Sony Xperia S

Sony Xperia S har fantastisk skjerm, men langt fra fantastisk design.

PEN: Sony Xperia S er fin å se på. Men designet har noen store mangler og feil, som gjør det unødvendig vanskelig å bruke telefonen. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
PEN: Sony Xperia S er fin å se på. Men designet har noen store mangler og feil, som gjør det unødvendig vanskelig å bruke telefonen. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Sony Ericsson er død, lenge leve Sony. Sony Xperia S er den første mobilen som bærer det langt kortere navnet, og den første i en serie nye Xperia-modeller.

Mobilens salgsargument er en 4,3 tommer stor skjerm med hele 1280 ganger 720 piksler.

Det er bare synd en mobil består av så mye annet.

Design

Xperia S er en stor mobil: Nesten 13 centimeter høy og over seks centimeter bred. Dermed er den på størrelse med blant annet HTC Titan, og navnet Titan er også dekkende for Xperia S.

Dette er den største av de nye Xperia-modellene, som alle har én ting felles: Designet. Man skal kjenne igjen Sonys nye mobiler på en lysende, gjennomsiktig stripe nederst. Den er fin å se på, men idéen er ikke fullt så god når man faktisk bruker telefonen.

Stripen viser deg de tre Android-ikonene for tilbake, hjem og meny, men de er ikke knapper. Selve knappene er nemlig tre trykksensitive områder over disse tre ikonene. Vi sier områder, men det spørs om ikke prikker er et mer dekkende begrep. Knappene er nemlig vanskelige å treffe, og etter noen dagers bruk begynte vi å sveipe fingeren fra ikonene opp mot knappene for å treffe bedre, og for å unngå å treffe skjermen. Vår lillefinger kan nemlig avsløre at prikkene man ser faktisk ikke er der fingeren må lande: Den må trykke litt over, i en ørliten stripe mellom skjermen og prikkene. Dessuten lyser ikke det fine blå lyset bak ikonene før du faktisk trykker på knappene. Og da er det for jo sent om du fomler i mørket. Vi har også opplevd at knappene rett og slett nekter å lystre, uansett hvordan vi trykker på dem. Dette ødelegger for Android-opplevelsen så det merkes, og her har japanerne vært mer opptatt av design enn funksjonalitet.

Stripen fører dessuten til en meningsløs plastmasse nederst på telefonen, som dermed kunne vært mindre.

SYNDEREN: En av de aller mest irriterende tingene ved designet til Sony Xperia S er denne stripen nederst. Den fører til bittesmå knapper, som er vanskelige å treffe. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
SYNDEREN: En av de aller mest irriterende tingene ved designet til Sony Xperia S er denne stripen nederst. Den fører til bittesmå knapper, som er vanskelige å treffe. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

De øvrige knappene er også merkelig lagt opp. Låseknappen, som alle andre mobiler har øverst på høyre side, har Xperia S lagt til venstre. For sikkerhets skyld har de også klint knappen inntil hodetelefon-inngangen, slik at det å treffe knappen når du hører på musikk blir en fingerbasert turnøvelse. På samme måte har de plassert volumkontrollene langt nede på høyre side av telefonen, ikke øverst slik andre gjør. Når du har telefonen i lommen mens du lytter til Spotify må du derfor grave unødvendig langt ned i buksen for å skru ned volumet, og dette var faktisk et større problem enn vi hadde trodd.

Spesifikasjoner: Sony Xperia S

 • Operativsystem: Android 2.3 (Gingerbread)
 • Skjerm: 4,3" LCD (1280 x 720 piksler)
 • Prosessor: 1,5 Ghz Qualcomm MSM8260, dobbel kjerne
 • Internminne: 32 GB (25,8 GB ledig)
 • Arbeidsminne (RAM): 1 GB
 • Minnekort: Nei
 • Kamera bak: 12 MP med LED-lys og 1080p-video
 • Kamera foran: 1,3 MP og 720p-video
 • Batteri: 1750 mAh
 • Vekt: 144 gram
 • Størrelse: 128 x 64 x 10,6 mm
 • Inngangen for USB og HMDI er dekket av plastdimper. Dette fører til mindre støv og skader, men også større utfordring når du skal bruke dem.

  Du kan fjerne bakdekselet, men ikke bytte batteriet. Du finner heller ingen spor til minnekort. Å fjerne hele ryggen på en telefon bare for å sette inn et SIM-kort fortoner seg for oss som meningsløst, så her kunne Sony gått for et "unibody"-design om de bare hadde tatt seg tid og råd.

  – Men disse filletingene er da vel ikke noe å hisse seg opp for? spør du kanskje.

  Jo, de er faktisk det. For resten av telefonen er pen og ren, og kunne vært så mye bedre om designerne bare hadde tatt seg tid til å faktisk bruke sin egen kreasjon. For at dette bare irriterer oss, nekter vi å tro.

  Her ser du hvordan telefonen tar seg ut:

  Skjerm og HDMI-ut

  Telefonen er stor for en grunn: Skjermen. Og den er stor på flere måter enn én.

  Sony har presset inn HD-formatet 720p i den 4,3 tommer store skjermen, noe som gir en pikseltetthet på 342 piksler per tomme (PPI). Til sammenlikning har iPhone 4S sin Retina-skjerm en PPI på 326. Xperia S har altså overtaket i teorien. Men hva med praksis? Hva skal man egentlig med 342 piksler per tomme? Det kan du saktens spørre om.

  Her forklarer vi deg forskjellen på HD-formatene og hva Retina og AMOLED egentlig betyr

  Det mest åpenbare bruksområdet for høy oppløsning er surfing. På Xperia S er selv svært liten skrift leslig, om du går tett nok opp til skjermen. Dette er en stor fordel på nettsider som ikke er optimalisert for små skjermer. Dessuten vil bilder og videoer se mye klarere ut, spesielt bilder. Også spill nyter godt av den høye oppløsningen, da mange Android-spill er optimalisert også for større nettbrett-skjermer med høyere oppløsning. Også her leverer Xperia S så det holder. Spill som Sprinkle og Wind-up Knight ser utrolig bra ut, og man ser aldri antydning til piksler på skjermen. For å få et bedre inntrykk av den store oppløsningen, kan du se på denne skjermdumpen, og bildet under.

  IMPONERENDE: Her ser du et lite utsnitt fra skjermen, med svært liten skrift. Likevel er den fullt mulig å lese, takket være den høye oppløsningen. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
  IMPONERENDE: Her ser du et lite utsnitt fra skjermen, med svært liten skrift. Likevel er den fullt mulig å lese, takket være den høye oppløsningen. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

  Men å ha høy oppløsning er ikke utelukkende et gode. Noen elementer i Android blir rett og slett for små, da Android ser ut til å tro at vi har en langt større skjerm enn man i virkeligheten har. For eksempel blir knappen for å svare alle i en e-post-samtale knøttliten. Noen apper vises også feil som følge av den høye oppløsningen, som for eksempel NRK P3-appen. Det samme gjelder noen nettsider, som vår egen mobilutgave. Dette er selvfølgelig ikke Sonys feil, og heller ikke et stort problem, men verdt å merke seg.

  SMART: HDMI-utgangen på Sony Xperia S er akkurat slik den burde være: Det du ser på telefonen, ser du på TV-en. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
  SMART: HDMI-utgangen på Sony Xperia S er akkurat slik den burde være: Det du ser på telefonen, ser du på TV-en. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

  Skjermen til Sony Xperia S er en "vanlig" LCD-skjerm. Men farger og sortnivået er likevel utmerket, om enn ikke like godt som på en AMOLED-skjerm. Alt i alt er skjermen på Xperia
  S det beste telefonen har å by på, og noe av det beste noen telefon har å by på i dagens marked. Men om Sony virkelig ville bli kongen på haugen, hadde vi likt det enda bedre om de hadde spandert AMOLED.

  Om ikke skjermen er stor nok, kan du bruke HDMI for å koble telefonen på TV-en din. Dette fungerer veldig bra, og telefonen stilles om til landsskapsmodus slik at det du ser på skjermen fyller hele TV-skjermen også. Bilder og video ser flott ut, og skikkelig speiling av skjermen på TV-en gjør dette til en stor fordel for dem som liker å vise frem bilder til familie og venner. Dessverre blir ytelsen på telefonen noe dårligere når du har den plugget på TV-en.

  Programvare

  Operativsystemet Android er nå oppe i versjon 4, kalt Ice Cream Sandwich. Men Xperia S leveres med Android 2.3. Jada; Sony sier at den kan oppgraderes snart. Og jada; det tar tid å tilpasse Android til forskjellige telefoner. Men at Sony vil levere toppmodeller med et allerede utdatert operativsystem forstår vi ikke.

  Nå er det klart hvilke HTC-mobiler som får Android 4.0!

  Xperia-telefonens Android-utgave er ellers pen, og har noen smarte løsninger. Blant annet:

  • Styring av musikkspilleren fra låseskjermen, og en ellers funksjonsrik musikkspiller. Denne styringen fungerer dog ikke med Spotify.
  • FINT: På sitt beste er Sony Xperia S sin Android pen og ren.
   FINT: På sitt beste er Sony Xperia S sin Android pen og ren. Vis mer

  • Pene widget-er som bretter seg ut på hjemskjermen, for å for eksempel vise deg været eller gi deg muligheten til å slå av og på ting som wifi og Bluetooth.
  • Navigering frem og tilbake i nettleseren med sveipebevegelser.
  • Når du plugger inn ekstrautstyr, som hodetelefoner, kan du velge å la en app åpne seg automatisk, for eksempel Spotify.
  • Det følger med SmartTags som kan skannes med NFC. Man kan for eksempel ha et slikt merke liggende i bilen, så når du plasserer mobilen på merket kan Bluetooth slå seg på og kart-appen starte.
  • Enkle, men viktige, funksjoner som mangler i vanlig Android er på plass, som et nedtellingsur.
  • Facebook-integrasjon betyr blant annet å få opp Facebook-albumene dine opp i album-appen.
  • Du kan ta skjermdumper. Ingen selvfølge i de eldre Android-utgavene.
  • Uleste e-poster, SMS-er og tapte anrop dukker opp på låseskjermen, og kan åpnes direkte derfra ved en sveip.
  • TimeScape-funksjonen, som viser deg Facebook og Twitter som en tredimensjonal... greie, har vi lite til overs for. Det ser pent ut, men er ikke noe vi foretrekker fremfor egne apper.

  Her er noen skjermdumper fra Xperia S sin Android-versjon:

  Men Android-versjonen har også sine negative sider, som for eksempel:

  • En rekke valg må du gjøre selv, som bidrar til lavere brukervennlighet. Vil du bruke SmartTag-ene? Da må du skru på NFC først. Vil du ha nye e-poster? Da må du skru på synkronisering selv. Vil du koble til et trådløst nettverk når du setter opp telefonen? Da må du først skru på Wifi, og så velge nettverket.
  • Du får mange funksjoner i Xperia S sin Android, men også en haug av ikoner i app-oversikten som du neppe kommer til å bruke. For eksempel har hver eneste funksjon i klokke-appen sitt eget ikon, og du får apper som er heller meningsløse, blant annet en for Sonys app-anbefalinger.
  • Kalenderen kan blant annet vise deg hendelser fra Facebook, men viser deg rubbel og bit, inkludert bursdager, uten å gi deg muligheten til å bare vise hendelser du faktisk skal delta på.
  • E-post-leseren oppfører seg rart noen ganger, blant annet ved å vise oss uleste slettede e-poster som "nye" e-poster.
  • Vi har opplevd flere små krasj og feil. Plutselig har vi ikke noe internett, plutselig nekter den å vise oss bilder vi har tatt, plutselig krasjer kart-appen. Dette skjer ikke ofte, men oftere enn andre telefoner vi har testet.
  • Nettleseren tviholder på zoome-knappene vi kjenner fra Android-telefoner uten flertrykksskjermer. Dette er et unødvendig og forstyrrende element.

  Ytelse

  Sony Xperia S har en prosessor med doble kjerner på 1,5 GHz. Mer enn nok av kraft, med andre ord. Dette merkes, men ikke alltid.

  Spill kjører utmerket, og ser utmerkede ut på den høyoppløslige skjermen. Punktum. Er du glad i spill, kan du fort bli glad i Xperia S. Den er også "Playstation-sertifisert", men akkurat nå betyr ikke dette stort.

  GÅR FINT: Fullversjonen til DinSide flyter fint på Sony Xperia S, men ser ikke særlig pen ut takket være Flash-støtten som må være avslått for å kunne bruke telefonen effektivt.
  GÅR FINT: Fullversjonen til DinSide flyter fint på Sony Xperia S, men ser ikke særlig pen ut takket være Flash-støtten som må være avslått for å kunne bruke telefonen effektivt. Vis mer

  Hjemskjermen har en levende bakgrunn som standard. Dette fører til noe hakking når du sveiper mellom de ulike skjermene, og ødelegger førsteinntrykket, så valget virker snodig fra Sonys side. Ved å bytte til et vanlig bakgrunnsbilde blir det hele mye bedre, og på linje med andre nye Android-telefoner, uten at det skiller seg positivt fra mengden. Android har ennå ikke blitt et like silkemykt operativsystem som Windows Phone 7 og iOS. Dessverre.

  Les også: Derfor liker vi Windows Phone 7

  Nettleseren glir for det aller meste mykt og fint, og klarer seg bra også på nettsider i fullversjon. Men igjen: Det går ikke likt glatt som på konkurrentenes operativsystem, og vil du bruke Flash blir det rett og slett hakkete.

  Hakkete blir det fra tid til annen i noen apper også, som den medfølgende Wisepilot-appen og i Google Play (gamle Android Market). Androids skaper, Google, må nok selv ta mye av skylden, men Sony kunne gjort et par ting selv. For eksempel sørget for å optimalisere nettleseren sin enda bedre slik Samsung har gjort, og gitt brukerne den siste Android-versjonen, slik Samsung også har gjort nå. Android 4.0 yter nemlig ofte merkbart bedre enn sine forgjengere.

  Vent litt – heter det ikke Google Market lenger?

  Hastigheten, med tanke på lasting av apper og generelt bruk, er brillefin. Det vi først og fremst savner en glattere opplevelse.

  Xperia S klarer forøvrig mange videoformater, og viser 7 av 15 filer fra vår test-pakke i galleri-appen. Det høres kanskje ikke så mye ut, men er bedre enn flere konkurrenter. Avspillingen går uten problemer, enten i telefonens standardavspiller eller i RockPlayer, og Xperia S sliter ikke med å vise 1080p-videoer som også ser svært bra ut på den fine skjermen.

  NYDELIG: Spill som Sprinkle ser flott ut i 720p-oppløsning på Sony Xperia S. Også på TV-en, med HDMI-ut.
  NYDELIG: Spill som Sprinkle ser flott ut i 720p-oppløsning på Sony Xperia S. Også på TV-en, med HDMI-ut. Vis mer

  Kamera

  Sony har tydeligvis viet mange tanker til Xperia S sitt kamera. Det fungerer til tider svært bra, og har mange smarte funksjoner.

  BLANDET: Kameraet til Sony Xperia S er på sitt beste veldig bra, men leverer ikke alltid like godt. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
  BLANDET: Kameraet til Sony Xperia S er på sitt beste veldig bra, men leverer ikke alltid like godt. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

  Telefonen har en egen kameraknapp, og dette er en av de beste kameraknappene vi har opplevd på en mobil den siste tiden. Knappen kan enkelt trykkes halvt ned for å finne fokus, før du fyrer av bildet. Den er heller ikke så tung å trykke på at kameraet beveger seg når motivet skal sikres, slik andre mobiler lider av. Knappen kan også brukes til å ta et lynraskt bilde når mobilen er låst, eventuelt bare åpne kamera-appen.

  Xperia S har 12 megapiksler, men merk at bildet da blir i 4:3-format, ikke 16:9. Fordelen er selvfølgelig at utskrifter i selv store formater bør være mulig.

  Bildene blir stort sett fine, og stort sett skarpe selv med dårlig lys. Men går du nærmere inn på blinkskuddene dine ser du ofte ganske mye støy, selv på bilder tatt i sterkt sollys. Heldigvis er bildene såpass store at dette ikke utgjør noe stort problem. Et større problem er det at bildene av og til blir blasse med lite kontraster.

  Bilder i full oppløsning finner du her og her. Vil du et panoramabilde, av pulten vår, finner du et her. Under kan du se flere testbilder fra den solrike uken som gikk.

  Selve kamera-appen er ryddig og fin, men gir deg få muligheter til å gjøre manuelle innstillinger, for eksempel med tanke på ISO-hastighet. Til gjengjeld får du en fin panoramafunksjon, som er enkel å bruke og gir morsomme resultater.

  Xperia S kan også ta opp videoer i full HD-oppløsning (1080p). Bildene blir skarpe og fine, med gode farger og lysstyrke, men videoene går dessverre ikke helt silkeglatt. Du har også et godt front-kamera, om du vil nyte ditt eget åsyn eller prate gjennom for eksempel Skype. Og med 26 gigabyte ledig for lagring på det interne minnet, kan du ta opp mange timer uten å bekymre deg for lagringsplassen.

  Under ser du en eksempelvideo, lastet opp til Youtube. Om du vil se orginalvideoen i full 1080p-oppløsning, finner du filen her.

  Lyd, telefoni, batteri

  Lyden fra hodetelefonene er noe lavere enn vi skulle ønske. Selv på fullt volum er man langt under smertegrensen, men lydkvaliteten er god. Også på den innebygde høyttaleren, ute at det er denne du kommer til å bruke på din neste fest.

  Lydkvaliteten på telefonsamtaler er også god, og vi har aldri slitt med dårlig dekning, verken for tale eller data.

  HVORFOR: Du kan fjerne bakdekselet, men ikke fjerne batteriet. Meningsløst. Batteriet er dessuten alt for dårlig. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
  HVORFOR: Du kan fjerne bakdekselet, men ikke fjerne batteriet. Meningsløst. Batteriet er dessuten alt for dårlig. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

  Det vi derimot har slitt mye med, er batteriet. Dette er rett og slett for lite. Gjennom hele vår testuke har Xperia S bedt på sine knær om en lader i løpet av kvelden, og når vi ikke
  har vært hjemme, har det ført til flere nervepirrende situasjoner. Heldigvis har den vart relativt lenge selv med lite juice, men juice-kartongen burde vært større i utgangspunktet.

  Vår telefon hadde 100 prosent lysstyrke som standard. Om dette dreier seg om en feil, eller innstillinger vi hadde med oss i vår Google-konto, vites ikke, men vi måtte uansett dra den ned til rundt 60 prosent for å fortsatt nyte godt av den gode skjermen samtidig som vi ikke stakk hull på batteriet. For skjermen er nok hovedgrunnen til at Xperia S sliter med batteritiden: Den er stor, den har mange piksler og den fordrer et større batteri enn det telefonen leveres med.

  Det går selvsagt an å gjøre en rekke ting for å spare batteriet, som å slå av automatisk oppdatering av epost, diverse bakgrunnsoppgaver og kjøre med enda lavere lysstyrke, men da forsvinner mye av vitsen med en Android-telefon med en fin skjerm. Det finnes ingen gode unnskyldninger for å levere en telefon som ikke klarer seg en hel dag med en oppladning. For mange kan dette ødelegge opplevelsen totalt.

  Husk at om laderen din går i stykker, kan du ha krav på ny!

  GREI PAKKE: Sony Xperia S leverer på mange områder, men svikter på andre. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
  GREI PAKKE: Sony Xperia S leverer på mange områder, men svikter på andre. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

  Konklusjon

  Skjermen er topp, men fører til tomt batteri før Kveldsnytt. Flyten i spill er super, mens flyten i andre apper er ustabil. Designet er pent, men til tider uforståelig og frustrerende.

  Så Sony Xperia S er en vanskelig telefon å oppsummere i et par setninger og et terningkast. Dermed havner vi på det kjedeligste terningkastet av dem alle: En svak firer. Bra, men ikke bra nok til at vi kan anbefale den. På en mobil med en pris fra 3.800 kroner til 4.600 kroner hadde vi forventet enda mer.

  Er du ute etter en god skjerm og et godt kamera, og får den til en god pris, kan Xperia S være et godt valg. Men er du ute etter en generell god Android-telefon i de øvre sjikter, er det fortsatt ingen som slår gode, gamle Samsung Galaxy SII.

  Synd, men sant.

  Her finner du vår test av Android-kongen Samsung Galaxy SII

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer