Spar datatrafikk med Opera Max

Komprimerer «alt» og sparer inn på megabytene.

<strong>SPAR MEGABYTENE:</strong> Opera Max komprimerer trafikk til telefonen din slik at det blir billigere å surfe i utlandet. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN
SPAR MEGABYTENE: Opera Max komprimerer trafikk til telefonen din slik at det blir billigere å surfe i utlandet. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Å bruke datatrafikk i utlandet kan bli en dyr affære. Riktignok tilbyr enkelte operatører «norske» priser i andre nordiske land, men drar du nedover i Europa eller til et annet kontinent er prisene langt høyere.

Les også: Nå kan mobilferien bli billigere

Også her i Norge har mange et telefonabonnement med en inkludert datakvote, og mang en bruker har nok opplevd å gå over denne grensen slik at man blir fakturert ekstra.

Komprimerer datatrafikk

Opera Max er en Android-app som kan hjelpe deg i å knappe inn på datatrafikken. Det gjør den ved å opprette en VPN-tilkobling til Operas servere, slik at nettinnhold blir komprimert før det sendes videre til telefonen din; altså på samme måte som Turbo-funksjonen selskapet har bakt inn i Opera-nettleseren både på PC og mobil.

I Opera Max-appen kan du se hvor mye hver app har brukt av datatrafikk og hvor mye du har spart.
I Opera Max-appen kan du se hvor mye hver app har brukt av datatrafikk og hvor mye du har spart. Vis mer


Når du har installert og startet appen, ligger den i bakgrunnen og komprimerer trafikk. Det skjer i utgangspunktet på tvers av alle apper, men bare for appene som ikke bruker en kryptert forbindelse, noe de fleste apper der du er logget på med en brukerkonto gjør.

Dermed vil du for eksempel ikke spare noe på Facebook eller Netflix, men i nettleseren kan du oppnå ganske store besparelser uten at kvaliteten påvirkes nevneverdig. Bildetunge Instagram ser også ut til å fungere fint med Opera Max, der besparelsen blir ganske stor.

Hard komprimering av video

I innstillingene kan du også velge hvor hardt du vil komprimere video. Forhåndsinnstillingen her er «high», som gir en merkbar kvalitetsreduksjon, så her vil du muligens ha lyst til å prøve deg frem litt.

Appen er også smart nok til å kun å slå inn dersom du ikke er koblet på et trådløst nett, og du kan også velge å eksludere enkeltapper fra komprimeringen dersom du opplever problemer med en, eller har lyst til å bruke den i all sin datatunge prakt.

Åpner du appen, kan du dessuten se hvilke apper som har brukt mest trafikk, og hvor mye du har spart i løpet av dagen eller måneden.

Raskere med dårlig nettforbindelse?

Hastighetsmessig har vi ikke opplevd noen store forskjeller med 4G-hastighet her vi sitter i Oslo, men det er naturlig å anta at Opera Max kan sørge for at nettsider lastes raskere dersom du befinner deg områder med tregere nettilgang, siden mengden data som lastes ned er mindre.

Én gang i uka må du «lade opp» Opera Max i form av å se en annonse.

Opera Max (Google Play, gratis)

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!