<strong>IKKE FORNØYD?</strong> Her er fototabbene du bør unngå når du knipser med mobiltelefonen. Foto: ALL OVER PRESS
IKKE FORNØYD? Her er fototabbene du bør unngå når du knipser med mobiltelefonen. Foto: ALL OVER PRESSVis mer

Syv fototabber du bør unngå

Å ta gode mobilbilder er enklere enn du tror.

Vi skal ikke mange årene tilbake da kamera på mobiltelefonen bare ble sett på som en bonusfunksjon. Men slik er det ikke lenger.

I dag har kamerafunksjonen blitt ett av de viktigste kriteriene for mange når de skal kjøpe seg ny telefon, og stadig flere legger det gamle kameraet på hylla til fordel for mobilen som alltid er i bukselomma.

Det er imidlertid flere ting du bør passe på når du tar bilder med mobiltelefonen, slik at du får bilder som holder god nok kvalitet.

Her er feilene du bør unngå:

#1: Fett og smuss på linsa

På kompaktkameraer finnes det som regel et plastlokk som lukkes når du slår av kameraet. Oss bekjent er det ingen telefoner som byr på tilsvarende, og det betyr at kameralinsen aldri er dekket til.

Dermed kommer du av og til borti den med fingeren eller med andre ting du måtte ha i den samme lomma, og blir det merker på linsa, vil det degradere bildekvaliteten. Ofte vil du merke det i form av at hele eller deler av bildet blir uskarpt.

Det som er litt synd, er at du ikke nødvendigvis vil legge merke til det på mobilskjermen siden den er relativt beskjeden av størrelse, men ser du bildet på en PC (eller på TV) kommer det tydelig frem:

Artikkelen fortsetter under annonsen

GREIT? Dette bildet ser helt greit ut &#8230;
GREIT? Dette bildet ser helt greit ut … Vis mer


OOPS: &#8230;men zoomer vi inn, ser vi at smuss på linsa har gjort deler av bildet uskarpt.
OOPS: …men zoomer vi inn, ser vi at smuss på linsa har gjort deler av bildet uskarpt. Vis mer


Selv opplevde jeg akkurat det for noen uker siden, da jeg etter å ha tatt testbilder med en mobiltelefon oppdaget et uskarpt område på alle bildene da jeg bladde igjennom på PC-en. Dermed var det bare å tørke av linsa og gå ut nok en gang.

Linsa kan du tørke over forsiktig med en klut, en q-tips eller med tommelen og t-skjortekanten i mellom.

LES OGSÅ: Slik rengjør du PC-en

#2: Ikke zoom digitalt

Det er bare en bitteliten håndfull mobiltelefoner som har optisk zoom (f.eks. Samsung Galaxy S4 Zoom), og de er ofte litt tykkere og ser mer ut som kameraer. Mens du med optisk zoom kan komme nærmere motivet og fortsatt beholde bildekvaliteten, gir digital zoom rett og slett samme effekt som om du forstørrer bildet på telefonen i etterkant.

De fleste telefoner lar deg zoome digitalt med en motsatt klypebevegelse (to fingre skyves fra hverandre) når du komponerer bildet, men dette har altså ingen hensikt. Alt du oppnår er at det bare blir et utsnitt av bildet som lagres, og dette har da mindre oppløsning enn det mobilkameraet egentlig har å by på.

Tipset blir derfor å gå nærmere om du vil ha ting større. Du kan uansett beskjære bildet i etterkant om du bare vil ta vare på en liten del av det.

#3: Ustødig hånd

Dette gjør seg spesielt gjeldende når det ikke er midt på lyse dagen. Jo mørkere det er, desto lenger må lukkertiden være for å fange det nødvendige lyset, og jo lenger lukkertiden er, desto større utslag vil din ustøhet gjøre. En ustødig hånd vil gjøre det slik at hele bildet blir uskarpt.

Det er derfor viktig at du holder telefonen stødig. Et enkelt tips er å holde den med begge hendene og klemme albuene inntil kroppen og håndleddene inntil brystet. Husk at det er lett å bli ustø om du bare bruker én hånd, eller har strake armer.

IKKE SLIK: Det går greit når det er mye lys og kameraet bruker kort lukkertid, men når det er mørkere bør du holde albuene inntil kroppen for å minske ustøheten. Foto: ALL OVER PRESS
IKKE SLIK: Det går greit når det er mye lys og kameraet bruker kort lukkertid, men når det er mørkere bør du holde albuene inntil kroppen for å minske ustøheten. Foto: ALL OVER PRESS Vis mer


Merk at du på de fleste telefoner kan bruke en av volumknappene som utløserknapp, i stedet for at du må bevege en finger bort til knappen på skjermen. Enda bedre er det dersom du har et stativ eller kan støtte telefonen til noe før du tar bilde. Du kan også bruke knappen på hodetelefonene som utløserknapp.

LES OGSÅ: Snarveier på iPhone-øreproppene

Enkelte kameraer har optisk bildestabilisering, som fungerer ved at én av linsene i objektivet flytter på seg for (til dels) å kompensere for din ustøhet på hånda. Eksempler er iPhone 6 Plus, LG G3 og Samsung Galaxy Note 4.

Jo mer lyssterkt objektivet er (angitt med f-tall), desto kortere lukkertid er nødvendig for å fange det samme lyset. Eksempelvis vil et kamera med f/2,0 fange 44% mer lys enn et kamera med f/2,4 og dermed kunne nøye seg med kortere lukkertid. Det vil hjelpe både på din ustøhet og evne til å kunne fryse motivets bevegelse.

Du kan også bruke kortere lukkertid ved å øke følsomheten (ISO), men det introduserer også mer støy i bildet. Ikke alle kamera-apper lar deg justere ISO manuelt, men det finnes flust av alternative fotoapper i app-butikkene som lar deg gjøre nettopp det.

SAMLESIDE: Foto-apper

#4: Feil fokus

Mange tar mobilbilder bare ved å trykke på utløserknappen og satser på at automatikken fokuserer riktig.

Men det gjør de dessverre sjelden.

Mange telefoner er nemlig ikke spesielt avanserte på den fronten, og fokuserer i midten av utsnittet uansett. Dermed risikerer du at bakgrunnen blir skarp, mens personen i forkant (som står litt til side for midten) blir uskarp. Eller omvendt:

FEIL FOKUS: Kameraet kan ofte fokuserer feil om du ikke overstyrer det ved å trykke på den delen av bildet du vil at skal være i fokus. (Foto: Wrong Focus II av Homini, CC-BY)
FEIL FOKUS: Kameraet kan ofte fokuserer feil om du ikke overstyrer det ved å trykke på den delen av bildet du vil at skal være i fokus. (Foto: Wrong Focus II av Homini, CC-BY) Vis mer


Heller ikke dette er alltid like lett å se når man ser på bildet på telefonen, men blir mer synlig når du blåser opp bildet i større format.

Problemet løser du enkelt ved å trykke en gang på skjermen på den delen av bildet du vil ha i fokus før du tar bilde. De fleste lar deg også holde fingeren inne for å låse denne fokusen, slik at du etterpå kan flytte på utsnittet uten at kameraet refokuserer. Mange telefoner har også funksjonalitet for ansiktsgjenkjenning som kan skrus på i innstillingene, og som da vil prioritere ansikter om de oppdager ett eller flere.

#5: Mørke ansikter i motlys

Motlyssituasjoner kan være vanskelige for et mobilkamera. Lysmåleren prøver så godt den kan å få bildet velbalansert, men står personen foran en lys bakgrunn kan det ende med at bakgrunnen er korrekt, mens personen blir mørk. De små bildebrikkene har også begrenset dynamisk omfang og klarer ikke å fange detaljer både i de lyseste og mørkeste partiene av bildet.

HDR I MOTLYS: Ett av triksene du kan bruke når du tar bilder i motlys, er HDR-funksjonen, som setter sammen bilder med ulik eksponering. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN
HDR I MOTLYS: Ett av triksene du kan bruke når du tar bilder i motlys, er HDR-funksjonen, som setter sammen bilder med ulik eksponering. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN Vis mer


Du kan prøve en av disse løsningene:

  • Bruk blits – blitsen tilfører lys til det som er på nært hold slik at ansikter blir litt lysere. Den er dog ikke så sterk at du kan forvente mirakler.
  • Aktivér ansiktsgjenkjenning – dersom kameraappen din har dette, vil kameraet fokusere og eksponere slik at ansiktet blir riktig eksponert (og muligens automatisk bruke blits i motlys). Det kan imidlertid føre til at bakgrunnen blir enda lysere.
  • Bruk HDR – de fleste kameraapper nå til dags har en såkalt HDR-modus. Når du aktiverer denne, tar kameraet 2-3 bilder med ulik eksponering og syr dem sammen etterpå slik at du får detaljer både i lyse og mørke deler av bildet. Dette er fint til situasjoner med mye kontraster; altså der det både er skygger og høylys.
  • Justér eksponeringen – de fleste kameraapper lar deg også justere eksponeringen, enten via menyen (ofte omtalt som exposure compensation, EV eller lignende) eller ved å holde fingeren inne på skjermen før du tar bilde og bevege den opp eller ned etterpå.

#6: Bruk av blits

Blitsen på en mobiltelefon er ganske beskjeden hva gjelder lysstyrke, og når kun ting som er veldig nærme. Et godt bruksområde omtalte vi over – for å lysne ansikter i motlyssituasjoner.

Ellers bør du kun bruke den dersom det er helt mørkt og et bilde uten blits i praksis bare blir sort.

Slå den derimot av om du skal ta bilder av et deilig måltid eller av kjæledyret som sover i sofaen – bildene blir ofte fattige på farger og mister litt av «stemningen» når du bruker blitsen.

UTEN BLITS: Stemningen i blilder bevares mye bedre om du lar være å bruke blits. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN
UTEN BLITS: Stemningen i blilder bevares mye bedre om du lar være å bruke blits. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN Vis mer


#7: Filtre

Mange kameraapper lar deg velge blant dusinvis av filtre du kan påføre bildene, enten det dreier seg som sort/hvitt, gammeldags look eller lignende.

De kan definitivt løfte et bilde, men sørg for å ta et «rent» bilde uten filtre først, og så kan du heller påføre dem i etterkant og lagre som kopier. Husk også at apper som Instagram tar bildene med lavere oppløsning enn det kameraet ditt klarer, så ta gjerne bilde med den vanlige kameraappen først og hent det heller inn i Instagram for redigering etterpå.

LES OGSÅ: Ikke film vertikalt!

Til slutt, en liten YouTube-film vi snublet over forleden som viser litt kreativ bruk av mobilkameraet: