Spotify vs Wimp

Vi har testet musikkbuffetene på mobil. Hvilken av dem er best?

<strong>DUELL:</strong> Spotify og Wimp slåss om musikkbudsjettet ditt. Vi har testet dem begge.
DUELL: Spotify og Wimp slåss om musikkbudsjettet ditt. Vi har testet dem begge. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hvis du er over middels interessert i musikk, kan du neppe ha unngått å få med deg Spotify og Wimp - to musikktjenester som denne høsten vil slåss om norske musikkinteresserte.

Tjenestene er basert på en buffet-modell, der du kan betale en fast pris pr måned for å høre akkurat så mye du vil. Inntektene fordeles så til artistene basert på lyttefrekvens.

Spotify har i tillegg en gratisversjon som er reklamefinansiert, men for å bruke mobilversjonen er du nødt til å betale for et såkalt premium-abonnement. Wimp er foreløpig ikke offentlig lansert og er fortsatt i betafasen, men forventes å lansere i løpet av høsten, og da kun som betalingstjeneste; i hvert fall i følge tilbakemeldingene vi fikk da vi intervjuet Aspiro, selvskapet som utvikler Wimp, tidligere i år.

Merk at det også betyr at Wimp-programvaren vi tester i denne artikkelen foreløpig er i en lukket beta og vil avvike fra det ferdige produktet når Wimp lanseres for fullt.

Spotify har støtte for å laste ned spillelister i sin helhet, som gjør at du kan spille av musikk lokalt på telefonen. Dette vil også komme på Wimp.
Spotify har støtte for å laste ned spillelister i sin helhet, som gjør at du kan spille av musikk lokalt på telefonen. Dette vil også komme på Wimp. Vis mer


Både Spotify og Wimp er såkalte streamingtjenester. Det betyr at du kun kan høre sangene over nettet og ikke lagre filene slik at du kan flytte dem slik du vil. Dog benytter begge løsningene seg av mellomlagring (caching), slik at du ved gjentatte lyttinger ikke trenger å laste hele sangen på nytt. Spotify har i tillegg en offline-funksjon som laster ned hele sangen, og som du derfor kan bruke på flyet eller andre steder der du ikke kan laste ned data. Vi har fått bekreftet fra Aspiro at kodingen av offline-modus starter neste uke, og ved lansering vil dette være på plass også på Wimp.

Vi har testet mobilversjonen av løsningene opp mot hverandre, begge på en HTC Hero med Android-operativsystem for å gjøre forutsetningene like. Spotify finnes i tillegg for iPhone. I motsetning til Android-versjonen har iPhone-versjonen én stor svakhet: Siden Apple kun tillater én applikasjon å kjøre av gangen, får du ikke brukt telefonen til noe annet mens du hører på musikk (med mindre du gjør opprør og jailbreaker telefonen).

Her er kriteriene vi har vektlagt:

  • Lydkvalitet
  • Brukervennlighet
  • Ytelse
  • Funksjonalitet
  • Sangutvalg
Siden Wimp fortsatt er i beta (og gratis dersom du har vært blant de heldige som har fått invitasjon), kan vi foreløpig ikke sammenligne med tanke på pris - den er fortsatt ikke annonsert.

Merk også at vi i denne testen ikke gjør noe vurdering av PC-versjonen av programvaren.

Avspilling av en sang. Du kan få opp artist og album på Wimp ved å trykke på meny-knappen på telefonen, mens Spotify har dette på skjermen og støtter også tilfeldig rekkefølge på spillelisten. Wimp har derimot støtte for en midlertidig spilleliste.
Avspilling av en sang. Du kan få opp artist og album på Wimp ved å trykke på meny-knappen på telefonen, mens Spotify har dette på skjermen og støtter også tilfeldig rekkefølge på spillelisten. Wimp har derimot støtte for en midlertidig spilleliste. Vis mer


Lydkvalitet

Pr. i dag benytter kamphanene seg av følgende bitrater og kompresjonsmetoder:

  • Spotify - 160kbps Ogg Vorbis
  • Wimp - 64kbps AAC+
Forskjellen er også tydelig i våre øreklokker - Spotify har bedre lydkvalitet enn Wimp, og selv ved "ukritisk" lytting, høres det godt at Wimps kompresjon er litt for hard, som resulterer i artifakter og mangelfullt lydbilde. Vi har kontaktet Aspiro angående dette, og fikk til svar at de eksperimenterte med høyere bitrater, men noe mer konkret enn dette har vi ikke foreløpig.

Merk dog at du ikke nødvendigvis hører forskjellen like godt i alle ørepropper (vi har brukt et Beyerdynamic-hodesett til 1600 kroner), og at lavere bitrate kan være fordelaktig om du ikke har noe spesielt god dataplan på mobilabonnementet ditt.

Uansett - med tanke på lydkvalitet går dette poenget til Spotify. Spesielt siden argumentet om mindre databruk besvares med offline-spillelister der sangene lagres på telefonen i sin helhet.

Wimp har et prediktivt søkefelt som kan spare deg for en del tastetrykk.
Wimp har et prediktivt søkefelt som kan spare deg for en del tastetrykk. Vis mer


Brukervennlighet

Her er det småting som skiller Android-applikasjonene.

Søk
Begge lar deg søke etter artist, album eller sang. Wimp gjør dette med ett søk der søkeresultatet er delt opp i henholdsvis artist, album og mest populære sanger (etter hverandre nedover), mens Spotify deler opp i disse kategoriene basert på flipper på toppen.

Hva som er å foretrekke blir en subjektiv oppfatning, men ett plusspoeng får Wimp pga prediktivt søkefelt, ved at det f.eks. popper opp "Muse" og "Don't stop the music" når du skriver "mus" i søkefeltet. Det kan spare deg for noen tastetrykk (vel, ett i dette tilfellet - ikke noe vont om Rihanna, altså).

image: Spotify vs Wimp


Søkefeltet til Spotify mangler også prediktiv utlisting, men viser til gjengjeld de siste søkene du har utført.

Forsider
Forsiden til Wimp inneholder de mest populære og nyeste plateslippene. I tillegg anbefales det grupperinger av album, f.eks. "Nytt og norsk", "Legendariske debutalbum" eller "Countryklassikere". Dette synes vi er en snedig funksjon, som gir deg en fin innfallsvinkel til å oppdage ny musikk. Den samme forsiden har også et søkefelt på toppen.

Få plass til tusenvis av sanger på mobilen

Startbildene på hhv Spotify (venstre) og Wimp (høyre). Vi savner søkefelt og topplister i Spotify - her er bare de nyeste utgivelsene.
Startbildene på hhv Spotify (venstre) og Wimp (høyre). Vi savner søkefelt og topplister i Spotify - her er bare de nyeste utgivelsene. Vis mer


Forsiden til Spotify er ikke like snedig. Her listes det opp 15 utgivelser, men det angis ikke om dette er de mest populære (neppe, siden 7 av dem er Roxette-utvigelser), så vi antar at dette er de 15 nyeste utgivelsene som er lagt inn. Forsiden kunne med fordel også hatt et søkefelt (selv om det bare er ett trykk unna), og for begge tjenestenes del synes vi det kunne ha vært greit å få opp sangene vi har lyttet mest til, det vi hørte på sist o.l.

Navigasjon
En ting som gjør PC-variantene av disse programmene så fine å bruke, er at all informasjon er krysslenket. Trykker du på en artist, vises all musikk med denne artisten, og hører du på en sang, kan du trykke på albumet for å se resten. Dette ser ut til å være utfordrende på touchmobiler, der det er begrenset plass til tekst, og der pekeren (=fingeren) er langt større enn én piksel på skjermen.

Wimp løser dette med krysslenking på følgende måte: Når du lytter til en sang kan du trykke på telefonens menu-knapp slik at knapper for "vis artist" og "vis album" vises. Du kan imidlertid kun gjøre dette på sangen du hører på akkurat nå, og ikke på en annen i gjeldende spilleliste eller i et søkeresultat.

image: Spotify vs Wimp


Holder du knappen nede over en sang i et søkeresultat, får du opp en meny som lar deg legge den til en en av spillelistene dine, som neste sang i gjeldende spillekø, eller til slutt i gjeldende spillekø. Merk imidlertid at resten av spillekøen slettes dersom du velger å legge den til som neste sang, som er litt dumt hvis du har lagt opp til en lang spilleliste, men bare må trumfe igjennom hva som skal spilles etter sangen du hører på nå. Fikse dette, Aspiro? (Som nevnt er programvaren fortsatt i beta og ikke tilgjengelig for publikum.)

image: Spotify vs Wimp


Spotify er bedre med tanke på krysslenking. Du kan både gå til gjeldende artist og album når du spiller en sang, men også ved å holde fingeren nede over en sang i et søkeresultat eller spilleliste. Dog mangler Spotify muligheten for en midlertidig spillekø - starter du en sang i et søkeresultat hopper den automatisk til neste (slik den også gjør i PC-klienten), men det er ikke mulig å legge til en annen sang inn i den samme spillekøen, noe som er mulig i PC-versjonen.

Supertriks til Spotify

På dette punktet er altså ingen av løsningene gode nok i våre øyne. Når det gjelder spillelister er funksjonaliteten ganske lik - du kan holde fingeren nede over en låt for å legge en sang til en spilleliste, som også synkroniseres slik at oppdateringen reflekteres på PC-versjonen.

Ytelse

Vi har målt ytelser både på sangstart og søk. Naturligvis varierer det litt, men etter å ha gjentatt testingen sitter vi med følgende anslag, utført over Netcoms 3G-nett midt i Oslo:

Wimp:
Søk - ca. ett sekund (og i tillegg assistert av prediktiv skriving)
Starte en sang: ca 3 sekunder
Starte den samme sangen etter én gjennomspilling: 3 sekunder

Spotify
Søk - ca 3 sekunder
Starte en sang - ca 3 sekunder
Starte den samme sangen etter én gjennomspilling: 1 sekunder

Med andre ord er mellomlagringen implementert mer effektivt i Spotify. Dog går det markant kjappere å søke i Wimp, og vi opplever også applikasjonen som litt mer snappy jevnt over. Merk dog at filene i Spotify er nesten tre ganger så store med tanke på bitraten, men starter allikevel like raskt.

Funksjonalitet

Vi har berørt mye av funksjonaliteten i det forrige avsnittet. Her er høydepunktene:

Spotify
- Støtter offline-spillelister (Wimp vil få dette, sannsynligvis klart til lansering)
- Viser artist/album om du holder fingeren på en sang
- Kan vise artistinformasjon, noe Wimp kun gjør (og er bedre på) i PC-versjonen

Wimp
- Midlertidig spillekø i tillegg til spillelister
- Prediktivt søkefelt
- Favorittartister slik at du slipper å søke opp

Begge har i tillegg synkronisering mot PC-versjonen slik at spillelister oppdateres. Hverken Wimp eller Spotify har sosiale funksjoner (deling med andre) i mobilklienten; ei heller scrobbling via Last.fm selv om begge støtter dette i PC-versjonen.

Sangutvalg

La det være sagt med en gang - begge disse tjenestene har lassevis av musikk (vi snakker et sjusifret antall sanger hos begge), men ingen av dem har alt. Vi kunne selvsagt dratt igjennom topp 20-lista og Rolling Stone's 500 favoritter og sett på hvem som hadde hva, men uansett vil det kun være en pekepinn.

For fans er det imidlertid verdt å merke seg at spesielt Pink Floyd og Metallica er tilgjengelige i Wimp, men ikke i Spotify. Wimp er også mer omfattende på norsk musikk - en stikkprøve med "norske klassikere"-listen på høyre side av Musikkonlines forside (som vi for øvrig testet for 2,5 år siden) viser at Wimp har alle albumene, mens Spotify kun kan skilte med 5 av de 8. Det er også vårt generelle inntrykk at den norske musikkatalogen er mer omfattende hos Wimp.

Deg og musikkjøp

Wimp eller Spotify? (Avsluttet)
Spotify(58%) 1518
Wimp(22%) 567
Jeg...ehm...skaffer musikk gjennom andre kanaler(15%) 383
Jeg liker å eie musikken og kjøper via iTunes e.l.(6%) 153
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Konklusjon

I denne testen har vi sett på Spotify og Wimp - de store musikkstreamingkonkurrentene her til lands, der vi har fokusert på mobilversjonen av tjenestene.

Vi lar være å utrope én vinner siden de begge har sine fordeler og ulemper, og siden Wimp-applikasjonen tross alt er i beta og ikke er lansert for publikum ennå, men her er høydepunktene i skrivende stund:

Spotifys største fordeler:
- Vesentlig bedre lydkvalitet (160kbps OGG Vorbis vs 64kbps AAC+)
- Bedre implementert krysslenking (vis alt med artist, eller alle på et album direkte fra et søkeresultat)
(- Offline-spillelister; lagre låtene slik at du kan spille dem lokalt på telefonen; dette vil også komme på Wimp)

Wimps største fordeler:
- Mer brukervennlig jevnt over, og med en bedre startside
- Prediktivt søk og kjapp respons gjør den raskere i generell bruk
- Bedre utvalg av norsk musikk. Metallica. Pink Floyd.

I tillegg må vi nevne, til Wimps fordel, at det også være naturlig å anta at Telenors mobilabonnement vil oppgraderes med "Wimp-vennlighet" dersom man betaler for denne tjenesten, siden Telenor er en av partnerne bak Wimp-konseptet (sammen med Platekompaniet og Aspiro).

Som nevnt er det dog usikkert når Wimp blir lansert for fullt, og vi har ikke klart å få tak i prispunktet, annet enn at "vi kommer selvfølgelig til å være konkurransedyktige i forhold til andre tilbydere av tilsvarende tjenester".

Det skal med andre ord bli spennende å se hva Aspiro fikser før Wimp slippes ut til massene. Dog må vi si at lyd i 64kbps er en liten showstopper, og vi krysser fingrene på at også dette vil bli forbedret før lansering.

I så fall vil Wimp seile opp som vår favoritt blant disse to.