Styr varslingene i iOS

Blir det for mye pling-plong? Slik tar du kontrollen over push-varslingene.

Blir det for mye varslinger i iOS kan du lett styre hva som får varsle deg og ikke.
Blir det for mye varslinger i iOS kan du lett styre hva som får varsle deg og ikke. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Helt siden iOS 3 ble lansert for iPhone sommeren 2009, har det vært mulig for iOS-brukere å motta såkalte «push-varslinger». Dette er varslinger som sendes direkte til telefonen din i stedet for at telefonen jevnlig må spørre om det har skjedd noe nytt siden sist.

Og selv om du sikkert ønsker å motta varsler om kalenderavtaler eller direktemeldinger på Facebook, er det mange apper som spyr ut varslinger i tide og utide, som du strengt tatt hadde klart deg uten. At noen har utfordret deg i SongPop, at det har kommet en ny bane i bilspillet du såvidt prøvde for et par uker siden, eller hva det måtte være.

Alle apper som vil sende deg push-meldinger må få tillatelse. Tenk deg litt om før du installerer om du vil at appen skal kunne bryte inn i tide og utide.
Alle apper som vil sende deg push-meldinger må få tillatelse. Tenk deg litt om før du installerer om du vil at appen skal kunne bryte inn i tide og utide. Vis mer


Les også: Pushover - lag push-varsler selv

Du kan si nei

Når du installerer en ny app som vil bruke push-varsler, blir du alltid forespurt om appen skal få tillatelse til det, så allerede her kan du skrelle bort noen.

Du vil kanskje at en Twitter-app skal kunne varsle deg når noen har sendt deg en melding, men om du installerer et barnespill er det muligens ikke like viktig (og stort sett bare nå-er-det-lenge-siden-du-har-spilt-meg!-mas).

Ikke forstyrr-funksjonen lar deg blant annet slå av varslinger i en gitt tidsperiode hver dag.
Ikke forstyrr-funksjonen lar deg blant annet slå av varslinger i en gitt tidsperiode hver dag. Vis mer


Ikke forstyrr-funksjon i iOS 6

For å ta kontrollen over hva du ser i varslingssenteret, går du inn på innstillinger og varsling.

Har du iOS 6, har du også et «Ikke forstyrr»-valg på toppen. Når den er aktivert blir du ikke varslet om noen verdens ting, og du kan også sette den opp slik at du for eksempel ikke mottar varslinger mellom klokka 22 og 07 eller et annet tidspunkt hvor du ikke vil forstyrres.

Les også: iOS-triks du kanskje ikke kunne

Del to av denne siden lar deg sortere varslene manuelt eller etter tid, det vil si hvordan varslene sorteres i varslingssenteret når du «trekker ned rullgardina». Velger du manuelt, angir du selv rekkefølgen for hvordan appene skal være representert i denne listen, mens det andre valget gjør at det nyeste varselet alltid ligger øverst. Velger du manuelt, kan du sortere rekkefølgen ved å trykke på rediger-knappen øverst til høyre, og så flytte apper opp og ned ved å dra og slippe.

Dernest følger lista over hvilke apps som har lov til å varsle deg. Under, gjerne veldig langt ned på siden hvis du har sagt ja til mange, vises appene som ikke får lov.

For hver app kan du styre hva slags varsling du vil motta fra den.
For hver app kan du styre hva slags varsling du vil motta fra den. Vis mer


Styr varsling per app

Trykker du deg inn på en app, får du et skjermbilde a la bildet til høyre:

La oss gå igjennom de ulike valgene:

Varslingssenter - Slår du av denne bryteren, dukker det ikke opp varsler fra denne appen i varslingssenteret (altså i rullegardina). Har du aktivert den kan du på neste linje velge hvor mange elementer den skal kunne vise – én, fem eller ti objekter.

Varseltype - Her velger du enten ingen, bannere eller varsler. Dette bestemmer hvordan varslene vises mens du bruker telefonen. Som indikert på figuren fungerer bannere slik at det vises en linje på toppen av skjermen, men der du fortsatt kan holde på med det du driver med. Varsler gjør at det spretter opp en boks som pauser det du holder på med. Vil du ikke bli avbrutt av denne appen mens du bruker telefonen, velger du ingen.

Merk programsymbol - Hvis du har denne aktivert, vises det en rød ring på app-ikonet på hjemskjermen med antall nye meldinger (typisk uleste eposter eller lignende). Det forsvinner likeledes om du velger å deaktivere dette valget.

Lyder - Denne tar du, Einstein.

Vis på låst skjerm - Angir om varslene skal dukke opp på låseskjermen på telefonen, altså som en linje under klokka når du låser opp telefonen. Merk at du i utgangspunktet ikke kan styre hva

Les også: Slik får du ukenummer på iPhone

Apropos dette – hvis du ikke er så komfortabel med at deler av SMS-er skal ligge åpenlyst på låsskjermen din, kan du gå inn på innstillinger, varsling, meldinger og slå av bryteren på vis forhåndsvisning. Da vises det kun hvem som har sendt deg melding, men ikke innholdet.