Sony Xperia Z Ultra

Den største telefonen vi noen sinne har sett faller mellom to stoler.

ULTRASTOR: Sony Xperia Z Ultra har ikke fått navnet sitt for ingenting. Den slår alle konkurrentene av banen med sin størrelse, på både godt og vondt. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
ULTRASTOR: Sony Xperia Z Ultra har ikke fått navnet sitt for ingenting. Den slår alle konkurrentene av banen med sin størrelse, på både godt og vondt. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

"Sony Xperia Z1 vil nok være for stor for noen" skrev vi i vår Z1-test.

Men Sony har også en modell som garantert vil være altfor stor for veldig mange: Sony Xperia Z Ultra.

For dette er en "phablet" i ordets rette forstand; en mellomting mellom nettbrett og mobil. Men selv slike må holde seg innenfor rimelighetenes grenser.

Spoiler-advarsel: Det gjør ikke Ultra.

Test av Sony Xperia Z1 – mobilen som har det aller meste

HALLO: Slik ser du ut når du snakker i Sony Xperia Z Ultra. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
HALLO: Slik ser du ut når du snakker i Sony Xperia Z Ultra. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer

Upraktisk stor

Z1 var nesten like stor som Samsung Galaxy Note 3, mens Z Ultra er større enn hele hurven, inkludert HTC One Max. Den er hele 17,9 centimeter høy og 9,2 centimeter bred, men imponerende nok bare 0,7 centimeter tykk. Dette er tynnere enn Z1, men blir tatt igjen i bredden og høyden, som en bolle man har klemt flat. Det er nemlig mye glass rundt skjermen i alle kanter.

Les også: Test av HTC One Max – mobilen med skikkelig "TV-følelse"

Z Ultra er en mobil som er vanskelig å håndtere. Mest på grunn av den enorme størrelsen. Skjermen på 6,4 tommer er rekordstor, og krever selvfølgelig sin plass, men som sagt har Z Ultra mange kvadratcentimeter som brukes til helt andre ting. Resultatet er en modell som er langt større enn konkurrentene i akkurat samme kategori, som HTC One Max og spesielt Samsung Galaxy Note 3, og som burde vært langt mindre uansett hva man velger å kalle den, og selv med den store skjermen.

STOR, STØRRE, STØRST: Fra toppen ser du "phablet-ene" Samsung Galaxy Note 3, HTC One Max og Sony Xperia Z Ultra. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
STOR, STØRRE, STØRST: Fra toppen ser du "phablet-ene" Samsung Galaxy Note 3, HTC One Max og Sony Xperia Z Ultra. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Det blir heller ikke lettere å håndtere den når Sony plasserer volumkontrollen langt ned på høyresiden, og hodetelefoninngangen på siden av telefonen. Dette er spesielt upraktisk når du har den i lommen for å høre på musikk. For joda, vi får den akkurat ned i de relativt romslige lommene våre, og heldigvis er telefonen tynn nok til å ikke bule ut som en enorm... ett eller annet. Men for mange vil det dette i beste fall være upraktisk, i verste fall umulig.

Spesifikasjoner: Sony Xperia Z Ultra

 • Operativsystem: Android 4.2
 • Skjerm: 6,4" LCD (1920 x 1080)
 • Prosessor: 2,2 GHz, fire kjerner (Snapdragon 800)
 • RAM: 2 GB
 • Internminne: 16 GB (ca. 11 GB ledig)
 • Minnekortstøtte: Mikro-SD
 • Kamera bak: 8 MP (1080p video, ikke blits)
 • Kamera foran: 2 MP (1080p video)
 • Batteri: 3.050 mAh
 • Vekt: 212 gram
 • Størrelse: 17,9 x 9,2 x 0,7 cm
 • Annet: NFC, støv- og vanntett (IP55/IP58), 4G
 • At Z-modellene aldri har hatt spesielt behagelige kanter er, kanskje noe ironisk, ikke et like stort problem hos Ultra. For du kommer ikke til å holde den som en vanlig mobil uansett. Akkurat som hos Z1 er også Ultra vanntett, noe som er ganske unikt og spesielt flott nå i den regntunge høsten. Ulempen er å måtte fjerne en gummidings hver gang du skal plugge inn USB-/ladekabelen. Heldigvis sender Sony med en ladedokk som gjør ladingen enklere på nattbordet.

  Test av Samsung Galaxy Note 3 – den beste "phablet-en" i våre øyne

  Den 6,4 tommer store skjermen kjører full 1080p-oppløsning, som seg hør og bør i dagens marked. Da ligger det i kortene at Z Ultra er en flott mobil for å se video, spille spill og se på bilder. Men den mangler de flotte, interne høyttalerne til HTC One Max, og har helt standard lyd om du ikke bruker egne lydkilder. Du kan også oppleve det som vel kan kalles et luksusproblem: Skjermen er så stor at innhold beregnet på vanlige mobiltelefoner kan oppleves som lavoppløslig.

  FÅ MER: Med Sony Xperia Z Ultra får du ikke bare større skjerm, men også bedre utnyttelse av den. Her er Facebooks innboks sammenliknet med samme app på HTC One Max, som viser langt færre meldinger. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
  FÅ MER: Med Sony Xperia Z Ultra får du ikke bare større skjerm, men også bedre utnyttelse av den. Her er Facebooks innboks sammenliknet med samme app på HTC One Max, som viser langt færre meldinger. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer

  Utnytter skjermen

  Vi likte den tilbaketrukne Android-versjonen til Xperia Z1, og Ultra har den samme. Så her er det lite å sette fingeren på.

  Det vi liker spesielt godt er at Z Ultras programvare utnytter skjermplassen på en langt bedre måte enn for eksempel HTC One Max. Nå er jo skjermen også større, men ekstra stor virker den når Sony for eksempel lar deg ha seks ikoner i bredden på hjemskjermen, og ha plass til både e-post- og kalendermodulen i bredden på samme skjerm.

  Også skaleringen av apper og nettsider utnytter størrelsen bedre, så du for eksempel får opp ti tråder i Gmail på én gang, og enda flere oppdateringer på Facebook på én skjerm. Tommel opp.

  UTVIDBART: Vil du ha mer minne kan Sony Xperia Z Ultra ta i mot minnekortene dine. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
  UTVIDBART: Vil du ha mer minne kan Sony Xperia Z Ultra ta i mot minnekortene dine. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

  Ytelse, lagring, telefoni

  Sony Xperia Z Ultra har samme maskinvare som Z1, og yter knallbra. I ytelsestestene DinSide utsetter mobilene for scorer Ultra ultrabra, slår mange rekorder og deler førsteplassen på flere av dem sammen med Z1. Snapdragon 800-brikken er fersk, og vi gleder oss til å se mer av den fremover. Den gode ytelsen kommer også godt frem i daglig bruk, i alt fra spill til nettsider, som flyter glatt og raskt.

  Ultra leveres med 11 GB ledig minne, som kan utvides med minnekort. Å levere gigantiske modeller med såpass lite minne rimer egentlig ikke, men har av merksnodige årsaker blitt normen over hele linja.

  Mange regelrett lo av oss da vi brukte Ultra som en faktisk mobiltelefon, og vi klandrer dem ikke: Det ser unektelig komisk ut å holde dette beistet opp mot øre, og man hever instinktivt stemmen for å nå frem. Verre er det at det ikke fungerer spesielt godt, da telefonen er så stor, og høyttaleren såpass liten, at vi ofte plasserte den feil på øret og fikk svært lavt volum. Vi har også hatt litt småproblemer med dekningen på Netcoms 4G-nett.

  Ultra har merkelig nok bare usle 50 mAh mer batteri enn Z1, men det er nok til å få deg gjennom dagen da Z1 i utgangspunktet hadde et stort batteri.

  HØSTSIKKER: Sony Xperia Z Ultra tåler høstens regnvær, men den er ikke spesielt egnet til å ligge i lommen din. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
  HØSTSIKKER: Sony Xperia Z Ultra tåler høstens regnvær, men den er ikke spesielt egnet til å ligge i lommen din. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer

  MERKELIG: Hvor ble det av blitsen, Sony? Xperia Z Ultra har ingen. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
  MERKELIG: Hvor ble det av blitsen, Sony? Xperia Z Ultra har ingen. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

  Svakt kamera

  Her har du en overraskelse vi ærlig talt ikke så komme: Sony Xperia Z Ultra har ikke blits! Hvorfor ikke? Vi aner ikke. Det er ikke akkurat sånn at Z Ultra ikke har plass til en. Ikke bare er dette veldig dumt når du skal ta bilder av for eksempel ustø barn innendørs, men du kan da også glemme å bruke mobilen som lommelykt, noe mange har fått som vane.

  Det hjelper heller ikke at kameraet på Z Ultra generelt er langt dårligere enn det fine kameraet på Z1. 21 megapiksler er byttet ut mot 8, og bildene fra Z Ultra blir helt greie, men aldri spesielt gode. På videosiden er ikke forskjellen like stor.

  Stor kameratest – hvilken mobil har det aller beste kameraet?

  Men det er tydelig at Sony ikke er så interessert i at du skal ta bilder med Ultra. For jommen har de ikke klart å fjerne den gode kameraappen fra Z1, også.

  Her er noen bilder tatt med Sony Xperia Z Ultra:

  PARADOKS: Sony Xperia Z Ultra er fin ute i regnet, men størrelsen egner seg absolutt best til innendørsbruk. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
  PARADOKS: Sony Xperia Z Ultra er fin ute i regnet, men størrelsen egner seg absolutt best til innendørsbruk. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer

  Konklusjon

  Sony Xperia Z Ultra har én ting Xperia Z1 ikke har: En gigantisk størrelse. Z1 har flere ting Z Ultra ikke har, som et knallkamera og en størrelse du faktisk kan håndtere. Og samtidig som Z1 var en stor mobil, var den liten nok til å kunne brukes som nettopp mobil. Z Ultra er i våre øyne for stor til å kunne brukes som mobil, og for liten til å brukes som et skikkelig nettbrett.

  Så er du på utkikk etter en stor mobil, er fortsatt Xperia Z1 et godt valg. Vil du over i "phablet"-klassen synes vi Samsung Galaxy Note 3 er best, med en langt mer håndterlig størrelse. Og er du ute etter et lite nettbrett, er iPad Mini og Google Nexus 7 fortsatt kongene på haugen i våre øyne.

  Sony har allerede et fint Tablet Z-nettbrett, og en mindre versjon av dette kunne sikkert vært smart. Men en enda større versjon av Z1, som på noen områder er dårligere, er i våre øyne ikke spesielt smart i det hele tatt.

  Testresultat

  Sony Xperia Z Ultra

  Utnytter skjermplassen, vanntett, rekordytelse.

  Ingen blits, svakt kamera, stor selv til "phablet" å være, vanskelig å snakke i.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer