Spritz vil gjøre deg til en lynleser

Så mye å lese, så lite tid? Programmet Spritz lover å gjøre lesing på skjerm raskere og lettere.

Teknologi har forandret måten vi hører på musikk, ser på TV og spiller spill på. Men selv om de fleste av oss har konstant tilgang til lesestoff på smarttelefoner, nettbrett og PC, er måten vi leser på den samme på skjerm som på papir:

Vi må flytte øynene fra ord til ord og fra linje til linje, og de fleste oss kan bare lese så raskt som vår indre stemme.

Nå vil utviklerne bak programvaren Spritz revolusjonere måten vi leser på, og gjøre oss alle til lynlesere, og det er bare å innrømme at vi lot oss fascinere når vi prøvde.

Les også: DinSide tester nettbrett

Lese en bok på nitti minutter?

Gjennomsnittlig lesehastighet for voksne beregnes normalt å ligge på rundt 200 til 250 ord i minuttet. Det finnes en rekke ulike metoder for hurtiglesning, men de fleste krever en del trening.

Folka bak Spritz hevder imidlertid at deres metode kan læres på mindre enn fem minutter, og at du raskt vil kunne trene deg opp til å lese 400, 600 eller til og med opptil 1000 ord i minuttet.

Klarer du 1000 ord i minuttet – som Spritz hevder er innenfor rekkevidde for de fleste – vil du derfor kunne lese ut en gjennomsnittlig roman på nitti minutter.

Men ikke tro oss, prøv selv hvordan Spritz fungerer med 250 ord i minuttet:

Artikkelen fortsetter under annonsen

Gikk det greit? Her er hastigheten økt til 350 ord i minuttet:

Hvis du fortsatt henger med, kan du prøve deg på 500 ord i minuttet:

Lettere å lese på liten skjerm

Ifølge Spritz er en av grunnene til at lesing tar tid, at øynene dine må bevege seg fra ord til ord og fra linje til linje.

Spritz viser deg derimot ett ord av gangen i rask rekkefølge.

Dermed trenger du altså ikke bevege øynene, og hjernen din kan istedet fokusere utelukkende på å forstå ordene. Du kan selv bestemme farten, og øke hastigheten etterhvert som du venner deg til denne måten å lese på.

I tillegg identifiserer Spritz-programmet et såkalt «optimalt gjenkjennelsespunkt» i hvert ord og markerer denne bokstaven i rødt, slik at øynene festes på dette punktet. Dette skal gjøre det lettere for hjernen å raskt prosessere ordets mening.

Appen er spesielt beregnet for å gjøre lesing på liten skjerm lettere. Du slipper å skrolle, sveipe og klype, og siden du bare ser ett ord om gangen slipper du også å myse over liten skrift, noe mange synes er anstrengende.

Les også: Gjør skriften større på mobilen

Alternativ for iOS: Velocity

Selv om Spritz har fått mye oppmerksomhet, er det ikke den første appen for hurtiglesning. I fjor ble nemlig appen Velocity lansert for iOS, som følger samme prinsipp som Spritz, bortsett fra at den ikke markerer det «optimale gjenkjennelsespunktet» i rødt.

Vi har testet Velocity, og synes det er et morsomt konsept. Vi ble ganske raskt komfortable med opptil 500 ord i minuttet, det vil si dobbelt så fort som gjennomsnittlig lesehastighet.

Imidlertid krever appen konsentrasjon, spesielt når hastigheten skrus opp: Hvis du blir distrahert, er det lett å miste sammenhengen i teksten, og du må stoppe strømmen og gå tilbake.

Hvis du derimot konsentrerer deg, er vårt inntrykk at det er lettere å få med seg innholdet i teksten på denne måten enn om du skulle brukt samme tid på å skumlese teksten på vanlig måte.

Velocity koster 25 kroner i iTunes.

Lanseres sammen med Samsung Galaxy S5

Spritz lanseres offisielt sammen med kommende Samsung Galaxy S5 og Gear 2 Smartwatch, og det forventes at appen etterhvert vil bli gjort tilgjengelig for alle Android-mobiler.

Les også: Sniktitt på Samsung Galaxy S5

Ifølge nettsiden til Spritz jobbes det med å utvikle Spritz-teknologien for en rekke ulike programmer og plattformer, og selskapets ambisiøse mål er at 15 prosent av all lesing på skjerm skal skje via Spritz i løpet av 2016.

Hvis du ikke vil vente, finnes det alternative hurtiglesningsapper. Har du en iPhone kan du teste ut Velocity.

Bruker du Android kan du sjekke ut gratisappen Speed Reader som fungerer etter lignende prinsipp, og se om metoden er noe for deg.

Du kan også sjekke ut nettstedet Spreeder, der du kan lime inn tekst og få ordene servert ett og ett.