Storslepp fra Nokia

München (DinSide Data): På en stor konferanse i går presenterte Nokia sine planer for høsten og det kommende året. Hele seks mobiltelefoner pluss nytt tilbehør ble vist, og Nokia satser i tillegg på nye markeder.

Publisert
Sist oppdatert

Storslepp fra Nokia

  1. Nokias nye mobiler


Nokia slo virkelig på stortromma på gårsdagens konferanse, som foregikk på et senter utenfor München i Tyskland. Mobilgiganten lanserte seks nye telefoner for de fleste markedssegmentene, og selv om de store overraskelsene uteble var det fremdeles en del interessant å se.

I følge forhåndsrykter skulle vi se en ny versjon av den populære Communicator-telefonen, men disse ryktene stemte dessverre ikke. Vi må nok fortsatt vente litt på en oppgradering av denne profftelefonen, men i mellomtiden får vi vel kose oss med de andre modellene.

Kamera og tastatur

Kameraet på baksiden av Nokia 7250
Kameraet på baksiden av Nokia 7250 Vis mer
Nokia 6800 - sammenbrettet
Nokia 6800 - sammenbrettet Vis mer
Nokia 5100
Nokia 5100 Vis mer
Nokia N-Gage
Nokia N-Gage Vis mer


Den første nyheten er Nokia 7250 – en direkte etterfølger til 7210 som akkurat har kommet på markedet (les vår test av 7210 her). Utseendemessig er telefonen temmelig lik 7210 – den er akkurat like stor, har en tiltrekkende design, samme type fargeskjerm og mer eller mindre identisk teknologi på innsiden. Den store nyheten er at telefonen har et innebygd kamera på baksiden. Det er altså den første Nokia-telefonen som har kamera og ikke er stor og klumpete samtidig. Hittil har vi sett Nokia 7650 og 3650 med innebygd kamera, og vi synes at det å bygge inn bildemuligheter i mindre og mer håndterlige telefoner er en svært god ide.

Neste telefon i rekken heter Nokia 6800, og er designet med tanke på rask inntasting av meldinger, e-post og annen tekst. Telefonen ser ganske tradisjonelt ut ved første øyekast, men kan faktisk brettes ut slik at et fullstendig tastatur kommer til syne. Da blir det naturligvis betydelig enklere å skrive inn tekst. Telefonen er en videreutvikling av den ganske så stygge og klumpete 5510, nå i en betydelig mer elegant utgave. Den har også fargeskjerm og støtte for MMS, Java, innebygd radio og lommebok for mobil handel.

Nokia 6100 er teknisk lik 7210-telefonen, med fargeskjerm, MMS, Java og tre bånd. Den er imidlertid en god del mindre og lettere, med et elegant utseende. Størrelsen er i fokus her, og 6100 veier kun 76 gram.

Nokia 5100 er en telefon som skal tåle en støyt, og er beskyttet av gummi og tykk plast. Den har også innebygd lommelykt, termometer og kalorimåler og desibelmåler – altså beregnet for mennesker som lever et aktivt liv. Den har også fargeskjerm, MMS, Java og stereo radio.

Neste nyhet heter Nokia 2100, og er en rimelig førstegangstelefon uten spesielt mange finesser. Den har ikke fargeskjerm, men skal være ekstremt brukervennlig med lett tilgang til alle funksjoner, greie meldingsmuligheter og kompakt størrelse. Du kan også sette inn et valgfritt bilde på baksiden av telefonen.

Den siste nyheten er en videreutvikling av luksusmodellen 8910, som vi testet her. Nå har den imidlertid fått fargeskjerm og støtte for MMS. Vi ble egentlig ganske skuffet over denne, da fargeskjermen er mindre og av merkbart dårligere kvalitet enn på de øvrige Nokia-modellene.

Et fellestrekk var at ingen av de nye mobilene har Bluetooth – med unntak av 8910i. Nokia lover at fremtidens telefoner vil garantert støtte teknologien, men det var det altså ikke plass til i denne omgang.

Alt i alt synes vi Nokia presenterte et interessant utvalg av telefoner, og det var nok tastaturmobilen 6800 som vi tror kommer til å bli den aller mest spennende. Her har Nokia tenkt nytt, og etter noen minutter med telefonen synes vi den passet godt i hånden og var svært praktisk å bruke. Vi gleder oss til å få testet den ved et senere tidspunkt. Alle de nye modellene bør komme i salg i løpet av første kvartal 2003.

Se flere bilder her

Spill og tilbehør

En nyhet som kanskje overrasket aller mest var konseptet N-Gage. Nokia har nemlig kastet seg over et nytt marked: håndholdte spillmaskiner. N-Gage ligner på GameBoy Advance, men er stappfull av teknologi. Innebygd Bluetooth-radio sørger for at du kan spille mot andre, Java-støtte lar deg laste ned spill og programvare, samtidig som spill vil også kunne kjøpes i butikk (disse vil leveres på MMC-kort), og maskinen kan også fungere som vanlig mobiltelefon.

Spill for N-Gage vil utvikles av Sega, som sikkert bare er glade for å få konkurrere litt med Nintendo. Vi fikk se en liten snutt fra et spill, og det så unektelig flott ut.

Nokia ville ikke vise demoversjoner av maskinen eller svare på spørsmål, men lover at de kommer med ytterligere informasjon i februar neste år. Det gleder vi oss til.

En annen hyggelig nyhet er et lite digitalt kamera som passer til alle Nokia-telefoner med Pop-Port-tilkoblingen. De fleste nyere Nokia-modellene med fargeskjerm og MMS-støtte har denne porten. Kameraet festes med en kabel, og du kan ta bilder i VGA-kvalitet. En lavere oppløsning er også mulig. Det er bare å knipse bilder, som automatisk dukker opp på telefonens skjerm. I tillegg følger det et handsfree-headset med, og det kan du koble til kameraet. Produktet kommer i butikkene allerede nå i desember.

Nokia viste også et overvåkningskamera som kan styres med din mobiltelefon. Kameraet har bevegelsessensor og kan for eksempel ta et bilde hvis bevegelse registreres, for så å sende det som en MMS-melding til telefonen din.

Den siste nyheten er et høyttalersett for mobiltelefoner. Du setter inn telefonen din (enheten vil dessverre kun fungere med 6800 og 7250-modellene), og du kan bruke settet til å høre på radio eller ha en samtale. Batteriet vil samtidig lades opp. Høyttalersettet har også en lydinngang som lar deg koble til en ekstern musikkspiller.

Vi kommer selvsagt til å teste disse produktene grundig så fort de blir tilgjengelige, så følg med!

Se flere bilder her

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer