altså gratis å laste ned fra App Store. Når du starter appen og gir tilgang til kameraet, er den umiddelbart klar til dyst.

Du kan peke kameraet mot skrevet tekst, og når den oppdager tekst i bilderammen, blir den understreket med blått. Sørg for at all teksten er synlig i bildet og trykk på utløseren. Alternativt kan du hente frem tekst du allerede har tatt bilde av ved å trykke på galleri-knappen nederst til venstre.

Sørg for at teksten er synlig på skjermen og knips bilde av den. I løpet av sekunder kan du lese den på telefonen og få den opplest av den innebygde voiceover-funksjonen. Foto: Pål Joakim Pollen
Sørg for at teksten er synlig på skjermen og knips bilde av den. I løpet av sekunder kan du lese den på telefonen og få den opplest av den innebygde voiceover-funksjonen. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Etter noen sekunder vil du da få opp teksten i den nederste delen av skjermbildet. Stort sett fungerer det greit etter vår erfaring, selv om gjenkjenningen ikke alltid treffer 100 prosent, og spesielt når teksten er sortert i spalter som her, er den skybaserte løsningen smartere, der den innebygde har en tendens til ta første avsnitt i første spalte og deretter første avsnitt i neste spalte.

Pass på at språket er innstilt riktig, noe du kan gjør enten ved å trykke på knappen øverst til høyre, eller på globusen etter at du har skannet. Fra samme meny kan du eventuelt velge nettskybasert skanning.

Reader-knappen gjør at du kan få teksten opplest. Hvis du synes det går for fort eller for sakte, kan du trykke der det står 1x for deretter å justere hastigheten på opplesingen.

Kopiering av gjenkjent tekst fungerer altså ikke med mindre du betaler for eksportpakken, som du kan gjøre via innstillingsmenyen (tannhjulet). Der finner du også et valg som lar deg lagre bilder du tar til kamerarullen, som kan være kjekk å skru på for å ta vare på teksten du knipser.

LES OGSÅ:
Denne Google-appen lar deg skanne gamle papirbilder
Slik gjør du Android-telefonen eldrevennlig
Denne fonten skal være lettere å lese for dyslektikere

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!