Samsung Galaxy S8

Stor skjerm i liten og lekker pakke, men venstrehendte får en dårligere opplevelse

Vi har fått en sniktitt på den nye toppmodellen fra Samsung.

NY ASSISTENT: Bixby skal kunne hjelpe deg med det meste. Men foreløpig ikke på norsk. Foto: Gaute Beckett Holmslet
NY ASSISTENT: Bixby skal kunne hjelpe deg med det meste. Men foreløpig ikke på norsk. Foto: Gaute Beckett Holmslet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dag ble Samsung Galaxy S8, det koreanske selskapets nyeste toppmodell, lansert. Men allerede før helgen fikk vi muligheten til å se, ta og føle på det nye flaggskipet.

Full oversikt over alt som ble lansert i dag

Telefonen tar over stafettpinnen etter S7 og S7 Edge, som begge fikk de beste skussmål og terningkast 6 i våre tester.

Det stilles med andre ord høye forventninger til S8, og vårt førsteinntrykk er at de i stor grad har levert en verdig etterfølger.

De minuttene vi fikk alene med telefonen, kvalifiserer nok ikke til å kalles en test, men vi fikk likevel lekt oss med den lenge nok til at vi kan komme med noen erfaringer og vurderinger.

Vi kan også bekrefte at det meste av informasjonen som ble lekket tidlig i mars, nå viser seg å stemme.

Se Samsungs nye flaggskip Samsung Galaxy S8 i aksjon. Vis mer

Skikkelig lekker

La det bare være sagt med én gang: Samsung har laget en skikkelig pen telefon. Runde kanter, en skjerm som bøyer seg rundt de samme kantene og en ryddig for- og bakside.

S8 kjennes fantastisk ut i hånden, og er kanskje den mest komfortable premiumtelefonen jeg har prøvd til nå.

Den er litt tykkere (0,9 mm) enn iPhone 7, noe som bidrar til den økte komforten. Jeg har alltid syntes at Apple gjorde telefonene litt for tynne fra og med iPhone 6. Det merkes spesielt når du hviler den på lillefingeren.

Samsung S8 er ikke mye tykkere, men det er akkurat nok til å gi den en mykere avrunding, som jeg personlig mener at gjør den både penere og mer komfortabel.

Design og utforming er selvfølgelig veldig subjektivt, men jeg tør påstå at du kommer til å få dårlig samvittighet dersom du gjemmer S8 bort i et deksel.

BEHAGELIG: Ja, den er litt tykkere enn iPhone 7, men til gjengjeld er den mer komfortabel å holde. Foto: Gaute Beckett Holmslet
BEHAGELIG: Ja, den er litt tykkere enn iPhone 7, men til gjengjeld er den mer komfortabel å holde. Foto: Gaute Beckett Holmslet Vis mer

Følger ikke Apple

Da iPhone fjernet inngangen for 3,5 mm-pluggen, ble det stor oppstandelse. Apple forsvarte grepet med at fremtiden er trådløs. Denne fremtiden har Samsung tilsynelatende ikke like mye troen på.

På S8 kan du fortsatt bruke hodetelefoner med kabel, via inngangen som er plassert ved siden av USB-C-inngangen i bunnen av telefonen. På toppen finner du inngang for sim- og minnekort.

På S8 introduserer Samsung også en ny knapp. Den har de plassert ved siden av volumknappene på venstre side. Knappen har én funksjon, og det er å vekke Samsungs digitale assistent Bixby. Vi kommer tilbake til Bixby litt lenger ned i artikkelen.

På høyre side av telefonen finner vi fortsatt knappen som vekker telefonen og fungerer som av/på-knapp.

EGEN KNAPP: Samsungs digitale assistent, Bixby, har fått sin egen knapp, plassert like under volumknappen. Foto: Gaute Beckett Holmslet
EGEN KNAPP: Samsungs digitale assistent, Bixby, har fått sin egen knapp, plassert like under volumknappen. Foto: Gaute Beckett Holmslet Vis mer

Små endringer på kamera

Bak på telefonen sitter fortsatt et kamera med 12 megapiksler og en blender på f/1,7. Foran har kameraet blitt oppgradert fra 5 til 8 megapiksler.

Samsung trekker fram økt lysfølsomhet for bilder i dårlige lysforhold og raskere autofokus som egenskaper som skiller seg ut med den nye toppmodellen.

Vi rakk å leke litt med kameraet, men bildekvaliteten tør vi ikke si så mye om før vi får testet i mer kontrollerte omgivelser.

Det vi kan si er at kameraets enhånds-zoom fungerte veldig fint. Ved å legge tommelen på utløserknappen på skjermen, og bevege den mot høyre eller venstre, kan du zoome inn og ut.

Litt rart var det imidlertid at vi ikke kunne zoome på denne måten mens vi filmet. Er ikke enhåndsfilming like vanlig som enhåndsfotografering nå til dags?

Kameraet på baksiden stikker for øvrig ikke noe særlig ut, men en liten kant eller ramme rundt linsa har produsenten beholdt. Dette er for å beskytte kameraet mot riper dersom telefonen ligger med ryggen ned uten deksel.

ZOOM: På hver side av utløserknappen er en liten rekke små prikker. Disse indikerer at du kan zoome ved å skyve tommelen mot høyre eller venstre. Foto: Gaute Beckett Holmslet
ZOOM: På hver side av utløserknappen er en liten rekke små prikker. Disse indikerer at du kan zoome ved å skyve tommelen mot høyre eller venstre. Foto: Gaute Beckett Holmslet Vis mer

«Ny» formfaktor

At det kom til å skje noe på skjermfronten i år ble for alvor klart da LG lanserte sin G6, med 18:9-aspekt. Samsungs S8 har et nesten tilsvarende høyde/bredde-forhold på 18,5:9, noe som gjør den til en lang og smal telefon.

S8 kommer nå kun med skjermen vi kjenner som Edge, men som de har omdøpt til Infinity. Altså der skjermkantene er avrundet.

Den minste av de to toppmodellene har en 5,8-tommers skjerm med en oppløsning på 2960x1440. Antall piksler i bredden er med andre ord den samme som på forgjengeren, mens S8 har fått 400 ekstra pikselrader i høyden (S7 hadde en skjerm på 2560x1440). S8+ har en 6,2-tommers skjerm, med samme oppløsning.

For å få til dette har de tatt bort den fysiske hjemknappen, som også inneholdt fingeravtrykkleser.

Hjemknapp-funksjonen har de beholdt på samme sted, i form av et trykkfølsomt område som vibrerer når du trykker på det. Dette fungerte fint, og vi merket ikke noen stor forskjell fra Apples løsning, selv om sistnevntes kanskje er mer poengtert og umiddelbar, og derfor føles mer som et tradisjonelt «klikk».

Fingeravtrykksensoren er flyttet til baksiden av telefonen. Dette valget er vi mer usikre på om vi liker.

STØRRE SKJERM: Fronten på S8 (til venstre) er nesten bare skjerm, og får utnyttet arealet langt bedre enn Apples iPhone 7. Foto: Gaute Beckett Holmslet
STØRRE SKJERM: Fronten på S8 (til venstre) er nesten bare skjerm, og får utnyttet arealet langt bedre enn Apples iPhone 7. Foto: Gaute Beckett Holmslet Vis mer

Ekskluderende

For det første er plasseringen litt rar. Sensoren har fått plass ved siden av kameraet. Både kameralinsen og sensoren har imidlertid en stålkant rundt, noe som gjør at de lett kan forveksles, og det skjedde rett som det var at jeg holdt fingeren over kameraet i stedet for sensoren.

For det andre er plasseringen litt ekskluderende. Sensorens plassering er til en viss grad naturlig for de fleste av oss, men for venstrehendte vil det nok kreve litt fingerakrobatikk å få plassert et avtrykk på sensoren.

En av våre finske kolleger er venstrehendt, og etter å ha prøvd telefonen sa han at fingeravtrykksensoren var verdiløs i hans tilfelle. Det er kanskje å ta litt hardt i, men at den vil være vanskeligere å nå for venstrehendte er nok ganske innlysende, med tanke på plasseringen.

For høyrehendte vil det sikkert være en vanesak, så vi vil komme tilbake til dette når vi får telefonen inn til en skikkelig test.

S8 har for øvrig fått Iris-scanneren fra Note 7, men for at den skal ha noe for seg bør det ha skjedd noen forbedringer fra sist.

FINGER-ID: Fingeravtrykksensoren er nå plassert på baksiden, til høyre for kameraet. Det kan skape litt trøbbel for venstrehendte. Foto: Gaute Beckett Holmslet
FINGER-ID: Fingeravtrykksensoren er nå plassert på baksiden, til høyre for kameraet. Det kan skape litt trøbbel for venstrehendte. Foto: Gaute Beckett Holmslet Vis mer

Hello, Bixby!

Med S8 lanseres også Samsungs nye digitale assistent: Bixby. Den har som nevnt fått en egen dedikert knapp på venstre side.

For å snakke til Bixby holder du knappen inne, eller du kan gi den et kort trykk for å komme inn i Bixby-menyen, som er litt tilsvarende Google Nå-funksjonen.

Vi fikk en demonstrasjon av hva Bixby kan gjøre, og Samsung la mye vekt på at Bixby skal være god på kontekst og samhandling gjennom både stemme, bilde og berøring.

Et eksempel var at de ba Bixby finne fram bilder fra en tur. Deretter markerte de 4-5 bilder på skjermen og ba Bixby lage et fotoalbum. Assistenten forstod da at det var de markerte bildene som skulle bli et album, og lagde dette.

De viste også hvordan de kunne ta et bilde av noe med kameraet, for eksempel en pakke sjokolade, og spørre hvor denne sjokoladen kunne kjøpes. Da listet Bixby opp butikker som solgte denne sjokoladen.

TROR PÅ KABEL: Mens Apple mener hodetelefonkabel er ut, og derfor har fjernet 3,5 mm-inngangen på iPhone 7 (øverst), har Samsung fortsatt troen. Foto: Gaute Beckett Holmslet
TROR PÅ KABEL: Mens Apple mener hodetelefonkabel er ut, og derfor har fjernet 3,5 mm-inngangen på iPhone 7 (øverst), har Samsung fortsatt troen. Foto: Gaute Beckett Holmslet Vis mer

Begrenset i Norge

Med norske øyne er det ikke like spennende å se hva Bixby kan gjøre, ettersom assistenten vil få begrenset funksjonalitet her på berget. I første omgang skjønner han bare amerikansk-engelsk og koreansk, selv om Samsung sier han skal lære seg flere språk etter hvert (ikke hold pusten).

Etter det vi forstod skal det imidlertid ikke være noen geografiske sperrer, så om du er komfortabel med å konversere på engelsk eller koreansk burde dette være mulig selv om du befinner deg i Norge.

Hva Bixby kan gjøre vil også begrenses av hvilke tjenester som er tilgjengelige i hvert enkelt land. Er det ikke noen norske shoppingtjenester Bixby vil samarbeide med, så vil naturligvis ikke shopping-funksjonen fungere.

Kommer du ikke overens med Bixby, kan det være greit å vite at også Google Assistant er tilgjengelig på S8. Så vil tiden vise hvem som lærer seg norsk først.

Googles assistent er tilgjengelig ved å trykke og holde inne hjem-sonen nederst på skjermen.

Vi vil selvfølgelig bli bedre kjent med Bixby når vi får S8 inn til test.

TRE FARGER: Samsung Galaxy S8 og S8+ fås i tre farger: Midnight Black, Arctic Silver og Orchid Grey. Foto: Gaute Beckett Holmslet
TRE FARGER: Samsung Galaxy S8 og S8+ fås i tre farger: Midnight Black, Arctic Silver og Orchid Grey. Foto: Gaute Beckett Holmslet Vis mer

Tre farger

Samsung Galaxy S8 og S8+ kommer i tre forskjellige farger. Det finnes også flere farger, men de er foreløpig ikke beregnet på det norske markedet.

De tre fargene er Midnight Black, Orchid Grey (har et lillaskjær i seg) og Arctic Silver. De er langt ifra matte, og bryter lyset på en slags perlemoraktig måte (se bilde). Hvordan de tåler skraper får vi se på etter litt bruk.

S8 har fått en veiledende pris på 7.590 kroner, mens S8+ skal koste 8.490 – nesten tusenlappen dyrere. Salgsstart er 28. april, men den skal være mulig å forhåndsbestille allerede fra i kveld.

Vil du se nærmere på spesifikasjonene finner du dem under.

Samsung lanserte også DeX, som skal gjøre mobiltelefonen din til en desktop-maskin. Den kommer vi tilbake til i en senere sak.

Reiseomkostningene til denne reportasjen er dekket av Samsung. Les mer her.

Spesifikasjoner S8 S8+
STØRRELSE (HxBxD)148.9 x 68.1 x 8 mm /151g159.5 x 73.4 x 8.1 mm /171g
SKJERM146.5mm (5.8” , full rektangel) / 143.3mm (5.6” , avrundede hjørner)* Quad HD+ sAMOLED158.1mm (6.2” , full rektangel) / 154.5mm (6.1” , avrundede hjørner)* Quad HD+ sAMOLED
PROSESSOROcta-core 2.3GHz + 1.7GHz (4,0 GB RAM)Octa-core 2.3GHz + 1.7GHz (4,0 GB RAM)
MINNE64 GB + microSD (opptil 256 GB)64 GB + microSD (opptil 256 GB)
NETTVERK4G (450/50 Mbps)4G (450/50 Mbps)
KAMERA12 MP (Dual Pixel/OIS/F 1.7) + 8 MP (AF/F1.7)12 MP (Dual Pixel/OIS/F 1.7) + 8 MP (AF/F1.7)
OSAndroid 7.0Android 7.0
TILKOBLINGERUSB 3.0 Type-C, NFC, BT 5.0, GPS + Glonass + Beidou + GalileoUSB 3.0 Type-C, NFC, BT 5.0, GPS + Glonass + Beidou + Galileo
WI-FI802.11 a/b/g/n/ac 2.4 + 5 GHz802.11 a/b/g/n/ac 2.4 + 5 GHz
BATTERI3000 mAh3500 mAh
ANNETIris Scanner / IP68 / Glass and Metall DesignIris Scanner / IP68 / Glass and Metall Design
*Skjermstørrelsen er 5,8 tommer målt diagonalt over skjermen, og 5,6 tommer når de avrundede hjørnene er trukket fra.*Skjermstørrelsen er 6,2 tommer målt diagonalt over skjermen, og 6,1 tommer når de avrundede hjørnene er trukket fra.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!