Filme med mobil:

Sonys nye bildebrikke åpner for supersakte video

Ett sekund opptak på mobilen blir til 40 sekunder video.

DETALJRIKE OPPTAK: Sony ønsker å gjøre ekstremt sakte film i høy oppløsning til noe alle kan ta opp - på mobiltelefonen. Skjermbilde: Sony/YouTube
DETALJRIKE OPPTAK: Sony ønsker å gjøre ekstremt sakte film i høy oppløsning til noe alle kan ta opp - på mobiltelefonen. Skjermbilde: Sony/YouTube Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Du har sikkert sett dem mange ganger, videoopptak av vannballonger som sprekker og flasker som knuser - i svært sakte film. Det gir et fascinerende innblikk i hva som egentlig skjer når øyne og hjernen vår ikke helt klarer å henge med.

Kameraene som brukes i de mest saktegående filmene koster gjerne flere hundre tusen kroner, men de senere årene har de fleste mobiler og lommekameraer også fått mulighet for videoopptak i sakte film, om enn i noe enklere innpakning.

Slik fungerer det

Det som i praksis skjer, er at kameraet fanger langt flere bilder pr sekund enn hva som er nødvendig for avspilling av flytende video. På iPhone 7 kan du for eksempel filme med 240 bilder pr sekund i 720p-oppløsning (1.280 x 720 piksler).

Normal avspillingshastighet ligger derimot et sted mellom 24 og 30 bilder pr sekund, noe som betyr at hvert sekund med opptak vil ta inntil 10 sekunder å spille av. Da kan du få med deg mange detaljer som ellers ville vært umulig å oppfatte.

Ett sekund blir førti sekunder

Men det er ingenting mot bildesensoren Sony nettopp har lansert. Den skal kunne registrerer et bilde bestående av 19,3 millioner piksler på 1/120 sekund - og filme i full HD (1.920 x 1080 piksler) med inntil 1.000 skarpe bilder i sekundet.

Det betyr at ett sekund med opptak vil ta mer enn 40 sekunder å spille av. Med full HD-oppløsning og skarpe enkeltbilder, åpner dette for å fange detaljer på forskernivå, og det uten behov for skamdyrt videoutstyr: Den nye Sony-brikken er nemlig myntet på mobiltelefoner.

Videoen under viser litt av potensialet:

Mer info kommer

Sony har foreløpig ikke sagt noe om når den nye brikken blir å finne i mobiltelefoner, men det er ventet at de vil komme med flere detaljer under årets Mobile World Congress i Barcelona i slutten av måneden.

Hvis du vil vite mer om de tekniske aspektene ved brikken, finner du det hos Sony.

Les også:
Endelig har Sony-kameraet blitt bedre
Sonys VR-briller koster det halve av konkurrentenes