Surfe privat på mobilen - ikke så privat som du tror

De fleste mobilnettlesere i dag har en funksjon som lar deg surfe privat, men ikke tro at den gjør deg anonym.

<b>«KAN NOEN SE MEG NÅ?»:</b> Skrur du på privatmodus i mobilnettleseren, kan andre fortsatt se hvilke sider du surfer på. Foto: KNIEL SYNNATZSCHKE / PLAINPICTURE / SCANPIX
«KAN NOEN SE MEG NÅ?»: Skrur du på privatmodus i mobilnettleseren, kan andre fortsatt se hvilke sider du surfer på. Foto: KNIEL SYNNATZSCHKE / PLAINPICTURE / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Du har kanskje trykket rundt i menyene på mobilnettleseren, og oppdaget en innstilling som skrur på såkalt «privatmodus».

Det høres jo egentlig ganske kjekt ut å være helt privat når du surfer rundt på nettet, så ingen kan se hvilke nettsider du besøker, hva du søker etter og så videre.

Noen ting vil man tross alt holde for seg selv.

Men hvor privat er du egentlig?

Kanskje ikke så privat som du tror.

LES OGSÅ: Slik blir du kvitt annonsene som forfølger deg

Dette gjør privatmodus

Så hva er det egentlig som skjer når du skrur på privatsurfe-innstillingen i nettleseren?

- EN ILLUSJON: Sikkerhetsrådgiver Per Thorsheim sier at privat surfing i nettleseren er en illusjon. Foto: EINAR OTTO STANGVIK
- EN ILLUSJON: Sikkerhetsrådgiver Per Thorsheim sier at privat surfing i nettleseren er en illusjon. Foto: EINAR OTTO STANGVIK Vis mer


- Det eneste som skjer er at det ikke blir lagret noen spor i nettleserens logg på PC/brett/telefon, slik at andre som eventuelt bruker den etter deg ikke uten videre kan se hva du har surfet på, forteller sikkerhetsrådgiver Per Thorsheim til Dinside.

Med spor menes blant annet:

  • Besøkte sider
  • Oppføringer i skjemaer og søkelinjen
  • Informasjonskapsler
Du er med andre ord privat i den forstand at surfehistorikken din ikke lagres lokalt på mobilen, men du er på ingen måter anonym.

- Alle som er på samme nettverk som deg, det vil si hjemme, på skolen, kafé, jobb eller flyplass, samt din internettleverandør, og et ukjent antall andre, kan fortsatt se hva du surfer på, sier Per Thorsheim.

Nettsider kan dessuten fortsatt spore IP-adressen din, se hva du søker på og lagre annen informasjon du måtte oppgi, ifølge PC World.

I tillegg blir det stadig vekk avslørt feil i de ulike nettlesernes privatmodus-funksjoner som viser at de lagrer informasjonen likevel. Det skjedde faktisk denne uken med Microsofts Edge-nettleser, ifølge The Verge.

LES OGSÅ: Slik sletter du Facebook-søkene dine

Dette kan du bruke privatmodus til

SAFARI I PRIVATMODUS: Skrur du på privatmodus i Safari, vil nettleseren vises i mørk i stedet for lys. Foto: KIRSTI ØSTVANG
SAFARI I PRIVATMODUS: Skrur du på privatmodus i Safari, vil nettleseren vises i mørk i stedet for lys. Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer


Privatmodus er likevel ikke en meningsløs funksjon.

Det kan være kjekt å bruke den dersom det er noe du ønsker å holde unna surfeloggen din.

Kanskje har du kjøpt en forlovelsesring til kjæresten som du ikke vil at hun skal oppdage ennå?

For å ikke snakke om at det kan være lurt med privatmodus på andre dingser enn dine egne.

- Om du skal surfe fra noen andres maskin, for eksempel en venn, på skolen, jobben eller i lobbyen på feriehotellet, gjør du lurt i å bruke den private surfemodusen. Da etterlater du færre spor som nestemann kan se og eventuelt misbruke om deg og din surfing, sier Per Thorsheim.

- Bare husk å lukke vinduet eller avslutte nettleseren helt når du er ferdig, påpeker han.


LES OGSÅ: Appen som gjør det tryggere å låne bort telefonen

Slik mobilsurfer du anonymt

Ønsker du å være usynlig når du surfer på mobilen, er det likevel mulig å få til, med for eksempel en VPN-tjeneste, som skjuler IP-adressen din.

ANDROID-TELFON? Da kan du bruke anonymiseringstjenesten Tor via en app kalt Orbit.  Foto: THE TOR PROJECT
ANDROID-TELFON? Da kan du bruke anonymiseringstjenesten Tor via en app kalt Orbit. Foto: THE TOR PROJECT Vis mer


- F-Secure Freedome, som jeg selv bruker, gjør at de på samme nettverk som deg ikke kan se noe annet enn at du bruker en kryptert VPN-forbindelse til for eksempel Oslo eller Stockholm, sier Thorsheim.

Ifølge Thorsheim er det beste imidlertid å bruke anonymiseringstjenesten Tor, som også skjuler IP-adressen din.

Mens du med en VPN-tjeneste krypterer nettrafikken via én annen maskin på nettet, er Tor et verdensomspennende nettverk av maskiner der nettrafikken går kryptert gjennom flere av dem, slik at man i praksis blir helt anonym.

- Dersom du bruker Tor på din mobil, blir du desto mer anonym såfremt du ikke frivillig gir fra deg informasjon på sidene du besøker, sier Thorsheim, som likevel understreker at det ikke er mulig å si at man kan surfe 100 prosent anonymt.

- Selv det aller minste lille feilgrep fra brukerens side kan avsløre mye, avslutter han.

Lenker:

  • Tor er kun tilgjengelig på Android gjennom appen Orbot.
  • F-Secure Freedome kan lastes ned til både Android og iOS her.
LES OGSÅ: Slik skjuler du hva du har sett på Netflix

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!