Synkronisering med PCen

Synkronisering mellom PDAen og PCen gjør at du får best mulig utbytte av kombinasjonen. I tillegg fungerer denne synkroniseringen som en viktig backup-funksjon. Men kanskje med noen svakheter?

”HotSync” kaller Palm sin synkroniseringsfunksjon. I vårt første møte ble dette litt vel ”hot”!

For å utføre prosessen, må du ha installert programvaren Palm Desktop Software på PCen din, koblet til dokkstasjonen og satt PDAen i dokkstasjonen.

Før synkroniseringen, sendte vi den relativt tykke instruksjonsboken et raskt blikk. Hvor mange Palm-brukere leser faktisk gjennom denne boken før de utfører en funksjon? Et fåtall, tenkte vi, og bestemte oss for å ”hoppe i det” slik mange nok gjør, og se hvor brukervennlig synkroniseringsfunksjonen er for den type brukere.

Som lyn fra klar himmel

Og jammen ble det ”hot”!

Etter å ha plassert IIIc i dokkstasjonen, trykket vi på HotSync-knappen på foten av dokkstasjonen. Etter å ha sjekket brukeridentiteten, satte så maskinene i gang med synkroniseringen – uten å spørre flere spørsmål. Det hadde vi ikke regnet med.

PCen overførte gladelig hele epost-innboksen fra PCen til PDAen – og siden undertegnede har vært noe slapp med å slette meldinger i det siste, innebar dette overføring av 371 epost-meldinger! (Overføringen av disse gikk forøvrig overraskende hurtig. Hvor raskt, kan vi ikke si deg, siden epost-innehaveren satt lamslått i ”gjerningsøyeblikket”.)

I og forseg, var dette ingen katastrofe – hvis det hadde vært vår egen PDA. Men testeksemplaret skulle leveres tilbake, så vi ønsket selvsagt å slette all overført informasjon før det. Dette ledet til at vi oppdaget noe vi synes er en svakhet med Palms HotSync.

Hard reset?!!

Først startet vi å slette epostene og fant ingen annen måte å gjøre dette på enn å markere én og én melding, velge ”delete” fra menyen, klikke OK på at vi virkelig ville slette og så gå videre til neste melding. (371 eposter x 2 ledd for å slette hver – hjelp!)

Nå måtte vi innse nederlaget og ty til den tykke instruksjonsboken likevel, som lå som en selvsikker ”besserwisser” på enden av skrivebordet.

Nok et hakeslepp – før vi følte at her var det noe som ikke var helt gjennomtenkt fra Palm sin side: Etter å ha gått gjennom to ledd for å slette hver epost, havnet nemlig ikke den slettede eposten lengre unna enn i en ”deleted”-folder på PDAen... ala på en PC. Men, for å slette eposten i denne folderen, måtte vi kjøre en ny synkronisering mot PCen – og dette ville også slette all epost i innboksen på undertegnedes PC!

Ikke aktuelt!

Etter råd og veiledning fra en av Ide Datas support-karer, kjørte vi en ”hard reset” på Palmen for å få slettet eposten på PDAen uten å måtte slette den på PCen. En ”hard reset” utføres på følgende måte:

1) Ta frem PDA-pennen og skru av toppen. En tynn reset-pinne kommer frem.
2) Trykk inn av-og-på knappen og fortsett å holde den inne.
3) På baksiden av PDAen er det en liten reset-knapp (inni et ”hull”). Trykk på denne tre ganger med den tynne reste-pinnen.
4) Fortsett å holde av-og-på knappen inne til teksten ”Palm Comuting Paltform” kommer opp på skjermen.
5) Slipp knappen. spørsmålet ”Erase all data?” dukker opp på skjermen, med instruksjoner om hvordan du svarer ja eller nei på dette spørsmålet.
6) Undertegnede svarte ja, siden eposten og annen informasjon likevel skulle slettes før tilbakelevering av testmaskinen.
7) All informasjon var slettes, og maskinen måtte settes opp fra bunnen av (med markering av at vi var i Norge, sjekk av dato og tid osv.)

Haken ved dette er altså at en ”hard reset” sletter all informasjonen på Palmen din.

Og slik gjør du det riktig

Vi har fått flere tips fra Palm-support-gutta hos Ide Data, og bringer videre noen råd, basert på disse tipsene samt egne erfaringer, om hvordan du kan unngå eller redde deg ut av lignende situasjoner:

  • Les instruksjonsboken :)

  • Vær flink til å slette eposter du har lest og ikke lengre trenger. Sorter eposter du trenger å ta vare på i andre foldere enn i innboksen, så slipper du at de overføres til PDAen.

  • Før du trykker på HotSync-knappen for synkronisering, kan du gjøre følgende: Trykk på HotSync-iconet på Palm-skjermen. Trykke så på knappen som gir deg tilgang til forskjellige menyer (nederst til venstre på skjermen på Palm-modellene). Velg ”Conduit setup” fra menyen som kommer opp på skjermen. Da kommer det en oversikt over hvilke funksjoner som vil bli synkronisert. Ta vekk haken foran de du ikke vil synkronisere. Du kan også merke av at du bare vil overføre ulest epost fra innboksen.

  • Hvis uhellet skulle være ute og du overfører hundrevis av eposter til PDAen som du ikke vil ha der, men som du heller ikke vil slette fra PCen, har du også en annen mulighet: Legg all epost fra innboksen på PCen din inn i en ”temporary” fil, slik at innboksen din på PCen er tom, mens meldingene ligger trygt forvart et annet sted. Når du da synkroniserer maskinene, kan meldingene slettes fra PDAen uten at de forsvinner fra PCen.

Men uansett, vi synes dette systemet virker tungvint og skuffende. Skal vi virkelig ikke kunne slette enkeltmeldinger fra PDAen (også ut av ”deleted”-folderen) uten å måtte blande inn PCen? Klønete, synes vi!

(Vi har, etter publisering av artikkelen, fått tips fra en av våre lesere om at epost som ligger i "deleted"-folderen kan fjernes helt fra Palmen ved at at du går inn i epost-menyen og velger "purge deleted". Da tømmes mappen "deleted", i følge denne leseren. Vi har foreløpig ikke fått testet dette selv, men bringer herved tipset videre.)

Problemer med synkroniseringen?

I følge Ide Data, får de en rekke telefoner fra Palm-brukere som har problemer med at HotSync-prosessen stopper opp uten at synkroniseringen er fullført.

I følge Rønningen hos Ide Data, kommer dette ofte av en begrensning som er satt på Palm-maskinene. På IIIe er det satt en begrensning på maksimum 200 epost-meldinger, mens grensen er satt på maksimum 400 epost-meldinger på IIIc. Hvis du har flere enn dette antallet meldinger i innboksen på PCen din, kan dette gjøre at synkroniseringen til PDAen stopper opp. (Vi brukte IIIc i vårt første HotSync-forsøk, så vi lå akkurat under grensen ;-)

Viktig backup

Forøvrig kan vel de fleste som har opplevd å miste informasjon ved en systemkrasj på PC, eller som har mistet den ”pairbaserte” avtale- og adresseboken sin, lett forstå hvor viktig det er å ha en annen kopi av informasjonen på PDAen i tillegg til det som faktisk ligger inne på selve PDAen.

Derfor er det viktig å synkronisere PDA og PC med hverandre med jevne mellomrom, slik at du har du all oppdatert informasjon lagret på to steder. Da er det heller ikke så farlig hvis du gjør en ”brøler” ala vår, for da kan du ty til den enkle løsningen å slette all informasjonen på PDAen og bare overføre alt fra PCen til PDAen igjen.

Men hva mener vi så om Palm IIIc og IIIe etter vårt første møte og den ikke så overbevisende HotSync-opplevelsen. Dette, samt priser og størrelsen på modellene, kan du lese om her.