Sony Xperia Z3 Compact

Liten, men imponerende.

INGEN KOMPROMISSER: Sony Z3 Compact er den perfekte telefonen for deg som vil ha topp ytelse uten at det blir for stort. Foto: KIRSTI ØSTVANG
INGEN KOMPROMISSER: Sony Z3 Compact er den perfekte telefonen for deg som vil ha topp ytelse uten at det blir for stort. Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Sony har høstet mye god kritikk for sine Xperia Z-telefoner de siste par årene, og har bestemt seg for å lansere nye toppmodeller hver sjette måned for å hele tiden kunne holde seg i førersetet.

Vi skal ikke lenger tilbake enn februar for å finne vår test av den kompakte toppmodellen Xperia Z1 Compact, og nå er oppfølgeren, Xperia Z3 Compact her.

(Sony hoppet fornuftig nok over Z2 Compact for å kunne lansere Z3 Compact sammen med storebror Xperia Z3.)

Men på et halvt år skjer det ikke all verdens med fremgang i teknologiverden, og Z3 Compact er derfor ikke enormt annerledes fra forgjengeren.

Den er imidlertid fortsatt den beste «minste» Android-mobilen du får tak i. En ordentlig toppmodell i superhendig størrelse.

Ny ramme

Utvendig er det ikke mye som skiller den nye fra den gamle Compact-en. Designen er imidlertid finpolert, med blant annet rundere kant, nå i plast i stedet for aluminium. Det gir en mer helhetlig design, og skal visstnok også gjøre den bedre rustet mot knall og fall.

TO, IKKE TRE LUKER: Z3 Compact har nå en felles luke for ladeport og minnekortplassen. Foto: KIRSTI ØSTVANG
TO, IKKE TRE LUKER: Z3 Compact har nå en felles luke for ladeport og minnekortplassen. Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer

Telefonen er er ørlitt tynnere og lengre, men like bred, og an anelse lettere. Det er så få millimetere og gram at det knapt synes. De færreste ville kjent forskjellen i en blindtest. Den er riktignok fin og lett å holde i.

IKKE SÅ KNÆSJ: Z3 Compact kommer i finere farger, i stedet for knæsj-rosa eller -gul, tilbys en dusere grønn eller rød, i tillegg til svart og hvit. Foto: KIRSTI ØSTVANG
IKKE SÅ KNÆSJ: Z3 Compact kommer i finere farger, i stedet for knæsj-rosa eller -gul, tilbys en dusere grønn eller rød, i tillegg til svart og hvit. Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer

Litt større skjerm

Samtidig har Sony klart å skvise inn en større skjerm på 4,6 tommer, opp fra 4,3 tommer. Skjermoppløsningen er fortsatt 720p. Det vil kanskje skuffe noen, men denne størrelsen er det mer enn bra nok i våre øyne.

MER SKJERM, MEN IKKE FYSISK STØRRE: Den ekstra plassen kommer godt med. Ikonene er merkbart større, og lettere å treffe. Foto: KIRSTI ØSTVANG
MER SKJERM, MEN IKKE FYSISK STØRRE: Den ekstra plassen kommer godt med. Ikonene er merkbart større, og lettere å treffe. Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer

Lysstyrken på skjermen er også skrudd opp, og ifølge Sony skal den være enda mer lesbar i direkte sollys. Vi synes riktignok den ikke var så annerledes fra Z1 Compact utenførs, men innendørs var den merkbart bedre, med bedre kontrast og fargegjengivelse.

EN LITEN IRRITASJON: Sensorene fra berøringsflaten er synlige, akkurat som på Xperia Z2. Om vi ser godt nok etter, kan vi derfor se streker langs skjermen. Foto: KIRSTI ØSTVANG:
EN LITEN IRRITASJON: Sensorene fra berøringsflaten er synlige, akkurat som på Xperia Z2. Om vi ser godt nok etter, kan vi derfor se streker langs skjermen. Foto: KIRSTI ØSTVANG: Vis mer

Som alle andre Xperia Z-telefoner er Z3 Compact vanntett, visstnok enda mer enn før. Du skal kunne senke den ned til 1,5 meters dyp i opptil 30 minutter. Så uansett om du ønsker å ta et undervannsbilde eller må ta opp telefonen av lomma i en heftig regnskyll, vil den tåle det.

Liten barsking

Spesifikasjoner, Sony Xperia Z3 Compact

 • Operativsystem: Android 4.4.4
 • Skjerm: 4,6 tommer IPS LCD
 • Prosessor: Snapdragon 801, 2,5GHz
 • RAM: 2GB
 • Internminne: 16GB
 • Minnekortstøtte: Ja. opptil 128GB
 • Kamera bak: 20Mp, f/2.0
 • Kamera foran: 2,2Mp
 • Batteri: 2600mAh
 • Vekt: 126g
 • Størrelse: 127,3 x 64,9 x 8,6 mm
 • Grunnen til at vi falt for Sonys kompaktmodell i forrige runde var at vi endelig fikk en «liten» (les: enkel å bruke med én hånd) telefon med like god ytelse som storebroren.

  Både Samsung og HTC har valgt å utstyre sine modeller med langt svakere maskinvare.

  Men ikke alle ønsker eller klarer å bruke en stor telefon. Hvorfor må man inngå kompromisser da?

  Xperia Z3 Compact kommer med mange av de samme spesifikasjonene som Xperia Z3, hvilket i praksis gir deg en meget kjapp telefon som takler de fleste oppgaver med glans.

  Vi skulle gjerne sett at det fantes en modell med mer enn 16 GB innebygd lagringsplass, men det er mulig å sette i minnekort til bilder, video og musikk om det er behov for det.

  Telefonen kjører for øvrig nyeste Android-versjon (4.4), med Sonys eget skall, som er pent og minimalistisk uten så mye unødvendig dilldall en del andre Android-produsenter har en tendens til å tilføye.

  Men oi, for en batteritid!

  Vi drømmer alle om den dagen vi kan gå en hel uke uten å måtte lade mobilen. Sony er ikke helt der ennå, men de er uansett best i klassen. Z1 Compact, som vi har brukt daglig i et halvt år, har ingen problemer med å holde dagen gjennom med normal bruk.

  Z3 Compact holder dobbelt så lenge!

  Sony har selv hevdet i markedsføringen at batteriet skal vare i to dager, og det stemmer med vår erfaring også, med lysstyrken på auto, men riktignok ganske flittig bruk av apper, telefon og sms, kameraet og en håndfull enkle spill.

  Om det virkelig kniper, finnes det en ultra stamina-modus som kan gi deg en ukes batteritid, ifølge Sony. Denne påstanden har vi til gode å teste.

  Godt mobilkamera

  Sony har ikke gjort noen store oppgraderinger til kameraet i Z3 Compact, som da også er det samme som sitter i storebror Z3.

  Bildebrikken er fortsatt 20,7 megapiksler stor, men nytt i denne omgang er en ny 25mm vidvinkel-linse, som gjør at du skal kunne fange opp mer i bildet, og en superhøy ISO på 12.800, som gjør det mulig å bruke lavere lukkertider i svak belysning.

  Sony gir deg mange manuelle instillinger i den innebygde kamerappen, men vi tipper de fleste vi vanligvis bare benytte seg av automodusen, som for øvrig bare knipser bilder med åtte megapiksler – det holder uansett til de fleste bruksområder.

  Foto: KIRSTI ØSTVANG
  Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer

  Foto: KIRSTI ØSTVANG
  Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer

  Vi er stort sett fornøyd med bildene fra Z3 Compact. På den nevnte automodusen sliter det litt med kontrasten, så de blir noe overeksponerte. Sammenlignet med Z1 Compact er den bedre i de mørkeste situasjonene, bildene blir skarpere med hakket mindre støy, om enn ikke voldsomt.

  Se flere bilder:

  Som skapt for Sony-brukeren

  OK HØYTTALERE: Skal du høre på musikk, får du aller best lyd ved å koble til noen gode hodetelefoner. Foto: KIRSTI ØSTVANG
  OK HØYTTALERE: Skal du høre på musikk, får du aller best lyd ved å koble til noen gode hodetelefoner. Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer

  Z3 Compact støtter også Sonys nye «PS4 Remote Play»-funksjon, som gjør at du kan spille Playstation 4-spill direkte på telefonen så lenge du er koblet til samme trådløsnett som spillkonsollen.

  For de audiofile, kan det også nevnes at Z3 Compact har støtte for høyoppløst lyd, såkalt «Hi Res Audio», men det krever riktignok kompatible hodetelefoner for at du skal kunne dra nytte av det.

  Les også: Kan rør og boller brukes som forsterkere for mobillyd?

  Konklusjon

  IPHONE-ALTERNATIVET: Liker du iPhone først og fremst på grunn av størrelsen, vil Z3 Compact være et ypperlig alternativ. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
  IPHONE-ALTERNATIVET: Liker du iPhone først og fremst på grunn av størrelsen, vil Z3 Compact være et ypperlig alternativ. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer

  Vi har i grunn lite å utsette på Z3 Compact, akkurat som var tilfelle med forgjengeren.

  Den er bedre, men ikke såpass mye at vi mener det er verdt å oppgradere om du har Z1 Compact fra før.

  Det fremstår kanskje ikke så spennende, men vi liker at Sony har fokusert på forbedringer som forbrukere flest kan ha nytte av, som god batteritid og et bra kamera. At den er vanntett, er også en fin bonus.

  Sony Xperia Z3 Compact

  Z3 Compact er dessuten svært prisvennlig til toppmodell å være, og koster rundt 4.300 kroner.

  Er du ute etter en Android-mobil godt egnet for enhåndsbruk, er dette en sikker vinner.

  Vil du faktisk ha noe større, kan storebror Xperia Z3 være et godt alternativ. Vi kommer tilbake med en test av denne i løpet av kort tid, så følg med!

  Les også: Slik er Apples nye iPhone 6

  Testresultat

  Sony Xperia Z3 Compact

  Pen design, hendig format, god ytelse, bra kamera, svært bra batteritid, vanntett, ikke for dyr.

  Kunne hatt mer innebygd lagringsplass, synlige sensorer i berøringsoverflaten på skjermen.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer