Stort iPhone-framskritt

Stort iPhone-framskritt

Vi har prøvekjørt det nyeste operativsystemet.

Publisert
Sist oppdatert

17. juni ble iPhone OS 3.0 tilgjengelig for nedlasting fra iTunes Store, helt gratis for iPhone-brukere. Nyhetene er mange, og vi har i forkant av lanseringen lekt oss med det nye operativsystemet. Og her er det virkelig mye å like.

Fornorsking

Den mest umiddelbare forskjellen finner du når du skal skrive tekstmeldinger eller en ny epost. Tastaturet har nå plass til "æ, ø" og "å", så istedenfor at du må holde nede "a" eller "o" for å få fram de norske tegnene, går du nå rett på sak. Det har ført til at skjermtastaturet har enda mindre taster enn tidligere, noe vi trodde ville gå utover skriveferdighetene og presisjonen.

Det ser det ikke ut til å ha gjort, selv om den nye layouten er noe uvant til å begynne med. Fordelen er uansett at du nå kan vri telefonen både i melding- og epostmodus, slik at du får brettet ut tastaturet langs hele skjermen når du holder telefonen horisontalt. Det har gjort det mye enklere å skrive med to tomler.

Glimrende søk

Trangt om plassen med norske tegn, men det fungerer.
Trangt om plassen med norske tegn, men det fungerer. Vis mer

En annen strålende nyvinning er søkefunksjonen. Hvis du befinner deg i "Hjem"-skjermen kan du trykke en gang på "Hjem"-knappen for å kalle opp søket, eller du kan dra fingeren fra venstre mot høyre over skjermen.

I søkebildet kan du gjennomsøke det meste av iPhone-innholdet, inkludert kontakter, notater, epost og kalenderoppføringer. Ettersom søket benytter seg av Apples Spotlight-søketeknologi, er søket stort sett svært hurtig. Det er også mulig å starte applikasjoner fra søkesida, og har du for eksempel ni sider med iPhone-programmer er det atskillig raskere å bla seg et steg til venstre, skrive inn navnet på programmet, og starte det fra søkesida, enn det er å bla seg gjennom ni sider til høyre.

Det er også mulig å søke spesifikt i for eksempel epost-applikasjonen. Her kan søkestrengene knyttes opp mot for eksempel "til", "fra" eller "emne"-feltet i eposten, og du kan dessuten velge å søke deg gjennom eposter som ikke ligger lagret på telefonen, men på epost-serveren. Svært praktisk.

Stort iPhone-framskritt


Tekstbehandling på iPhone er endelig så bra som den burde vært fra begynnelsen.
Tekstbehandling på iPhone er endelig så bra som den burde vært fra begynnelsen. Vis mer

Den tredje favoritten er - kanskje ikke så overraskende - kopier, klipp ut og lim. Ikke bare kan du nå kopiere så mange bilder du vil fra bildearkivet og deretter for eksempel lime inn i en post, det er også mulig å kopiere tekstsnutter, URLer og annet innhold på tvers av alle applikasjoner som støtter tekst og bilder. Det er heldigvis ikke nødvendig å oppdatere programmer som Facebook, Twitter eller Wordpress for å bruke denne funksjonaliteten - det virker fra dag én.


Og virker, det gjør det. Hold nede fingeren rundt et tekstområde, og løft så fingeren fra skjermen. Et lite "merk"-felt dukker opp, som kan gjøres større eller mindre med fingeren. Når du slipper kan du enten klippe ut (hvis tekstfeltet tillater det) eller kopiere teksten, og så for eksempel lime det inn i et notat.

Bildedatabasen kan brukes på samme måte. Du kan nå endelig merke av flere bilder i biblioteket, og så velge "send" for å inkludere alle bildene i en epost. Det er også mulig å bruke "kopier"-kommandoen på enkeltbilder, og eventuelt lime dem inn i andre programmer som støtter bildebehandling.

Risikosport

OS 3.0 har også flere andre nyvinninger, som nok mange vil mene burde vært der fra mer eller mindre første dag iPhone var på markedet.

Stort iPhone-framskritt

Dette gjelder ikke minst ting som videresending av SMSer, eller sletting av enkeltmeldinger fra SMS-tråder, for ikke å snakke om MMS.
Sistnevnte fungerer ikke på min førstegenerasjons iPhone, og vil ifølge Apple heller ikke gjøre det ved lansering - angivelig på grunn av en hardwareforskjell mellom iPhone 2G og 3G.

Til gjengjeld er noe så trivielt som bakgrunnssending av SMS (og MMS) nå på plass, slik at du kan hoppe ut av SMS-programmet før SMSen faktisk er sendt.

Merk deg at enkelte kolleger som har installert 3.0 på sine iPhone 3G-mobiler har hatt problemer med for eksempel mottak av MMSer, og skal man tolke tilbakemeldinger på nettet er det også flere som sliter med YouTube. Hos meg virker heller ikke den biten, men jeg forutsetter at den vil være oppe og stå igjen neste onsdag.

Safari virker forøvrig raskere enn tidligere, selv om slike ting gjerne henger sammen med at nyinstalleringer av operativsystem har en tendens til å medføre økt hastighet på telefonen - i det minste for en stakket stund.

Kalenderen er også forbedret, og støtter nå den såkalte CalDAV-standarden som du blant annet finner i Google Calendar. Det betyr at det er mulig å oppdatere kalendere trådløst, og at du enkelt kan synkronisere kalendere begge veier. Legger du inn en hendelse på iPhone dukker den opp i Google Calendar, og vice-versa.

Registreringen av i utgangspunktet relativt enkel, men kan kanskje forekomme noe tungvint og kryptisk for de som ikke kjenner CalDAV-standarden. Vi har heller ikke funnet ut om det er mulig å synkronisere flere kalendere fra Google Calendar, foreløpig får vi bare opp hendelser fra hovedkalenderen.

Tilgjengelig nå

Det lukter gull av OS 3.0. Var du glad i telefonen før, blir du enda gladere i den nå. Selv de som i utgangspunktet ikke tåler trynet på mobilen bør ta en ekstra kikk.

Mer informasjon om fremgangsmåten får du hos Apple.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer