BILLIG: Huawei Ascend Y 201 Pro, Samsung Galaxy Y og Sony Xperia Tipo koster alle under 1.000 kroner. To av dem holder vann, og kjører til og med Android 4.0. For å få frem denne krabaten på Android-telefonen din, må du trykke frenetisk på Android-versjonen i innstillinger-menyen. Et lite "påskeegg", der, altså. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
BILLIG: Huawei Ascend Y 201 Pro, Samsung Galaxy Y og Sony Xperia Tipo koster alle under 1.000 kroner. To av dem holder vann, og kjører til og med Android 4.0. For å få frem denne krabaten på Android-telefonen din, må du trykke frenetisk på Android-versjonen i innstillinger-menyen. Et lite "påskeegg", der, altså. Foto: Ole Petter Baugerød StokkeVis mer

Sony Xperia Tipo, Samsung Galaxy Y og Huawei Ascend Y 201 Pro

Vi sammenlikner tre billigmobiler til under tusen kroner. Hvilken er best?

Det er jul, og folk ønsker seg mobiltelefoner. For mange betyr dette dyre mobiltelefoner, som raskt koster over 5.000 kroner.

Men for de som ikke trenger NFC, fire tommer skjerm og "quadcore"-prosessorer, finnes det en rekke billige mobiler å velge blant. Mobiler som egner seg spesielt godt til de som kanskje ønsker seg sin aller første mobil.

Les også: Her er årets beste mobiler 2012 – og hvem som bør få dem til jul!

DinSide har sett nærmere på tre av årets billigmodeller: Sony Xperia Tipo, Huawei Ascend Y 201 Pro og Samsung Galaxy Y. Alle koster under 1.000 kroner og kommer fra selskaper som vet hva de driver med.

Når man kjøper en mobil som koster en brøkdel av prisen til toppmodellene sier det seg selv at man må senke kravene. For eksempel blir skjermene mindre, men det blir også størrelsen på selve mobilen, noe som kan være en fordel for mange. Verre er det da at også kameraer, minne og ren kraft blir svakere, men igjen: Du kan altså kjøpe fem stykker av disse til prisen av én toppmodell.

Spørsmålet er bare hvilken billigmobil du skal velge. Og det har vi faktisk et ganske klokkeklart svar på. Det er nemlig én mobil som peker seg ut som en klar vinner av denne trippeltesten, noe du snart kommer til å forstå.

Artikkelen fortsetter under annonsen

SMÅ: Alle mobilene er små, mens Huawei Ascend Y 201 er størst og har størst skjerm. Samsung Galaxy Y har den minste skjermen, mens Sony Xperia Tipo er testens minste, men har større skjerm enn Galaxy Y.  Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
SMÅ: Alle mobilene er små, mens Huawei Ascend Y 201 er størst og har størst skjerm. Samsung Galaxy Y har den minste skjermen, mens Sony Xperia Tipo er testens minste, men har større skjerm enn Galaxy Y. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer


Fysisk design

Kineserne har virkelig overgått seg selv i kjedelig design når det kommer til Huawei Ascend Y 201 Pro. De overgår i grunn seg selv når de kommer til lengden på navn, også. Telefonen preges uansett av runde linjer som får den til å se litt blubbete ut, og på fargepaletten hadde Huawei kun én farge da Y 201 ble designet: Sort. Til gjengjeld er den ru på baksiden, så den er god å holde.

MELLOMST: Huawei Ascend Y 201 Pro. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke

Her ser du flere bilder av Huawei Ascend Y 201:

Apple og Samsung har et turbulent forhold, da Samsung beskyldes for å stjele Apples design. Og her slår Samsung til igjen, og kjører på med en slags miniversjon av de gamle iPhone-modellene. Samsung Galaxy Y er sort med en sølvkant rundt, og har en fysisk hjem-knapp. Baksiden er sølvfarget, interessant nok, og ru. Vil du lade mobilen, må du først jekke opp USB-inngangen. Dette vil irritere mange, men fører også til at den kanskje tåler mer fukt og støv enn andre.

SVAKEST: Samsung Galaxy Y. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
IKKE BRA NOK: Maskineriet i Samsung Galaxy Y gjør at den til tider kan være frustrende å bruke. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke

Her ser du flere bilder av Samsung Galaxy Y:

Sony stikker av med designseieren. Sony Xperia Tipo leveres blant annet i en pen rødfarge, og resultatet ser veldig bra ut. Fargen strekker seg fra den enkle fremsiden til den enda enklere baksiden, og dette enkle utrykket gir mobilen et eksklusivt og gjennomført preg. Xperia Tipo er rett og slett en overraskende pen mobil.

KRAFTIGST: Sony Xperia Tipo. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
"FEIL" KNAPPER: Egentlig skal ikke Android 4.0-telefoner ha meny-knapp, men det kan likevel være fint å ha den i apper som ikke er Android 4.0-optimalisert. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke

Her ser du flere bilder av Sony Xperia Tipo:

Alle mobilene har de tre Android-knappene som har vært standard frem til nå; hjem, tilbake og meny. Alle har dessuten lader/USB-inngang, vanlig lydutgang og fysiske lås- og volumknapper. Samsung er den eneste som har valgt å sette låsknappen på siden av telefonen.

Les også: Test av en annen billig Huawei – Ascend P1 – som er overraskende god!

Android-versjon

Alle de tre mobilene kjører Android. Men Android er så mangt, og de tre kjører helt ulike versjoner.

Den klart dårligste Android-versjonen er det Samsung Galaxy Y som har. Den kjører Android 2.3, som da den kom for to år siden ble kalt Gingerbread. Dette betyr blant annet at en lang rekke apper forsvinner fra app-butikken, da de krever nyere Android-versjoner, og du får derfor langt mindre ut av telefonen. Samsungs eget Android-skall, TouchWiz, er gjennomført og gir deg kjekke ting som egne moduler og hurtiginnstillinger i varselmenyen. Tastaturet har ordgjenkjenning, om du skrur det på selv, men den gjetter stadig snodige ting. Vil du skrive "si" ender du fort opp med "aids", og tastene er frustrerende vanskelige å treffe på den lille skjermen.

"FEIL" KNAPPER: Egentlig skal ikke Android 4.0-telefoner ha meny-knapp, men det kan likevel være fint å ha den i apper som ikke er Android 4.0-optimalisert. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
"FEIL" KNAPPER: Egentlig skal ikke Android 4.0-telefoner ha meny-knapp, men det kan likevel være fint å ha den i apper som ikke er Android 4.0-optimalisert. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer


Huawei Ascend Y 201 Pro kjører en ganske ny Android-versjon: 4.0, også kalt Ice Cream Sandwich. Dette har flere fordeler. Du får lastet ned alle apper, ting går glattere og operativsystemet ser generelt bra ut. Huawei har heller ikke gjort allverdens med Android i sitt skall, med unntak av noen egne moduler og hurtiginnstillinger i varslingsmenyen, samt noen temaer du kan skru på om du ønsker. Tastaturet skal på papiret ha ordgjenkjenning, men den er i praksis fraværende, og resultatet blir elendig.

Hva er Android 4.0 "Ice Cream Sandwich" for noe, egentlig? Les og lær!

Sony Xperia Tipo kjører også Android 4.0, med Sonys egne Timescape-skall. Sony går mye lenger enn Huawei i å endre på Android, men det holdes enkelt, og ser bra ut. Tastaturet på Tipo er det klart beste av de tre, ganske enkelt fordi det er det eneste som faktisk fungerer. Her kan du skrive i vei og være relativt trygg på at telefonen forstår hva du prøver å si, og et tastatur som gjetter ord er man ganske avhengig av på telefoner med såpass små skjermer.

Android er et åpent og fritt operativsystem, så du kan bytte ut tastaturer og hjemskjermer akkurat som du vil. Men da målgruppen til disse telefonene ikke er de som er ivrigst på slik, velger vi derfor å vektlegge opplevelsen slik den kommer ut av boksen.

TO LIKE, EN ULIK: To av mobilene i testen er ganske likt spesifisert, mens den tredje kjører sin egen sti. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
TO LIKE, EN ULIK: To av mobilene i testen er ganske likt spesifisert, mens den tredje kjører sin egen sti. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer


Teknologi

SVAKEST: Samsung Galaxy Y.  Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
SVAKEST: Samsung Galaxy Y. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer


Samsung Galaxy Y er den helt klart svakeste mobilen når man sjekker spesifikasjonene. Du får en eldre prosessor (til tross for at den har flere megahertz), mindre RAM og svært lite internminne. Heldigvis følger det med et minnekort på 2 GB, noe de andre telefonene ikke gir deg, men de har til gjengjeld større internminne.

Kameraet har én megapiksel lavere oppløsning enn de andre, og testens minste skjerm har også svært liten oppløsning; halvparten av de to andre. Det betyr at tekst fort blir uklar, og forskjellen mellom denne og konkurrentenes merker du godt.


MELLOMST: Huawei Ascend Y 201 Pro.  Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
MELLOMST: Huawei Ascend Y 201 Pro. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer


Huawei Ascend Y 201 Pro har den største skjermen av de tre, med en oppløsning som oppleves som helt grei for denne størrelsen. Du får også nok RAM og prosessorkraft for å drive det lille maskineriet, og et batteri som er 200 mAh større enn Samsung Galaxy Y.

Du får bare omlag 1,5 GB ledig minne, men alle mobilene i testen støtter minnekort som du kan kjøpe selv.


Hvordan disse spesifikasjonene står seg i forhold til dyrere modeller, finner du et eksempel på her: Test av Google Nexus 4

KRAFTIGST: Sony Xperia Tipo.  Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
KRAFTIGST: Sony Xperia Tipo. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer


Sony Xperia Tipo har den samme prosessoren som Huawei sin telefon, og like mye RAM. Også oppløsningen er lik, fordelt utover en 0,3 tommer mindre skjerm. Tipo har det største batteriet av de tre, på 1.500 mAh, og det oppleves som mer enn nok. Alle de tre mobilene har igrunn gode batterier, men Sonys har det beste.

Dessuten har kameraet flest megapiksler. Men du skal ikke ta mange bildene før det fyller seg opp, for dessverre får du ikke noe mer minne enn Y 201 Pro gir deg.


SLÅSSKAMP: Vi kjørte ulike ytelsestester på de tre mobilene for å se hvem som er best. Men viktigere er det hvordan de faktisk er i bruk.  Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
SLÅSSKAMP: Vi kjørte ulike ytelsestester på de tre mobilene for å se hvem som er best. Men viktigere er det hvordan de faktisk er i bruk. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer


Ytelse

Alle de tre mobilene glir fint på hjemskjermene sine. Men Xperia Tipo og Ascend Y 201 Pro glir så og si silkemykt, noe Galaxy Y ikke får til. Også i apper som Facebook og Twitter yter Tipo og Y 201 bra, mens Galaxy Y lugger og hakker betraktelig mer.

Nettleserne på Tipo og Y 201 klarer seg overraskende bra. Det går for det meste glatt og fint, spesielt i nettsiders mobilversjoner. Zooming med to fingre går som en lek på Tipo-en, mens Y 201 til tider sliter litt på store nettsider. Galaxy Y klarer fint å kjøre mobilversjoner, men på store nettsider blir oppløsningen for lite, og maskineriet for svakt.

IKKE BRA NOK: Maskineriet i Samsung Galaxy Y gjør at den til tider kan være frustrende å bruke.  Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
IKKE BRA NOK: Maskineriet i Samsung Galaxy Y gjør at den til tider kan være frustrende å bruke. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer


Generelt fører den svake ytelsen til Galaxy Y til at du stadig trykker på ting du ikke mener å trykke på, både i nettleseren og i apper. Resultatet blir fort at du river ut noen hårstrå mens du lurer på hvorfor giganten Samsung gjør det såpass mye dårligere enn sine konkurrenter.

Er det ren ytelse du er ute etter, bør du sjekke denne: Test av Asus Padfone 2

På spill, både to- og tredimensjonale, overrasker Tipo og Y 201 med gode opplevelser. 3D-spill som Minecraft og Shadowgun kjører uten problemer, og skjermene er akkurat store nok til at du klarer å kontrollere dem med to hender. 2D-spillene Angry Birds Star Wars og Cut the Rope kjører akkurat som de skal. Men Galaxy Y peker seg nok en gang ut som taperen: Den gamle Android-versjonen klarer ikke å laste ned hverken Minecraft, Shadowgun eller den nyeste Angry Birds-versjonen. Angry Birds Space og Cut the Rope går greit, men langt fra silkemykt.

Vi kjørte tre ytelsestester på de tre mobilene for å se hvordan tallenes tale ble. Faktisk fikk Galaxy Y den beste poengsummen på nettleser-testen, til tross for at den oppleves som svakest. Men Galaxy Y klarte ikke engang å kjøre spilltesten Electopia, og gjør det klart svakest på Quadrant-testen. Ascend Y 201 Pro og Xperia Tipo gjør det så og si likt på testene, som stemmer overens med vårt inntrykk: De to telefonene er likt spesifisert, og har en ytelse som er ganske lik, selv om Tipo-en oppleves kvassere i daglig bruk.

Ytelsestester
 Quadrant StandardElectopiaBrowserMark 2.0
Sony Xperia Tipo151614,47450
Huawei Ascend Y 201 Pro154414,65463
Samsung Galaxy Y917-567


GANSKE LIKE: Huawei Ascend Y 201 Pro og Sony Xperia Tipo tar ganske like bilder, mens Samsung Galaxy Y er dårligst. Dette er et 100 prosent utsnitt av et større bilde, som du ser i bildeserien nedenfor.  Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
GANSKE LIKE: Huawei Ascend Y 201 Pro og Sony Xperia Tipo tar ganske like bilder, mens Samsung Galaxy Y er dårligst. Dette er et 100 prosent utsnitt av et større bilde, som du ser i bildeserien nedenfor. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer


Kamera

Ikke forvent deg stort fra kameraene i disse mobilene. De har få megapiksler, ingen blitz og klarer ikke video i vanlige HD-oppløsninger.

Vi tok et knippe bilder av de samme motivene for å sammenlikne kvaliteten. Huawei Ascend Y 201 Pro og Sony Xperia Tipo tar så og si identiske bilder, mens Samsung Galaxy Y får tidvis dårlige resultater. Den sliter blant annet med hvitbalansen, og gir blasse og uskarpe bilder.

Huawei-en og Sony-en får på sin side bilder med mer kontrast som også er skarpere, og absolutt fungerer til sitt bruk.

Huawei Ascend Y 201 Pro. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Samsung Galaxy Y. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Sony Xperia Tipo. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Sony Xperia Tipo. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Samsung Galaxy Y. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Huawei Ascend Y 201 Pro. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Huawei Ascend Y 201 Pro. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Samsung Galaxy Y. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Sony Xperia Tipo. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Huawei Ascend Y 201 Pro. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Samsung Galaxy Y. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Sony Xperia Tipo. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke

Her kan du se tre ulike motiv tatt med de tre mobilene for å se forskjellene (og ikke minst likhetene):

Lyd og telefoni

Etter å ha ringt med alle de tre mobilene blir konklusjonen ganske kjedelig: De høres alle nesten prikk like ut. Samtalekvaliteten er god over hele linjen.

Når det gjelder musikk fra for eksempel Spotify, har Sony Xperia Tipo den beste interne høyttaleren. Dette er noe vi håper så få som mulig vil bruke, spesielt på offentlige steder, men for ungdom kan det være greit å ha muligheten. Og det har man med Tipo. De to andre mobilene har også helt grei lyd, men ikke fullt like bra.

Lyden fra hodetelefonene våre ble høyest på Samsung Galaxy Y. Men her er det liten forskjell, og alle de tre mobilene ga helt fin lyd. Det blir ikke like høyt som på dyrere modeller, men høyt nok for vanlig bruk. Bare ikke regn med å overdøve flystøy eller tung trafikk.

"HTC One X+ har enda mer lyd enn forgjengeren, og et helt sinnssykt volum!"

LITE LYD: Alle de tre mobilene gir oss relativt lite lyd. Men det lyder helt fint, og kan være mer enn godt nok for mange. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
LITE LYD: Alle de tre mobilene gir oss relativt lite lyd. Men det lyder helt fint, og kan være mer enn godt nok for mange. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer


Konklusjon

Vi hadde bange anelser om hvordan mobiler til under tusenlappen kom til å oppføre seg. Men vi ble faktisk positivt overrasket.

Både Sony Xperia Tipo og Huawei Ascend Y 201 Pro klarer det meste helt fint. Alt fra spill til apper og nettleseren går glattere enn vi hadde forventet, og her får du mye mobil for pengene. Når Xperia Tipo i tillegg leveres med et tastatur som faktisk fungerer, størst batteri, en Android-versjon som går glattere enn Huawei sin og et design som i denne trippeltesten sparker konkurrentene langt ut av banen, blir dette testens klare vinner. Og Huawei-en får en sterk firer.

ANBEFALT PRODUKT: Sony Xperia Tipo er den beste billigmobilen i vår test, og bør havne under juletrærne i år.  Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
ANBEFALT PRODUKT: Sony Xperia Tipo er den beste billigmobilen i vår test, og bør havne under juletrærne i år. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer


Samsung Galaxy Y er en skuffelse. Samsung har godt rykte på seg, mye takket være Galaxy S-modellene, men Y-en bør du holde deg langt unna. Den har begrensede bruksområder på grunn av den gamle Android-versjonen, og den yter også merkbart dårligere enn de andre i testen. Galaxy Y blir derfor testens klare taper, for denne bør du holde deg langt unna.

For oss er Sony Xperia Tipo et bevis på at gode mobiler ikke trenger å ha store skjermer og høye prislapper. Og den er svært gode nyheter til alle som vil gi mobil til sine håpefulle, vel klar over at den kanskje ikke overlever sitt første leveår. Dette er en mobil både barn, ungdom og voksne kan ha i lommen uten å skjemmes. Tvert i mot er det en mobil man gjerne tar ut av lommen og vifter litt med; i alle fall om du fikk den røde versjonen.

Her er det ingen tvil: Med Sony Xperia Tipo under treet, blir det en god jul.

Du finner alle DinSides mobiltester her!

(Takk til MPX.no for utlån av mobilene!)

Testresultat

Sony Xperia Tipo (ST21i)

Billig, imponerende ytelse, flott design, godt batteri, glatt og fin Android 4.0-versjon, bra tastatur, god intern høyttaler.

Ting man må regne med på billigmodeller, som svakt kamera.

Se alle våre tester


Testresultat

Huawei Ascend Y 201 Pro (U8666E)

Billig, fin ytelse, ganske ren Android 4.0-versjon.

Ting man må regne med på billige mobiler, som svakt kamera, i tillegg til kjedelig design, elendig tastatur og litt mindre ytelse enn Xperia Tipo.

Se alle våre tester


Testresultat

Samsung Galaxy Y (GT-S5360)

Best lyd av de tre, billig.

Gammel Android, svak ytelse, liten skjerm med lav oppløsning, svakt kamera.

Se alle våre tester