Stor-aktørene satser på bredbåndsunderholdning

Både RealNetworks og Microsoft satser kraftig på utvikling av programvare som skal gi deg bedre utbytte av video og audio på Internett. Real har nå lagt ut betaversjoner av produkter som skal gi Internett-video med VHS-kvalitet, mens Bill Gates lover mye nytt fra Microsoft i tiden som kommer.

RealNetworks har lenge dominert audio- og videomarkedet på Internett med sine avspillingsprogrammer. Nå girer selskapet opp i bredbåndskappløpet, og har lagt ut betaversjoner av RealServer og RealProducer. I tillegg har selskapet også lansert en ny versjon av sitt Real.com Guide-nettsted som henvender seg til deg som har bredbåndstilknytning til Internett.

Men det er ikke bare RealNetworks som mener at bredbåndstjenester som video og audio vil vokse kraftig i popularitet og utbredelse på Internett i nær fremtid. Microsoft vil også være med å ta markedsandeler.

Tirsdag denne uken snakket Bill Gates om Microsofts planer om kraftige investeringer i det digitale audio- og videomarkedet, på en konferanse i California.

The Real deal

Foreløpig har RealNetworks et forsprang på Microsoft i audio- og videomarkedet. I følge en undersøkelse som Nielsen/Net Ratings foretok i oktober, blir RealPlayer brukt 10 ganger så hyppig som Microsofts Media Player. På tirsdag sa representanter for RealNetworks at deres siste versjon av RealPlayer har blitt lastet ned mer enn 7 millioner ganger.

Og denne uken ble nyheten om noen av RealNetworks nye produkter for bredbåndstjenester annonsert:

RealServer 7.0 brukes til å sende ut kontinuerlige datastrømmer som inneholder audio og video (eng. streaming), og det er egenskapene til denne nye serveren som kan gi oss noe å se frem til: I følge RealNetworks vil RealServer 7.0 by på VHS videokvalitet på 800 Kbps-forbindelser, og video som holder MPEG-1-kvalitet på halvparten av båndbredden i forhold til det som var nødvendig med tidligere løsninger.

I følge RealNetworks skal den nye serveren ha opp til 250% mer kapasitet enn tidligere utgaver, samt en mer sikker forbindelse til brukeren.

De som legger ut audio- og video-innholdet på nettet skal kunne benytte programvaren RealProducer 7.0, som konverterer innholdet til et format som RealServer forstår. Real Producer 7.0 har forbedret variabel kompresjon for video, både for direktesendinger og videoer sendt på forespørsel. Den har også en båndbredde-simulator, slik at produsenten kan se hvordan innholdet vil se ut for deg og andre brukere ved forskjellige båndbredder.

Microsoft lover nyheter

Microsoft sin Media Player ligger fremdeles bak RealPlayer, men øker i popularitet. Men Microsoft venter ikke passivt på at dette skal skje i sakte fart. Selskapet vil inkludere sin Windows Movie Maker i neste forbrukerversjon av Windows (Millennium), som kommer neste år. Med dette programmet skal du kunne lage og redigere egne filmer, etter å ha gjort opptak med et digitalt videokamera eller digitalisert vanlig video via et videokort i PCen.

Tirsdag ble det også vist frem andre fremtidsprosjekter for Microsoft og samarbedispartnere. Målet er å bringe bredbåndstjenester inn i hverdagen din. Et av produktene er en digital TV-boks som bruker en bearbeidet versjon av operativsystemet Windows CE. En annen bredbåndsnyhet er en ”radioavspiller” fra Sonicbox Inc., som lar deg lytte på musikk som er lagret på PCen din på hvilken som helst vanlig radio.

Nettsider for bredbåndstjenester

For å styrke bredbåndssatsingen ytterligere, har både RealNetworks og Microsoft utviklet nettsteder spesielt for deg som har Internett-tilknytning med stor båndbredde.

Nettsiden til RealNetworks, som heter Real.com Guide , har denne uken blitt lansert i en ny versjon som retter seg mot bredbåndsbrukere. Microsoft har utarbeidet en bredbåndsseksjon av nettstedet WindowsMedia.

Hva får du?

Utviklingen av programvarer for bredbåndsinnhold på Internett er spennende for oss brukere. En fremtid med all verdens underholdningstilbud tilgjengelig på Internett, med god kvalitet lett tilgjengelig for de fleste, høres fristende ut.
Likevel må vi nok vente noe lengre før utviklingen har kommet dithen.

Selv om for eksempel RealServer 7.0 lover at du skal kunne ta imot video med bedre kvalitet på mindre båndbredde, så må du fremdeles ha en veldig rask og god forbindelse for å kunne få utbytte av dette. En dobbel ISDN-forbindelse er fremdeles langt unna godt nok for at du skal kunne se video i VHS-kvalitet; du må ha 6-7 ganger ISDN-hastighet for å nærme deg den type kvalitet. Likevel er denne utviklingen lovende, også for ”vanlige” Internett-brukere.

Et av de spennende punktene med RealNetworks’ nye produkter, er at selskapet med dette har forbedret muligheten for virkelig høykvalitets film på Internett. Hittil har Real-spillerne fokusert mer på greie videomuligheter for folk med en ”helt vanlig” Internett-forbindelse.