Sony Xperia Acro S

Sony prøvde å lage en mobil som er kraftig både på utsiden og innsiden, men kommer ikke helt i mål.

TAKLER VANN: Sony Xperia Acro S er en telefon som tåler både vann og støv. Ikke dumt nå i høst, hvor himmelen lukker og åpner seg i ett kjør. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
TAKLER VANN: Sony Xperia Acro S er en telefon som tåler både vann og støv. Ikke dumt nå i høst, hvor himmelen lukker og åpner seg i ett kjør. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De barskeste gutta er ofte ikke de smarteste gutta.

Sånn er det også med mobiler. Vi har testet flere modeller som skal tåle både vann, støt og støv, men den fysiske styrken går alltid på bekostning av mykere verdier, som skjermstørrelser og gigahertz.

Sony Xperia Acro S har kommet for å endre dogmen. Dette skal nemlig være mobilen som kan skilte med både hardt ytre og smart indre.

Dessverre viser det seg at gamle sannheter er vanskelig å bli kvitt.

Årets dårligste knapper

Mange vannsikre mobiler er små og billige; med andre ord mobiler man kan kjøpe som en nummer to-mobil til skiturer eller strandliv, alt ettersom hva årstiden fordrer. Acro S er ikke en slik mobil. Den koster i underkant av 4.000 kroner, og er like stor som de fleste andre Android-telefoner. Acro S vil med andre ord være din følgesvenn uansett hva du driver med.

Spesifikasjoner: Sony Xperia Acro S

 • Operativsystem: Android 4.0.4
 • Prosessor: 1,5 GHz Qualcomm Snapdragon S3, dobbel kjerne
 • Internminne: 16 GB (omlag 13 GB ledig)
 • Skjerm: 4,3" TFT LCD (1280 x 720)
 • RAM: 1 GB
 • Kamera bak: 12,1 MP med LED-blitz (1080p video)
 • Kamera foran: 1,3 MP (720p video)
 • Batteri: 1.910 mAh
 • Vekt: 147 gram
 • Størrelse: 126,0 x 66,0 x 11,9 mm
 • Andre funksjoner: NFC, HDMI-ut, støv- og vannsikker
 • Telefonen har også et langt mer anonymt utseende enn andre tøffingmobiler. Den er sort rundt det hele, med en ru overflate bak som gjør den god å holde i. Det er også mye å holde i, da den er 11,9 millimeter tykk, sammenliknet med for eksempel de 7,6 millimeterne til iPhone 5, eller de 8,6 millimeterne til Samsung Galaxy SIII.

  Les også: Test av Samsung Galaxy SIII - den beste Android-telefonen noen sinne?

  Alle inngangene - USB, lyd, HDMI, SIM-kort og minnekort - er dekket av beskyttende deksler. Disse bidrar til IP67-sertifiseringen, som tilsier at den til en viss grad skal tåle både støv og vann. Noe den også gjorde under vår test. Dette bidrar også til at det er langt mer knotete å for eksempel sette i laderen før du sovner, men det følger med en brillefin dokkingstasjon som gjør dette langt enklere om du ønsker. Under testen hadde vi denne på jobbpulten, som på mange måter gir deg en ekstra skjerm å fikle på, samtidig som du er sikker på å ha nok batterijuice gjennom arbeidsdagen.

  Merk deg dog dette: Også vannsikre mobiler kan få fuktskader, og du risikerer å måtte punge ut selv

  Her ser du hvordan Sony Xperia Acro S ser ut:

  Skjermen på 4,3 tommer har 720p-oppløsning, som i praksis betyr at du får oppleve det de fleste moderne mobiler nå gir deg: Usynlige piksler, pene bilder og muligheten til å lese liten skrift på en (relativt sett) liten skjerm. Sollys takler den også, så på dette området har vi ingenting å utsette.

  IRRITERENDE: Tre lysende prikker på Sony Xperia Acro S indikerer det man skulle tro var tre knapper. Men det berøringssensitive området starter ikke før midten av ikonene, som ikke lyser i mørket. Dette er i våre øyne idiotisk, og har skapt hodebry under hele testuken. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
  IRRITERENDE: Tre lysende prikker på Sony Xperia Acro S indikerer det man skulle tro var tre knapper. Men det berøringssensitive området starter ikke før midten av ikonene, som ikke lyser i mørket. Dette er i våre øyne idiotisk, og har skapt hodebry under hele testuken. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

  Området vi har mye å utsette på, befinner seg like under skjermen. For her har Sony virkelig overgått seg selv i idiotiske beslutninger. De tre Android-knappene på Acro S for tilbake, hjem og meny er blant de dårligste vi har vært borti. Ikonene som viser hva knappene gjør er ikke opplyste, men det er tre prikker like under ikonene. Det ser pent ut, men det er ikke pent i bruk. For det første må du lære deg hvilken knapp som er hvor om du bruker mobilen i mørket, ettersom du ikke ser hva du trykker på. Og du vil nesten garantert trykke feil; for du skal nemlig ikke trykke på prikkene, men over prikkene. Og du kan ikke trykke der ikonprintet begynner heller, men bittelittegranne over. Altså noen få millimetere under skjermen.

  Under vår testuke trykket vi feil så mange ganger at vi begynte å lure på om japanerne i det hele tatt har testet mobilen sin før de har lagt den ut for salg. Problemet er spesielt stort i mørket, og med tanke på hvor mørkt Norge er om dagen, er dette et stort problem. Joda, du lærer deg det sikkert til slutt, men du er helt avhengig av å ha vibrasjonstilbakemelding påslått for å forstå om du i det hele tatt har trykket, eller om det er systemet som henger. Gratulerer, Sony: Disse knappene fortjener topplassering i kåringen Årets Dårligste Android-knapper.

  Knappene til Xperia-telefoner har vi klaget på før også - les vår test av Sony Xperia S

  Pris fortjener også knappene for volumkontroll. I likhet med Android-knappene er dette knapper vi bruker svært mye, og da er det til å rive seg i håret av hvor vanskelige de er å bruke. Volumkontrollen ligger nemlig på telefonens nederste halvdel, altså ikke der tommelen din ligger. Man må derfor balansere telefonen med lillefingeren for å nå ned til knappene, og sjansen for å miste den øker dramatisk. Så jommen skal dere ikke få en pris for Årets Dårligste Volumkontroll, også.

  Knapper, både på bunnen og siden av telefoner, er en svært viktig del av opplevelsen. Og når de er så dårlig designet som her, gjør det stort utslag i totalinntrykket. For det er nemlig ikke bare knappene vi har omtalt over som er dårlige, noe vi kommer tilbake til.

  PENT: Android 4.0 på Sony Xperia Acro S er pen å se på, og med den medfølgende dokken får du en fin sak på pulten. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
  PENT: Android 4.0 på Sony Xperia Acro S er pen å se på, og med den medfølgende dokken får du en fin sak på pulten. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

  Solid Android

  Sony Xperia Acro S kjører Android 4.0, "Ice Cream Sandwich". Vi skulle selvfølgelig gjerne hatt den siste versjonen, 4.1, men som Android-brukere vet: Man skal være godt fornøyd med å ikke ligge mer enn én versjon bak.

  Android 4.0 betyr uansett en pen, ren, glatt og generelt tilfredstillende Android-opplevelse. Vi hadde svært god erfaring med Android 4.0 på for eksempel billigmobilen Huawei Ascend P1, blant annet fordi de ikke hadde tuklet for mye med Googles design, og det har heller ikke Acro S. Endringene som er gjort er ganske tilbaketrukne, og om du ikke liker Sonys egne moduler (widgets) kan du få en Android-opplevelse som ligger ganske tett opp mot den Google gir ut selv.

  Nettleseren er enkel og god, med for eksempel skifting mellom faner ved et sveip fra kanten av skjermen, e-post-leserne fungerer fint, selv om vi fortsatt savner zooming, og selv om vi ikke bruker mange av Sonys egne sosiale medier-løsninger, er det artig å få opp Facebook-album i galleri-appen. Også SMS- og ringe-appen er fine. Tastaturet kan norsk bra, selv om vi måtte sette dette språket manuelt selv etter å ha valgt norsk som menyspråk. Men vi savner sårt knapper for punktum og komma på tastaturets førsteside.

  Noe er litt snodig, som at man ved et trykk på menyknappen på hjemskjermen får opp diskré valg for å endre bakgrunn og legge til moduler i stedet for å få opp en meny, men dette er en vanesak vi har lite i mot. Og vi setter pris på Spotify-kontroll på låseskjermen.

  Du kan selv se hvordan Android 4.0 på Sony Xperia Acro S tar seg ut i bildeserien under:

  Glatte spill

  Sony Xperia Acro S kjører en dobbelkjernet prosessor på 1,5 GHz, som ikke er blant de nyeste og råeste, men mer en nok til det meste.

  Skjermene flyter godt, slik vi har blitt vant til i Android 4.0. Dette er like gjeldende på hjemskjermen som i nettleseren, Instagram, Facebook, Tweetdeck eller hva nå enn du måtte installere på telefonen.

  Også spill yter uten problemer på Acro S. Favoritter som Death Rally, ShadowGun, Minecraft, Angry Birds Space og Wind Up Knight sklir som smør i varm panne, og ser supre ut på den høyoppløste skjermen.

  Du vil oppleve at hjemskjermen må laste inn moduler på nytt, og at faner ikke lenger har nettsiden i minnet, men det skjer sjeldent, og kan skje den beste. Vi har aldri opplevd at telefonen har låst seg eller startet på nytt.

  Få med deg: Her er DinSides favoritt-apper til Android!

  INNGANGER: Du finner lyd-, HDMI- og USB-inngang under de tre dekslene på toppen av Sony Xperia Acro S. Det blir litt knotete å bruke, men sikrer telefonen mot vann og annet utyske. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
  INNGANGER: Du finner lyd-, HDMI- og USB-inngang under de tre dekslene på toppen av Sony Xperia Acro S. Det blir litt knotete å bruke, men sikrer telefonen mot vann og annet utyske. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

  Litt knot, mye lyd

  Som telefon fungerer Sony Xperia Acro S akkurat som den skal. Men vi hadde noen startproblemer. Vi fikk ikke mobildata til å fungere med Netcom før etter å ha fiklet litt med aksesspunkter og innstillinger, noe vi hadde håpet hørte fortiden til. Men her kan vi ha vært uheldige, så vi velger å tro at dette er noe andre skal slippe.

  Lyden og volumet som kommer ut av hodetelefonene våre er absolutt god nok, men du kan ikke akkurat ta med deg hele musikksamlingen på bussen: Telefonen leveres med 16 GB minne, hvorav 13 er ledig, noe som absolutt ikke er uvanlig i dagens marked, men likevel ikke mye å rope hurra for. Heldigvis kan du utvide dette med egne minnekort, som koster en slikk og ingenting om dagen.

  Telefonen har også NFC. Denne kommunikasjonsteknologien har vi skrevet mye om, uten at den har så veldig mange bruksområder riktig ennå. Et bruksområde får du med i pakken: SmartTags. Dette er små plastdimper du kan feste hvor du vil, for å endre innstillinger ettersom hvor du befinner deg. Et typisk eksempel er å ha en i bilen, som setter på Bluetooth og starter musikkspilleren når du skumper telefonen borti. Vi tipper likevel at et typisk bruksscenario for de fleste er at du lar SmartTags-ene bli liggende i en skuff, og så glemt.

  Dette kan du bruke NFC til i dag - vi viser deg hvordan det fungerer

  KJEKT: Plugger du Sony Xperia Acro S inn i TV-en med HDMI får du et eget grensesnitt du kan bruke om du ønsker. Eventuelt kan du bare bruke telefonen slik som den er, da alt speiles. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
  KJEKT: Plugger du Sony Xperia Acro S inn i TV-en med HDMI får du et eget grensesnitt du kan bruke om du ønsker. Eventuelt kan du bare bruke telefonen slik som den er, da alt speiles. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

  Batteriet kommer ikke til å imponere noen, og det må i praksis lades hver natt. Ikke uvanlig, men modeller som Motorola Razr Maxx har vist at dette kan gjøres langt bedre. Spesielt med tanke på hvor tykk Acro S er.

  Telefonen har HDMI-ut, og et eget grensesnitt når du kobler den mot TV-en. Dette er pent å se på, og lar deg enkelt og raskt nyte bilder og video i storformat. Eller hva nå enn annet du måtte ønske; hele telefonen speiles mot TV-skjermen, inkludert spill, nettleser og Youtube-app.

  Dårlig kamera, dårlig knapp

  Sony påstår at Xperia Acro S er den perfekte mobil for de som er på farten og tar mye bilder. Det vil vi påstå bare er tull.

  IKKE GODT NOK: På en telefon i denne prisklassen hadde vi forventet mer av kameraet enn hva Sony Xperia Acro S klarer å tilby. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
  IKKE GODT NOK: På en telefon i denne prisklassen hadde vi forventet mer av kameraet enn hva Sony Xperia Acro S klarer å tilby. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

  Brennvidden er liten, så motivene dine blir trange, og bokeh-effekten (uskarpe bakgrunner) blir minimal. Trang er også blenderen, så du er avhengig av mye lys. Autofokusen har vi slitt mye med, og skal du ta et bilde raskt risikerer du totalt uskarpe bilder som ikke kan brukes til noe som helst.

  Vi har testet det som skal være verdens råeste kameramobil - Nokia 808 PureView

  Når du skal ta et slikt raskt bilde, og gå rett fra sort skjerm til fotoappen ved å holde inne kameraknappen, vil du snart lære at dette betyr å gå rett fra sort skjerm til å ta et uskarpt bilde av føttene dine. For jada, Acro S tror det er lurt å la brukeren ta et bilde uten å i det hele tatt ha sett hva det blir bilde av. Man kan endre denne innstillingen slik at man kun åpner fotoappen uten at bildet blir tatt, men ærlig talt: Dette burde være en selvfølge. Og før vi forstod nøyaktig hvordan dette fungerte tok vi et titalls bilder av tilfeldige gulv, gater og sko.

  Kameratasten er dessuten alt for tung å trykke ned, slik at motivene dine raskt kan bli uskarpe om du ikke holder mobilen godt med begge hender.

  Under ser du et knippe testbilder tatt med Sony Xperia Acro S. Du kan se bilder i full oppløsning (åtte megapiksler, som er satt som standard) her og her.

  Når du først har fått et bilde vil kvaliteten bli varierende. Sony har lagt et 12 megapiksel kamera i Acro S, noe som ser bra ut på papiret, men ikke fotopapiret. Bildene har ofte mye støy som følge av for lite lysinnslipp, og totalinntrykket blir at dette slett ikke er noen perfekt kameramobil slik Sony sier, men en veldig middelmådig en.

  Acro S kan også filme i 1080p, og kvaliteten blir fin, uten å være imponerende.

  Under ser du et eksempel på en film fra Sony Xperia Acro S. Du kan laste ned/se filen i full 1080p-format her.

  Holder ikke

  En mobil som både tåler en støyt og tåler å måles opp med langt skjørere toppmodeller, høres superdupert ut. Det høres egentlig helt perfekt ut, for det mange irriterer seg over med mobiler som Samsung Galaxy SIII og iPhone er nettopp hvor lite de kan tåle når du først er uheldig.

  GREI NOK: Sony Xperia Acro S ender i våre øyne opp som en fin telefon ytelsesmessig, som i tillegg tåler en trøkk, men problemene er såpass store at den ikke fortjener mer enn terningkast tre. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
  GREI NOK: Sony Xperia Acro S ender i våre øyne opp som en fin telefon ytelsesmessig, som i tillegg tåler en trøkk, men problemene er såpass store at den ikke fortjener mer enn terningkast tre. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

  Men det er dessverre slik her i verden at de gamle vet best, og er det noe de gamle vet, så er det at man ikke kan få i både pose og sekk.

  Sony Xperia Acro S er en helt allright mobiltelefon. Og at den tåler røff bruk er et kjempepluss for mange. Men når den koster i underkant av 4.000 kroner er det umulig å foreslå den som en nummer to-mobil, og når den har såpass store mangler som den tross alt har, er det også umulig å anbefale den som en nummer én-mobil. Hadde knappene fungert ville den fått et ekstra øye på terningen, og det samme hadde skjedd om kameraet holdt mål.

  Selv hadde vi heller gått for Motorola Razr Maxx, som kanskje ikke er like vannsikker, men skal tåle en regnbyge og en tur på stranda. Den koster like mye, men gir deg langt mer, i samme genre. Og for halve prisen av Xperia Acro S får du lillesøsteren Xperia Go, som vi ga terningkast fem. Denne er også vannsikker, men langt mindre.

  Får du Xperia Acro S til en god pris, langt rimeligere enn i dag, kan telefonen bli en fin følgesvenn for de som ikke er altfor kresne. Men inntil videre må Sony skjerpe seg, og forstå at knapper som ikke fungerer, et kamera som ikke leverer og en pris som kan sikre deg langt lekrere opplevelser, ikke holder.

  Takk for at dere i prøvde, i alle fall. For mobiler som både har hjerne og muskler ser vi gjerne flere av.

  Testresultat

  Sony Xperia Acro S

  God ytelse, tåler en trøkk, medfølgende dokk, fin Android.

  Dårlige knapper gjør den vanskelig å bruke, dårlig kamera, burde vært billigere, skuffende batteri.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer