Sony Xperia Z1

En monstermobil som overlever fuktige, lange kvelder.

VÅT OG VILL: Sony Xperia Z1 tåler vann. Den tåler også mye bruk, da batteriet varer lenge. Og den tar flotte bilder. Dette kan med andre ord bli en god venn i høst. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
VÅT OG VILL: Sony Xperia Z1 tåler vann. Den tåler også mye bruk, da batteriet varer lenge. Og den tar flotte bilder. Dette kan med andre ord bli en god venn i høst. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Da vi testet Sony Xperia Z tidligere i år, var det et stort poeng at skjermen hadde full HD-oppløsning. Nå, over et halvt år senere, er ikke dette nok til å skille seg ut.

Derfor må oppfølgeren Xperia Z1 finne noe nytt å skryte av. Noe de andre toppmodellene ikke har.

Her både lykkes og feiler Z1, alt etter som hvordan man ser på det.

Les også: Test av Sony Xperia Z – som nå koster fra 4.000 kroner

Firkantet og skarp

Xperia Z1 har blitt enda større siden sist. Skjermen er fem tommer, og telefonen er merkbart større enn mange konkurrenter. For vår del går dette helt fint, da hendene våre er vant til å strekke seg langt etter de mest bortenforliggende knapper. Men Z1 vil nok være for stor for noen.

Spesifikasjoner: Sony Xperia Z1

 • Operativsystem: Android 4.2.2
 • Skjerm: 5" LCD (1920x1080)
 • Prosessor: 2,2 GHz (fire kjerner, Snapdragon 800)
 • RAM: 2 GB
 • Internminne: 16 GB (11 GB ledig)
 • Minnekortstøtte: Ja
 • Kamera bak: 20,7 MP (1080p video)
 • Kamera foran: 2 MP (1080p video)
 • Batteri: 3.000 mAh
 • Vekt: 170 gram
 • Størrelse: 14,4 x 7,4 x 0,9 cm
 • Annet: NFC, 4G, følger med ladedokk
 • Z1 er like firkantet som den er stor, og utgaven vi testet minner om den sorte monolitten fra filmen 2001: En romodyssé. Du har en firkantet, sort glassplate foran og en firkantet, sort glassplate bak.

  Som den rake motsetningen til HTCs "putedesign" byr Sony på skarpe kanter og harde detaljer, som vitner om at det ikke var hånden din designerne tenkte mest på.

  Les også: HTC Windows Phone 8X føles fantastisk i hånden – og prisen er nå på bunnivå!

  Ikke fingrene dine, heller. For volumknappene er små og plassert langt ned på høyresiden, som gjør de spesielt vanskelige å finne når mobilen ligger i lommen. Og metall-låseknappen er pen å se på, men tung å bruke.

  Heldigvis er kamerautløseren god og åpner opp kameraet uten å låse opp telefonen først. Dessuten har ikke telefonen fysiske Android-navigasjonsknapper, men et felt nederst på skjermen som viser deg det du trenger, når du trenger det – noe vi liker langt bedre.

  Slik ser Sony Xperia Z1 ut:

  UPRAKTISK: Om du ikke bruker den medfølgende ladedokken må du forbi et deksel for å plugge inn laderen på Sony Xperia Z1. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
  UPRAKTISK: Om du ikke bruker den medfølgende ladedokken må du forbi et deksel for å plugge inn laderen på Sony Xperia Z1. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

  Xperia Z1 er noe så sjeldent som en vanntett toppmodell. Bare dét vil være nok til å få enkelte til å finne frem lommebøkene. Men vanntettheten kommer med en kostnad: Gummibelagte beskyttelsespropper.

  Heldigvis slipper du nå å åpne noen luke for å sette inn hodetelefonene, men for å plugge i laderen må du fikle deg forbi en propp som kan være en aldri så liten utfordring på et mørkt soverom.

  Men Sony lover oss at Z1 leveres med ladedokk i Norge, selv om vi ikke fikk med denne selv, som lader mobilen uten å åpne noe som helst. For å passe i denne kommer mobilen i form av et felt med to kobberkontakter på siden av telefonen, som ser ut som et arr etter en avrevet volumbryter.

  Skjermen til Z1 har samme oppløsning som Z, altså 1920 ganger 1080 piksler – også kalt full HD, også kalt "veldig, veldig skarpt". Fargene og sortnivået er på det jevne i våre øyne, og skjermen ender opp som det du forventer av en ny toppmodell: Skarp og god.

  KLAR FOR HØSTEN: Du burde nok ikke miste Sony Xperia Z1 ned på våte brosteiner, da den er laget av glass. Men vannet, tåler den. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
  KLAR FOR HØSTEN: Du burde nok ikke miste Sony Xperia Z1 ned på våte brosteiner, da den er laget av glass. Men vannet, tåler den. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

  PENT: Sony Xperia Z1 har en forsiktig Android-versjon, som vi aldri plages av. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
  PENT: Sony Xperia Z1 har en forsiktig Android-versjon, som vi aldri plages av. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

  Forsiktig Android

  Sony Xperia Z1 kjører Android 4.2, med Sonys eget skall. Dette er heldigvis et ganske forsiktig skall, som ikke forsøker å endre hvordan du bruker telefonen din, men først og fremst endrer det visuelle. Ofte til det bedre.

  Alle de små funksjonene et slikt skall bør ha er på plass, som god klokkeapp og kjekk kalender.

  Den nyeste Android-versjonen er nå 4.3 – men nyhetene er få

  Som alle andre slike skall har også Sonys en rekke greier vi personlig aldri bruker, som TrackID, Xperia Lounge, Xperia Privilege, SocialLife og Sony Select. Men de plager oss ikke.

  Tvert i mot har Xperia Z1 flere funksjoner vi faktisk bruker. Som snarveier til innstillinger i varselsmenyen og strømsparing når batteriet begynner å bli tomt. Du får også litt fancy dill dall som "svevende apper", altså apper som befinner seg i egne vinduer over det du gjør, for å for eksempel ta notater mens du surfer nettet. De har også klart å ikke inkludere sin egen nettleser i tillegg til Chrome, noe vi applauderer.

  STOR: Her ligger iPhone 5 over Sony Xperia Z1. Sonys mobil burde vært noe mindre, da skjermen er langt fra å fylle hele forsiden. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
  STOR: Her ligger iPhone 5 over Sony Xperia Z1. Sonys mobil burde vært noe mindre, da skjermen er langt fra å fylle hele forsiden. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

  Raskest i klassen

  Sony Xperia Z1 har en rykende fersk prosessor, som gjør telefonen rykende rask. Alt fra å laste ned apper til nettsurfing og spilling går raskt, glatt og uten problemer.

  På samtlige av de syv ytelsestestene DinSide bruker har Xperia Z1 satt nye rekorder. Den får nesten dobbelt så høye poengsummer som HTC One og Samsung Galaxy S4 i flere av dem, og alle grafiske tester kjører i opp mot 60 bilder i sekundet. Sistnevnte gjør også de andre toppmodellene, så her vil du ikke se noen forskjell. Men alt går så det uler, og med Z1 er du sikker på at du kan kjøre de mest krevende spillene i flere år fremover.

  RASK: Inne i Sony Xperia Z1 finner du den nyeste teknologien, som gjør telefonen din den raskeste per dags dato. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
  RASK: Inne i Sony Xperia Z1 finner du den nyeste teknologien, som gjør telefonen din den raskeste per dags dato. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

  Dessverre har Z1 ved to anledninger låst seg helt i vår testperiode. Den siste gangen måtte vi bruke en skjult av/på-knapp som heldigvis virket da standardknappen nektet å fungere. Slikt skal man slippe på toppmodeller, men det skjedde to ganger på én uke for oss.

  Vi har også hatt problemer med en klokkemodul som formaterte seg feil. Ellers har telefonen heldigvis vært stabil og responsiv.

  Supert kamera

  Sony har, ifølge seg selv, laget sitt helt eget mobilkamera for aller første gang. Og det må de gjerne fortsette med, for Xperia Z1 har et supert kamera. Bildebrikken er 20,7 megapiksler stor, og dette gir deg flere fordeler utover muligheten til å ta gigabilder. Blant annet at du kan digitalzoome uten å miste så mye kvalitet som vi vanligvis opplever, og få bedre bilder i svakt lys.

  Sjekk ut testen av Samsung Galaxy S4 Zoom – mobilen med gigantisk objektiv

  Vi tok mobilen med på den store ildprøven: En tur på Tusenfryd med fire barn med rundt fire ganger så mye energi som oss. Da vi satte oss ned med Tusenfryd-bildene etterpå var det frydefullt å se hvor bra Xperia Z1 hadde klart seg.

  Blitsen er liten og ikke alltid til så mye hjelp, men heldigvis slipper kameraet inn nok lys til å klare seg på egenhånd. Det blir av og til støyete i de mørkeste partiene, men ofte blir dette malt utover så det ikke blir sjenerende.

  Her ser du en rekke bilder tatt i en rekke lysforhold, og med ulike effekter:

  BRA: Kameraet på Sony Xperia Z1 er svært bra, men gir langt fra alltid perfekte resultater. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
  BRA: Kameraet på Sony Xperia Z1 er svært bra, men gir langt fra alltid perfekte resultater. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

  Som på alle kameraer er det slettes ikke sånn at du alltid er sikret perfekte resultater, og det er på ingen måte slik at du kan bare peke og skyte og få vakre portretter slik Sony viser frem i sine reklamer. Men bruker du litt tid, kan du være ganske sikker på at bildene blir gode – til tider svært gode. Video, også.

  Morsom i bruk

  Sony har i tillegg til et godt kamera laget en god og morsom kameraapp, som kan åpnes fra låst telefon ved hjelp av den fysiske utløseren.

  En funksjon ble vi imidlertid skuffet over: Xperia Z1 sin "Timeshift burst". Her kan du ta masse bilder etter hverandre, og det hele starter før du tar bildet. Deretter kan du finne det skarpe skuddet – perfekt når du fotograferer viltre barn. Da vi kom hjem etter en dag med funksjonen hadde Dropbox fylt seg opp med disse bildene, for telefonen sletter ikke bildene du ikke velger å bruke. Alt lagres, og dermed sluttet vi raskt å bruke funksjonen, på akkurat samme måte som vi vraket Zoe-funksjonen til HTC One.

  Les også: Test av HTC One – en mobil som tenker nytt

  Her ser du video fra Z1 tatt både utendørs og innendørs:

  Stort batteri

  Personlig synes vi nesten dette er det aller beste med Xperia Z1: Batteriet!

  Sony har spandert 3.000 mAh, som i praksis betyr nok av batteri hele dagen. Dette er langt fra en selvfølge, så vi hiver av oss hattene og roper 3.000 ganger 3.000 hurra.

  Selv etter Tusenfryd-dagen, da vi tok rundt tusen bilder (i billedlig forstand), slapp vi å lade i løpet av kvelden. Det betyr ikke at vi kunne boltre oss i spill og surfing resten av dagen, for batteriet sang på siste vers da natten nærmest seg. Men takket være batterisparingsfunksjonene klarte den seg fint. Og vi lot 4G være av, da det koster mer batteri enn det gir oss hastighet.

  HURRA: Sony Xperia Z1 har 3.000 mAh, som gir den nok juice til å vare hele dagen og vel så det. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
  HURRA: Sony Xperia Z1 har 3.000 mAh, som gir den nok juice til å vare hele dagen og vel så det. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

  Hvor mange amperetimer (Ah) en telefon har er ikke avgjørende for hvor lenge batteriet varer, men det gir etter vår erfaring en god indikasjon. Nokia Lumia 925 har 2.000 mAh, HTC One 2.300 mAh og Samsung Galaxy S4 2.600 mAh. Så Sony Xperia Z1 har det største batteriet av dagens toppmodeller, og det fortjener Z1 mye skryt for.

  Test av Samsung Galaxy S4 – hva er nytt?

  Den interne høyttalere kan ikke måle seg med HTC One sin(e), og heller ikke lyden du får fra hodetelefonene dine. Men det er mer enn godt nok.

  Og 11 ledige gigabyte på internminnet er ikke voldsomt mye, men med minnekortstøtte og bruk av nettjenester for video og musikk, holder det for de fleste.

  Lite innovasjon, men ...

  Sony Xperia Z1 er en lynrask, vanntett mobil med massevis av batteri og et godt kamera. Mer enn godt nok til å fortjene fem prikker på terningen og et "Anbefalt produkt"-stempel.

  DinSide anbefaler Sony Xperia Z1.
  DinSide anbefaler Sony Xperia Z1. Vis mer

  Men det stanser også der, for Sony bringer ikke noe nytt på banen. Samsung prøvde med diverse fancy funksjoner i sin Galaxy S4, og HTC lyktes med innovasjoner som doble interne høyttalere i sin One. Z1 er vanntett, men det har alle Sony-modeller vært den siste tiden, så vi sliter å se på det som en innovasjon. Noe vi alltid håper på når det kommer nye toppmodeller.

  Er du på jakt etter noe nytt og friskt, og tåler faren for en lading i løpet av kvelden, hadde vi personlig heller sjekket ut HTC One, som nå også fås i utrolig lekre farger. Og Samsung Galaxy S4 har litt av alt i en svært god mobil. Begge er bedre å holde enn Xperia Z1, men Z1 er samtidig den eneste av trioen som tåler et bad, og trolig den med best batteritid. Du kan uansett ikke velge feil.

  For det trygge Sony holder seg til, lykkes de med. Så liker du det du har sett og lest i denne testen, og har 5.500 kroner å avse, kommer du til å elske Xperia Z1.

  Her finner du alle DinSides mobiltester

  Testresultat

  Sony Xperia Z1

  Svært rask, godt kamera, stort batteri, vanntett.

  Ubehagelige knapper, stor og firkantet, tungvinn lading uten dokk, har låst seg, lite innovasjon.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer