Slik bruker du låseskjermen i iOS 10

Synes du det har blitt ­for mye greier på den nye iPhone-låseskjermen?

Her er alle de nye innstillingene du må kjenne til.

SJEKK STATUS: Med widgeter tilgjengelig fra låseskjermen kan du sjekke været eller hva som er neste avtale i kalenderen din uten å måtte låse opp telefonen. Foto: Kirsti Østvang
SJEKK STATUS: Med widgeter tilgjengelig fra låseskjermen kan du sjekke været eller hva som er neste avtale i kalenderen din uten å måtte låse opp telefonen. Foto: Kirsti Østvang Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Har du allerede oppdatert til iOS 10, har du kanskje allerede lagt merke til at låseskjermen ikke er helt som før.

Apple har gjort en del endringer i det nye operativsystemet vi mistenker flere kanskje fortsatt ikke har vent seg til. Det aller meste er imidlertid mulig å få tilbake slik det var før.

Trykk for å låse opp

En av de mest merkbare endringene med Apples nye låseskjerm er at den berømte «skyv for å låse opp»-bryteren er borte.

Skal du låse opp iPhone-en din, må du nå trykke på hjemknappen i stedet.

Vil du ha opp skjermen for å taste inn koden din, som du tidligere gjorde ved å dra i «skyv for å låse opp»-bryteren, kan du altså ikke lenger sveipe til høyre. Da må du trykke på hjemknappen en gang til.

SE ETTER LÅSEN: Legger du fingeren på iPhone-hjemknappen, vil telefonen låses opp - og låsen øverst på skjermen forsvinner. Du er likevel nødt til å trykke på hjemknappen for å "åpne", altså komme til hjemskjermen. Skjermdump: Kirsti Østvang
SE ETTER LÅSEN: Legger du fingeren på iPhone-hjemknappen, vil telefonen låses opp - og låsen øverst på skjermen forsvinner. Du er likevel nødt til å trykke på hjemknappen for å "åpne", altså komme til hjemskjermen. Skjermdump: Kirsti Østvang Vis mer

Synes du det er litt kjedelig med det ekstra knappetrykket, er er mulig å skru av. Gå til Innstillinger > Generelt > Tilgjengelighet > Hjem-knapp, og skru på innstillingen Hvil fingeren for å åpne.

Løft for å vekke

Den nye opplåsingsmetoden er direkte knyttet opp mot den nye «løft for å vekke»-funksjonen i iOS 10.

Denne gjør akkurat det navnet antyder: Når du løfter opp din iPhone, vekkes skjermen automatisk. Da vil du med en gang se hvilke varsler som har kommet inn siden sist.

Det er riktignok kun brukere med iPhone 6S, 7 og SE som får denne funksjonen. På eldre modeller må du enten trykke på hjemknappen eller av/på-knappen.

Helt nytt: Widgeter på låseskjermen

Sveiper du så til høyre på låseskjermen, får du opp en side med widgeter. Dette er de samme widgetene du får opp når du sveiper til høyre fra hjemskjermen når din iPhone eller iPad er låst opp.

Med widgeter kan du raskt sjekke dagens værvarsel, neste avtale i kalenderen, batteristatus på telefonen (og klokka), fotballresultater og mye mer.

LEGG TIL: Mange iOS-apper har en widget, og du legger til flere ved å gå helt nederst på widget-skjermen og trykke på knappen Rediger. Skjermdump: Kirsti Østvang
LEGG TIL: Mange iOS-apper har en widget, og du legger til flere ved å gå helt nederst på widget-skjermen og trykke på knappen Rediger. Skjermdump: Kirsti Østvang Vis mer

Bruker du ikke widgeter, eller kanskje du ikke er helt komfortabel med at de er tilgjengelig rett fra låseskjermen, er det fullt mulig å fjerne de.

Gå til Innstillinger > Touch ID og kode. Under «Tilgang fra låst skjerm», skru av Dagsoversikt.

Når du nå sveiper til høyre på en låst skjerm, vil det ikke skje noe som helst. Du kan fortsatt sjekke widgetene fra hjemskjermen.

Starte kameraet raskt

Ellers kan det være greit å vite at hurtigsnarveien til kameraet også er annerledes i iOS 10.

Tidligere dro du fingeren opp fra kameraikonet nederst til høyre. Nå må du sveipe til venstre på låseskjermen. Det spiller riktignok ingen rolle hvor du holder fingeren, det fungerer like bra oppe til venstre som nede til høyre.

TA ET BILDE KJAPT: I stedet for å låse opp telefonen og så åpne kamera-appen, er det bare å sveipe til venstre på låseskjermen for å fyre opp kameraet. Foto: Kirsti Østvang
TA ET BILDE KJAPT: I stedet for å låse opp telefonen og så åpne kamera-appen, er det bare å sveipe til venstre på låseskjermen for å fyre opp kameraet. Foto: Kirsti Østvang Vis mer

Bedre varsler

En annen ny funksjon i iOS 10 er såkalte «rich notifications», eller varslinger med rikt innhold, som Apple kaller det på norsk. Det betyr at du blant annet kan se bilder og videoer eller svare på en melding direkte i varslingene uten å måtte låse opp telefonen.

  • Har du en iPhone som støtter 3D Touch (iPhone 6S eller nyere), kan du trykke og holde på varselet, og så vil du få opp alternativer til hva du kan gjøre rett fra låseskjermen.
  • Har du en eldre iPhone, må du sveipe til venstre på varselet.
LES OG SKRIV: Du har tidligere kunnet svare på meldinger fra låseskjermen, men nå får du opp et ordentlig samtalevindu. Skjermdump: Kirsti Østvang
LES OG SKRIV: Du har tidligere kunnet svare på meldinger fra låseskjermen, men nå får du opp et ordentlig samtalevindu. Skjermdump: Kirsti Østvang Vis mer

Noen apper, som Facebook, byr ikke på noe ekstra i det hele tatt. Du kan trykke hardt på varselet, men da får du ikke opp noe annet enn varselet på nytt igjen.

Mottar du en tekstmelding, vil du med et hardt trykk få opp meldingen i et samtalevindu, hvor du kan både svare og motta nye meldinger fra samme avsender.

Følger det med et bilde i meldingen, vil du få opp et miniatyrbilde i selve varselet, slik at du lett kan se at noen har sendt deg et foto.

Vil du forhindre at noen andre skal få mulighet til å svare på dine meldinger fra låseskjermen, gå til Innstillinger > Touch ID og kode og skru av Svar med melding under «Tilgang fra låst skjerm».

LES OGSÅ:
Slik er nye iMessage i iOS 10
Hva er nytt i watchOS 3?
Test av iPhone 7 Plus - den beste iPhone-en