Sony med håndholdt underholdnings-PC

Sony har nå – offisielt – lansert sin håndholdte underholdnings-PC, basert på Palm operativsystem. Modellen skal gi deg tilgang til digital underholdning, hvor enn du måtte oppholde deg.

Det var på Comdex-messen i Las Vegas i november 1999 at samarbeidet mellom Palm og Sony ble annonsert. Tidligere i år fortalte Sonys president, Kunitake Ando, at selskapet ville satse på avanserte trådløse enheter med Internett-tilknytning – inklusive en Sony-PDA (personlig digital assistent) basert på Palm OS.

For få dager siden gjennomførte Sony sin offisielle lansering av de nye PDAene, som selskapet selv kaller ”personal entertainment organizer”, og som har fått varemerket Palm-powered.

Farge eller monokrom skjerm

Sony PDAene, som i første omgang skal ut på markedet i Japan den 9. september, kommer i de to utgavene PEG-S500C med fargeskjerm og PEG-S300 med monokrom skjerm.

Sentralt for begge modellene er at de har en port for Memory Stick – Sonys eget lagringsmedium, samt en såkalt ”jog dial controller” – et taste-oppsett som skal gjøre det mulig å betjene og navigere på PDAen med én hånd. Det skal kun være de færreste manøvrene som må foretas ved hjelp av ”pennen” som følger med PDAene.

I følge nettstedet The Register er de to maskinene utstyrt med 8 MB internminne, 4 MB ROM og Palm OS 3.5. Prisen vil i Japan ligge på 55.000 yen (rundt 4.400 kroner) for monokrom-modellen og på 60.000 yen (ca. 4.800 kroner) for farge-utgaven, i følge flere kilder.

Multimedia-fremtid

Som vanlig på en PDA, vil også Sonys Palm-powered utgave inkludere kalender, timeplaner, adresselister og lignende funksjoner. Ved hjelp av en mobiltelefon skal du kunne koble deg til Internett, ”surfe” med nettleseren ”Palmscape” samt sende og motta epost. Det skal også være enkelt å synkronisere PDAen med PCen.

Men der Sony og Palm virkelig forsøker å rette seg mot fremtiden, er med PDAenes egenskaper for visning av visuell data. Det følger med programvare som PictureGear Pocket og gMedia, som skal gi deg mulighet til å se stillbilder og filmklipp i forskjellige formater. Selskapene ser dette som begynnelsen på en trend med håndholdte, mobile multimediamaskiner.

I følge The Register planlegger Sony å lansere en Web-basert tjeneste som skal hete ImageStation, som PDA-brukere skal kunne bruke til å sende og motta stillbilder og filmklipp.

I tillegg planlegger Sony å utvide valgmulighetene blant applikasjoner som tilbys i Memory Stick-formatet, i det som foreløpig har fått navnet ”Memory Stick Expansion Modules”. Sony ser på muligheten for moduler for applikasjoner som kamera, GPS (eng.: Global Positioning System) og den trådløse kommunikasjonsteknologien Bluetooth.

Liten, lett fargeklatt

I følge Sony er PEG-S500C den minste og letteste Palm OS-baserte modellen i sin klasse som har fargeskjerm. I tillegg hevder Sony at det innebygde litium-ion-batteriet skal gi deg mer enn to ukers batterilevetid, under det selskapet kaller ”standard brukerforhold”.

Foreløpig foreligger det ingen informasjon om og eventuelt når produktene vil være tilgjengelige på det europeiske markedet, men det antas at Sony-PDAene vil legges ut på det amerikanske markedet senere på høsten.