Syv rykter om iPhone 7

Kommer Apple til å droppe lydutgangen?

<strong>BLIR DEN BORTE?</strong> Ifølge ryktene blir iPhone 7 Apples første produkt som kan spille lyd, men som ikke har den klassiske 3,5mm-utgangen. Foto: SuperSaf TV / YouTube
BLIR DEN BORTE? Ifølge ryktene blir iPhone 7 Apples første produkt som kan spille lyd, men som ikke har den klassiske 3,5mm-utgangen. Foto: SuperSaf TV / YouTube Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter alle solemerker kommer Apple til å vise frem iPhone 7 på en pressekonferanse den første uka i september, med salgsstart et par uker etterpå i de første landene.

Det betyr at det akkurat nå er et dårlig tidspunkt å kjøpe seg ny iPhone; i hvert fall om du synes det er ålreit å ha den nyeste modellen når du først skal svi av noen tusenlapper på ny telefon.

Men hva kan vi forvente av iPhone 7?

Spekulasjonene er som vanlig mange, og her er vår vurdering av ryktene:

#1: iPhone mister lydutgangen

Din spådom

Tror du iPhone 7 mister 3,5mm-utgangen? (Avsluttet)
Ja(71%)
Nei(29%)
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Vi tror at ryktet stemmer.

Apple har hatt for tradisjon å være tidlig ute med å avlive flere teknologier. De var tidlig ute med å levere datamaskiner uten DVD-ROM (og diskettstasjon for den saks skyld), og iPhone kom uten mulighet for å skifte ut batteriet og støttet heller ikke Flash, som på den tiden var ganske kontroversielt fordi det var en utbredt webteknologi.

iPhone 7 ser ut til å bli det første Apple-produktet som kan spille lyd, men som ikke har den klassiske 3,5mm-utgangen til hodetelefoner. Det vil i så fall gjøre at brukerne henvises enten til trådløs overføring (via Bluetooth), eller å bruke Lightning-utgangen for å koble til lydutstyr.

Det er nok ikke uten grunn at aktører som Bose nå har lansert trådløse utgaver av sine hodetelefoner.

FORSVINNER? Det finnes mange bilder som dette på nett, som antyder at 3,5mm-utgangen forsvinner på iPhone 7. Foto: Nowhereelse.fr
FORSVINNER? Det finnes mange bilder som dette på nett, som antyder at 3,5mm-utgangen forsvinner på iPhone 7. Foto: Nowhereelse.fr Vis mer


På høy tid, mener noen, mens andre synes det er en «dealbreaker» at de gamle, gode hodetelefonene nå kanskje ikke kan brukes på nye iPhone. Særlig siden Lightning-kontakten er en Apple-proprietær løsning som ikke brukes av andre.

Hvorfor Apple ønsker å fjerne denne utgangen kan bero på flere ting. For det første vil det gi selskapet mulighet til å slanke telefonen ytterligere, og det er ikke til å stikke under stol at analog lydoverføring er en teknologi som har vært med oss i ganske mange tiår nå.

Businessmessig vil det bety en hel rekke nye "Made for iPhone"-produkter innenfor lyd; en sertifisering Apple tar seg godt betalt for av tredjepartsprodusenter. Dessuten vil Apple-kunder som går til anskaffelse av Lightning-hodetelefoner bli bundet enda sterkere til Apple-produkter i fremtiden.

#2: iPhone 7 plus får to kameraer på baksiden

Din spådom

Tror du iPhone 7 Plus får to kameraer bak? (Avsluttet)
Ja(60%)
Nei(40%)
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Vi tror at også dette ryktet stemmer.

Mens plus-utgavene av 6 og 6s har hatt optisk bildestabilisering, noe ikke-plus-utgavene har manglet, ser det ut til at det kan bli større forskjell på kameraene i de to telefonene i år.

For et drøyt år siden kjøpte nemlig Apple selskapet Linx, som spesialiserer seg på å lage løsninger der flere kameraer jobber sammen for å gi bedre bilder; spesielt i situasjoner der lyset er svakt.

Under er et bilde fra en Linx-presentasjon fra 2014, der bildet fra to slike kameraer sammenlignes med iPhone 5 og Samsung Galaxy S4:

image: Syv rykter om iPhone 7


Teknologien skal minne mye om den Huawei bruker i sin P9-modell, der det bare er det ene kameraet som registrerer farger, mens det andre kun ser sort/hvitt. Ved siden av å forbedre prestasjonen i mørke omgivelser, kan det også gi enda bedre HDR-bilder og brukes for å øke uskarpheten i dybden.

Kameraet er i hvert fall noe Apple bør ha som høyeste prioritet, der de beste konkurrentene har begynt å dra fra.

DOBBELT KAMERA? Mange rykter peker på at iPhone 7 plus får to kameraer på baksiden. Foto: SuperSaf TV / Youtube
DOBBELT KAMERA? Mange rykter peker på at iPhone 7 plus får to kameraer på baksiden. Foto: SuperSaf TV / Youtube Vis mer


#3: iPhone blir vanntett

Din spådom

Tror du iPhone 7 blir vanntett? (Avsluttet)
Nei(51%)
Ja(49%)
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Vi tror ryktet stemmer.

Da nettstedet iFixit hadde en såkalt «teardown» av 6s-modellene, viste det seg at disse telefonene i langt større grad var motstandsdyktige mot vann enn tidligere modeller, selv om Apple aldri gikk ut med noe informasjon hva angår vanntetthet.

Nå har erkerival Samsung tre vanntette toppmodeller (S7, S7 Edge og Note 7), og da er det kanskje på høy tid at også Apple tar dette skrittet; kanskje spesielt siden 3,5mm-utgangen droppes, som vil gjøre den jobben enklere.

Foruten de sedvanlige maskinvareoppgraderingene trenger de nye telefonene også noen nye finesser, og vanntetthet bør definitivt kunne være et godt salgsargument.

Samtidig vet vi blant annet at Sony har fått ganske mange klager på vanntette telefoner som har blitt fuktskadet de siste årene, så skal man la hele verden ta med telefonen i bassenget, bør man være helt sikker på at alt er tettet hundre prosent.

Det kan derfor være at Apple ikke går «all in» med dette, men at de begrenser seg til at den er beskyttet mot regn og en ufrivillig skyll.

#4: iPhone mister hjem-knappen

Din spådom

Tror du iPhone 7 mister hjemknappen? (Avsluttet)
Nei(77%)
Ja(23%)
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Dette har vi liten tro på.

Enkelte rykter skal ha det til at hjemknappen forsvinner helt, og at Apple i stedet skal bruke teknologi i skjermen for å registrere fingeravtrykket når du låser den opp.

Apple har riktignok patenter rundt slike ting, men dette tror vi ligger litt lenger frem i tid.

Det kan imidlertid være at hjemknappen blir redesignet slik at du ikke lenger trenger å trykke den ned fysisk, men at den blir berøringsfølsom på samme måte som den er blant annet på Huaweis telefoner.

#5: 16GB-utgaven forsvinner

Din spådom

Tror du 16 GB-utgaven forsvinner med iPhone 7? (Avsluttet)
Ja(78%)
Nei(22%)
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Dette tror vi kan stemme.

Apple har fått kritikk de siste par rundene for at grunnmodellen bare har 16GB lagringsplass, uten mulighet for utvidelse via minnekort. Det er ikke veldig stor plass i en verden der apper fort kan ta en gigabyte hver seg og 4K-video spiser flere hundre megabyte i minuttet.

Egentlig koster ikke den ekstra lagringsplassen opp til 64 GB allverden for Apple, men det er noe man typisk må betale en tusenlapp for. Til sammenligning kostet det bare 400 kroner ekstra da OnePlus One ble lansert for to år siden.

Dersom grunnmodellen blir 32 GB skal vi heller ikke se bort i fra at minnekapasiteten økes på de andre variantene – ikke veldig mange vil gå for en 64GB-modell dersom grunnmodellen får doblet kapasiteten, men om vi får 32-128-256GB-modeller vil nok Apple i stor grad bevare andelen kunder som går for de dyrere utgavene.

Dobling av denne lagringsplassen vil også gi Apple en gyllen mulighet til nok en gang å øke prisene. De har gjort det med iPad Pro-serien, som egentlig, bare er nye iPad-er, men som har gjort at Apple har satt prisen vesentlig høyere enn tradisjonelt for iPad.

#6: Kameraet vil gå i ett med resten

Din spådom

Tror du iPhone 7-kameraet vil gå i ett med resten av telefonen? (Avsluttet)
Nei(56%)
Ja(44%)
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Det tviler vi på.

Noen rykter vi har sett går på at kameraet igjen vil gå i ett med resten av chassiset, slik det gjorde fra iPhone 5s og nedover, samt på iPhone SE.

Ut fra lekkede bilder ser ikke dette ut til å være tilfellet, og særlig dersom Apple gjør iPhone 7 enda litt tynnere (ref 3,5mm-pluggen), skal det vanskelig gjøres å holde objektivet innabords uten at det går ut over sensorstørrelsen. Den tror vi Apple har liten lyst til å gjøre mindre, siden det også vil bety svakere bildekvalitet fra kameraet.

FLAT: iPhone SE har ikke utstikkende kamera, slik 6-serien har. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
FLAT: iPhone SE har ikke utstikkende kamera, slik 6-serien har. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer


#7: iPhone 7 får en stor redesign

Din spådom

Tror du iPhone 7 vil ha en betydelig designendring fra 6-serien? (Avsluttet)
Nei(79%)
Ja(21%)
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Det tviler vi også på.

Nylige lekkede bilder viser en telefon som ikke er dramatisk forskjellig fra de to siste generasjonene, annet enn at antennebåndene er flyttet helt ut på kanten av telefonen.

Det er også verdt å merke seg at iPhone ble sluppet i 2007. Det betyr at det er tiårsjubileum neste år, og at Apple derfor for første gang fort kan bryte med tick-tock-prinsippet, der de annenhvert år har hatt ny telefondesign (iPhone 3G, 4, 5, 6) og oppgradert innmaten årene imellom (iPhone 3GS, 4s, 5s, 6s).

Kanskje velger derfor Apple å hoppe over iPhone 7s neste år og heller lansere iPhone 8 på tiårsjubileumet. Da vil også nummereringen være ajour med Samsungs modeller.

LES OGSÅ:
Nå kan alle teste iOS 10
Slik blir iPhone med iOS 10
Derfor må du taste inn iPhone-koden oftere